sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Houston, part I


Downtown panorama Toyota Centerin edestä

Vuonna 1836 perustettu Houston on Yhdysvaltojen 4. suurin kaupunki 2,1M asukkaallaan. Metroalueella on asukkaita noin 6 miljoonaa. Kaikkitietävä wikipedia kertoo lisäksi, että kaupungissa ei ole virallista kaavoitusta, mutta jotain säännöksiä sentään. Periaatteessa kuitenkin tontin omistaja päättää mitä siihen rakentaa. Kaupungissa on 31 yli 150 metristä pilvenpiirtäjää, joista suurin osa sijaitsee Downtownin alueella. Kaksi rakennuksista yltää yli 300 metriin.

Matka lentokentältä Downtowniin konferenssihotellille oli mielenkiintoinen. Tiet olivat betonilaattoja, joiden saumojen yli ajettaessa kuului selvä kolahdus. Lisäksi taksikuski pujotteli moottoritieliikenteessä pienistäkin väleistä, piti olemattomia turvavälejä ja puolittain vaikutti jopa kisaavan yhden toisen auton kanssa.

Taksilla kohti Downtownia

Tuunatut vanteet

Hilton konferenssikeskuksessa

Seuraavaksi tulee jonkinlaista yhteenvetoa kaupungista, koska en taida seuraaviin osiin liikoja kirjoitella. Hotellin edustalla oleva uudehko ja hieno Discovery Green puisto oli varsin suosittu paikka. Varsinkin keskellä päivää noin 33 asteen lämmöstä huolimatta.

Penkki Discovery Green -puistossa

Sen sijaan keskellä kaupunkia ei ulkosalla näkynyt arkisten toimistotyöaikojen ulkopuolella juuri ketään. Esim. sunnuntaina sai kävellä rauhassa kun muutamat kodittomat pulsutkaan eivät tohtineet häiritä.

Kirjaston edessä

Suihkulähde, valtava parkkitalo ja lasia

Erilaisia enemmän tai vähemmän hauskasti nimettyjä kristillisiä uskontokuntia riitti lukuisasti. Jokaisella oli tietysti oma kirkkonsa. Tässä niistä yksi, mutta en nyt muista mikä niistä. Ei taida sentään olla Jeesus tiedemiehen kirkko.

Jesus saves

Kaupungissa ei tosiaan ole tarkasti säädeltyä kaavoitusta vaan tontin omistaja rakentaa mitä rakentaa. Tämä saattaa johtaa koomisiin tilanteisiin, kuten alla voidaan havaita.

Kirkko on jokseenkin hassussa paikassa :)

Autot ovat tottakai isoja, koska ihmisetkin ovat. Vain kodittomat kävelevät ja bussit ajavat lähes tyhjinä.

Pick-uppeja ja mautonta olutta...

Kulttuuritoiminnan pariin. Yksi matkaseurasta oli tutkimusmatkaillessaan saanut kuuman vinkin paikallisen blues legendan esiintymisestä jollain parkkipaikalla, josta sai perävaunuista paikallista juomaa ja ruokaa. Pitihän sinne sitten lähteä.

Hämärä hengailuparkkipaikka

87 vuotias paikallinen blueslegenda

Mies veti tunteella ja oli selvästi fiiliksissä. Teknisesti suoritus lieni parhaiden päivien tasolta laskenut, jos nyt kiltisti todetaan. Kova setä joka tapauksessa!

Downtownin luoteispuolella joen varrella on pitkulainen puisto, joka tarjoaa hyviä näkymiä keskustaan sekä Yrjö Puskan monumentin.

Buffalo Bayou Walk alittaa moottoritien

Näkymää Buffalo Bayou Walkilta. Keskellä Heritage Plaza (232 m)

Kaupungin paras (uskallan väittää) baari on Flying Saucer, jonne minut opastettiin House of Bluesista paikallisia oluita kysellessäni. Lentävä lautanen on täynnä tai lähes täynnä kellonajasta riippumatta, koska se on erittäin viihtyisä, olutvalikoima on aivot sulattavan laaja ja henkilökunta tuntuu osaavan asiansa.

Loistava valikoima ja asiantunteva palvelu!

Kaupungissa on yksi ratikkalinja ja toista rakennetaan

Keskustan pysäkki

Houstonissa on runsaasti pienpanimoita. Suurin ja tunnetuin on kuulemma Saint Arnold. Juomien laatu on hyvä, joskaan ei välttämättä erinomainen. Pyyhkivät lattiaa jenkkien kolmella suurella, jotka valmistavat nestemäistä pahvia. Summer Pils kumartaa tyylin alkulähteille käyttämällä saksalaista mallasta ja tsekkiläistä humalaa. Hyvin ruohoisen makuinen. Kuva pullosta on House of Bluesin alakerrasta, jossa on baaritiski ja ravintola.

Kesällä pyhällä Arskallakin on aurinkolasit päässä

Seuraava kuva paria kerrosta ylempää, jossa on keikkapaikka ja lisää baaritiskejä. Jännänä yksityiskohtana kaikilta keikan aikana alkoholijuomia nauttimaan aikovilta tarkastettiin henkkarit ja annettiin ranneke käteen. Tämä koski myös edelläni sisälle menneitä keski-ikäisiä. Itse jätin rannekkeen väliin, koska kyseessä oli ensimmäinen ilta Houstonissa eli kello oli sisään mennessäni Suomen aikaa noin kuusi aamulla ja lähtö oli ollut edellisenä aamuna aikaisin enkä ollut nukkunut yhtään lentokoneissa. Keikan loppupuolella piti poistua nukkumaan vaikka ihan hyvin vetivät asuja myöden.

Guns 4 Roses @ House of Blues

Viimeisenä kuvana iltakuva kaupungin tuoreimmasta pilvenpiirtäjästä, vuonna 2002 valmistuneesta 1500 Louisiana Streenistä, jonka piti olla Enron Center South, mutta jonne Enron ei kuitenkaan koskaan ehtinyt kun teki konkurssin vuonna 2001 väärennettyjen kirjanpitotietojen paljastuttua.

1500 Louisiana Street (183 m)


Jatkoa seuraa mm. urheilun ja syrjäseutujen muodossa kunhan tekemään joudan...