perjantai 15. toukokuuta 2015

Los Angeles - Osa I: Hollywood

 
Klassinen näkymä Mulholland Driveltä puiston suljettujen porttien takaa

Eeppisen road tripin viimeinen etappi melkoisesti julkaisuaikataulusta myöhästyneenä. Los Angeles valikoitui mukaan reissulle, koska Highway 1 sekä San Franciscoa halvempi lentolippu takaisin Helsinkiin. Itse kaupungista en ollut innostunut, enkä oikeastaan ole edelleenkään, mutta n-kaistaisessa moottoritieverkostossa oli mielenkiintoista ajaa pienen pienellä Yariksella ja outleteissa oli ihan kiva shoppailla vaatekaappiin täydennystä Hong Kongin outlettien jäljiltä. Lisäksi eräs käsitys muuttui: auto on kuningas, mutta julkinen liikenne on sittenkin olemassa ja se jopa jokseenkin toimii.

Edullinen motelli oli valittu Downtownin vierestä. Metroasemalle oli joitain satoja metrejä, joten auto sai jäädä motellin sisäpihalle parkkiin suurimmaksi osaksi kaupunkiin tutustumista. Mulholland drivellä sekä outleteissa auto oli tarpeen, mutta muuten pääsi metrolla tai paikallisjunalla riittävän lähelle kaikkia kohteita. 

Mulholland Drive oli vuorossa heti Santa Monican biitsillä laskeneen auringon jälkeen. Hyvien näköalojen puisto suljetaan auringon laskiessa. Tämä tuli huomattua vasta puiston portilla pilkkopimeässä (onneksi kännykässä oli taskulamppu). Aidan yli onneksi pääsee helposti hieman sivummalta ja jotenkin tuli mieleen, että se oli jopa tarkoituksella rakennettu siten, ettei porukka telo itseään. Joka tapauksessa puistossa oli muitakin aidan yli hyppelijöitä ihailemassa näkymiä.

Seuraavana päivänä ensimmäinen julkisen liikenteen koettemus oli päästä Hollywoodiin. Metron päivälipun sai ostettua helposti automaatista ja metro oli todella siisti sekä asemien että junien puolesta. Käyttäjiä oli vähänlaisesti... auto on kuningas. Metrosta nousi suoraan Hollywood Bulevardin varteen tyylikkään Vinen aseman kautta. Bulevardia reunusti molemmin puolin lukematon määrä tähtiä, joista Johnny  Depp vaikutti suosituimmalta (jonoa!) yksittäiseltä.  Disneyn hahmot olivat myös suosiossa. Hyvin pitkälti turisteille rakennettu katu. Sivukatuihin tutustumiselle ei ollut aikaa.

Hollywoodin jälkeen oli aika matkata pääasemalle eli Union Stationille, josta pääsi jalkaisin Olvera Streetille, joka on täynnä meksikorihkamaa (aiaiAI!) sekä meksikolaisia ravintoloita. Lisäksi lähellä on Chinatown, josta löytyi yliampuva ja täysin tyhjä ulkoilmaostoskeskus. Muuten chinatown oli todella vaisu esim. San Franciscon tai New Yorkin vastaavaan nähden.

Och samma på fotos:

Julkisen liikenteen tap-kortti

Hollywood / Vine -metroasema

Apollo XI:n tähti

Capitol Records

Seinämaalaus plus pari satunnaista eturivin seisojaa

Pimp my ride

Ruosteinen takatukka

Disneytä edustavien tähtien luona oli ruuhkaa

Hollywoodland

Kuuma lahjavinkki ;)

Chinese Theatre

Hollywoodin kukkuloita

Kyltti on oikeesti aika kaukana

Kauppakeskus Hollywoodissa

Eräs kauppakeskuksen liikkeistä

Hollywood / Highland -metroaseman laituri

Osittain rempassa ollut Union Station

Olvera Street on täynnä paitoja ja rihkamaa

Hollywood Blvd:n tähdistä tuttu hemmo Chinatownin autiolla open air mall:lla

Viimeisessä osassa tulossa lisää keskustan tunnelmia.