sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Minden

26.2. Aurinkoinen lauantai, joten on aika polkaista käyntiin kevään matkailut. Kohteena on Minden. Yli 1200 vuotta vanha, noin 80000 asukkaan kaupunki, NRW:n puolella Niedersachsenin rajan tuntumassa. Koska rautatielinja koukkaa NRW:n kautta takaisin Niedersachsenin puolelle, pääsin "opiskelijana" paikkakunnalle ilmaiseksi semestercardillani. Kuvat etenevät lähestulkoon ottamisjärjestyksessä. Pienen epämääräisen palloilun olen jälkikäteen siivonnut loogisempaan järjestykseen. Karttaa ei ollut matkassa ja suunnitelma perustui jälleen kerran improvisointiin.

Mindenin rautatieasema on osa 1800-luvulla rakennettua Mindenin linnoitusta.

Mindenin rautatieasema

Rautatieasemalta keskustaan oli vajaan kilometrin kävelymatka läpi karujen maisemien sekä Weserjoen yli. Onneksi taaperrusta piristämään osui jotain tyylikästä!

Tässä on tyyliä! (Huomaa juomakori jalkojen välissä)

Taapersin Weserin yli ihan normaalia liikennesiltaa pitkin, mutta muutaman sadan metrin päässä oli jotain hienompaa viritelmää kävelijöille. Kuva otettu keskustan puolelta. Toisella puolella ei nähdäkseni ollut muuta kuin suuri parkkipaikka ja muutama valtavankokoisten leijojen lennättäjää. Joessa näytti olevan kova virtaus.

Kävelysilta yli Weserjoen

Edellisen sillan lähistöllä on saksan baanan toimitilaa. En tiedä onko rakennus kokonaan baanan tiloja, mutta ihan vaatimattomat tilat on käytössä.

Deutsche Bahnin vaatimatonta toimistotilaa

Domin vierestä löytyi muistomerkki jossakin 1800-luvun puolivälin jälkeen käydyssä sodassa kaatuneille paikallisille. 


Tykkejä muistomerkillä

Itse Dom eli paikallinen tuomikirkko on osin noin 1000 vuotta vanha rakennus. Tai olisi mikäli ei olisi ottanut osumaa toisessa maailmansodassa. Jokatapauksessa, rakennus on korjailtu alkuperäiseen muotoonsa. Täytyy myöntää, että olen nähnyt paremmankin näköisiä palvontapaikkoja, mutta on tuolla rakennuksella kokoa kun ottaa huomioon milloin se on rakennettu. Kaikkitietävän wikipedian mukaan etuosa olisi rakennettu 1000-luvulla ja viimeisekin osat 1300-luvulla.

Der Mindener Dom eli paikallinen tuomiokirkko

Domin edessä olevan aukion toiselle puolelle on rakennettu uusi kaupungintalo. Veikkaisin, että tämä tapahtui noin 70-luvulla.

Domin aukion toinen puolisko, Neues Rathaus

Neues Rathausin vieressä, torin laidalla on yli 1200-vuotta vanha Altes Rathaus. Alla oleva kuva on otettu torin toisesta päädystä paikallisen kylttipujottelureitin varrelta.

Kylttipujottelua torilla kohti Vanhaa Raatihuonetta

 Altes Rathaus hieman eri tavalla nähtynä

Edellinen kuva on otettu portailta, mitkä vievät ylempään vanhaan kaupunkiin. 

 WTF!?!


 Ylempi vanhakaupunki

 "Kein Trinkwasser"

Kaivon lähistöltä bongasin jotain odottamatonta. Muutaman kanan palloilemassa aivan vapaasti.

Kana vanhassa kaupungissa

Erään talon seinällä oli käyty henkevää sananvaihtoa.

Älyllistä(??) sananvaihtoa vanhassa kaupungissa

Lyhyen taaperruksen päässä sijaitsi kenties kaupungin korkein rakennus, St. Marienkirche. Korkeutta en tiedä, mutta sijainti mäen päällä tekee siitä näkyvästi korkeimman. Mäen rinteellä oli rivissä pienehkö määrä köynnöksiä sen näköisesti, että tekevätköhän omaa viiniä takahuoneessa henkilökunnan virkistyskäyttöön.

St. Marienkirche

Kirkolta laskeuduin takaisin ydinkeskustaan shoppailualueelle. Kadunkulmassa näkyi jälleen kerran muistutus saksalaisesta ruokailukulttuurista. Kyseinen makkarakoju ei ollut ainoa laatuaan.

Die Stadtwurst

Shoppailukeskustan lähistöllä sijaitsee lisää vanhoja, tai siltä näyttäviä, rakennuksia. Mielenkiinto kohdistui etäisyyskylttiryppääseen. En tiedä keitä kyseiset heput ovat, mutta Italian sijainti vaikuttaa äkkiseltään hieman omituiselta. Vai tarkoittaako tuo, että italialainen tyyppi asuu jossain Itämeren rannalla?

 Italia sijaitsee jossain Suomen ja Puolan välimaastossa?

Weserin rannalla on Mindenin linnoituksen muuria tykkeineen. Muurin takana on muinaisten kalastajien koti. Nykyään paikka näytti olevan ihan normiasuinaluetta. Keskimääräistä hienompaa sellaista, mutta kuitenkin. Paikka ei tuoksahtanut fisuilta.

Die Fischerstadt Weserin rannalla tykkimuureineen ja parkkipaikkoineen

Kaikenkaikkiaan ihan kiva pienehkö kaupunki.