lauantai 19. marraskuuta 2011

Brescia


Syyskuisen Grande lomamatkani perkaaminen jatkuu...

Keskellä Pohjois-Italiaa sijaitseva Brescia on noin 200k asukkaallaan Lombardian toiseksi suurin kaupunki. Kaupungin juuret ovat syvällä sillä Brixia (Brescian latinankielinen nimi) perustettiin vuosisatoja ennen ajanlaskun alkua ja oli tärkeä jo ennen kuin roomalaiset valtasivat sen pari vuosisataa ennen ajanlaskun alkua. Roomalaisten ajoista ei kuitenkaan muistuta kuin pari rauniota ja katuverkoston muoto.

Saavuin kaupunkiin edullisella ja täyteen ahdetulla regionale veloc -junalla Mestrestä. Rautatieasema on italialaiseksi asemaksi hieno ja sopii kaupungin historialliseen taustaan.

Rautatieasema

Piazza della Repubbica

Monumentaalista

Keskustassa oleva valtava katedraali oli keskellä päivää suljettuna, joten palataan siihen myöhemmin. Jatkoin matkaa keskustan toisella puolella sijaitsevalle linnoitetulle mäelle. Italialaisissa kaupungeissa sijaitsevat julkiset vesipisteet saavat jälleen kerran suuren kiitoksen helteessä taapertaneelta matkaajalta.

Vesipiste

Linnoitus on puistomaista aluetta, josta näkee hyvin ympäristöön. Puut peittivät näkymää aivan ydinkeskustaan, mutta kuvan vasemmassa laidassa näkyvä kupu on Piazza della Loggian päädyssä sijaitsevan 1492 valmistuneen Palazzo della Loggian katto. Rakennus toimii kaupungintalona.

Panorama vanhan kaupungin katoista

Korkeammalla mäen päällä sijaitsee linnoituksen varsinainen linna. Keskiaikainen ja hyvin säilynyt. Linnassa on museo ja lisää puistoa.

Castello della Brescia

Linnan portilla

Myöhemmin päivällä katedraalikompleksi oli jälleen avattuna. Kompleksi koostuu vanhasta harmaatiilisestä (Vecchio) sekä uudesta valkeasta (Nuovo). Jännän sylinterimäinen vanha osa on 1000-luvulla rakennettu paikalla aiemmin olleen kirkon raunioille. Uudempi osa rakennettiin 1604-1825.

Duomo Vecchio & Duomo Nuovo

Duomo Nuovon kupu

Uusi katedraali on massiivinen sekä ulkoa, että sisältä. Sisäpuolen ongelmana oli, että näitä oli matkan aikana tullut jo nähtyä riittävästi. Vanha katedraali sen sijaan oli jotain tuoretta: outo pohjaratkaisu ja hämyiset sisätilat.

Duomo Vecchio

Duomo Vecchio

Kaapumies jalustallaan

Kirkot voisi muuten jättää jo sikseen, mutta yllä olevan kaapumiehen taustalla olevan kirkon vahtimestari bongasi ovelta sisälle kurkistaneen matkaajan ja halusi välttämättä esitellä kirkkonsa hienouksia. Mies ei puhunut englantia ollenkaan, mutta pyysi mukaansa, laittoi kattomaalaukseen valot päälle ja kehotti ottamaan kuvan.

Vahtimestarin erikoinen

Katumarkkinaa vanhassa kaupungissa

Vanhaa kaupunkia

Duomo Nuovo

Ilta hämärtyi spektaakkelimaisen punaisen taivaan kera.

Ilta hämärtyy punaisena

Pitihän sen kunniaksi sitten ottaa punaista pizzan kaveriksi sen sijaan, että olisi lähtenyt vaalean keltaiselle qualita e tradizione -linjalle.

Punaista pizzan kyytipojaksi

Brescia on ihan jees yhden päivän pyörimiseen.