sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Trieste

Trieste on noin 205000 asukkaan satamakaupunki Italian koilliskulmassa ja sitä ympäröi Slovenian raja etelässä, idässä ja osittain myös pohjoisessa. Historia on pitkä, mutta erikoisuutena mainittakoon, että vuodesta 1947 vuoteen 1954 Triestestä yritettiin YK:n johdolla tehdä itsenäistä kaupunkivaltiota.

Triesteen pääsee paikallisjunalla Venetsiasta parissa tunnissa. Ainakin hämärien muistikuvieni perusteella, totuus lienee +-0,5 tuntia marginaalin sisällä.

Trieste Centrale -rautatieasema

Asemalta on lyhyt matka keskustaan, joka on rannan tuntumassa.

Vaaleanpunainen satamarakennus

Monumentti pitkän laiturin päässä

Rannalle aukeaa kaupungin pääaukio Piazza Unità d'Italia, jota ympäröi monta tyylikästä palatsia.

Palazzo del Governo

Palazzo del Comune (kaupungintalo)

Kenties slovenialaisten vaikutuksesta johtuen, kaupungissa on italialaiseksi kaupungiksi hyvin kattava olutvalikoima. Supermarketissa en käynyt (keskustasta ei löytynyt), joten arvio perustuu ravintoloiden kyltteihin. Erään pikkukaupan ulkopuolella oli näyttävästi esillä paikallista tuotantoa. Päätin tukea paikallista ja ostin IPAn, jonka roudasin Braunschweigiin saakka maisteltavaksi. Maistelu on suoritettu ja valitettavasti täytyy todeta, ettei vakuuttanut. Humalia olisi kaivannut runsaasti enemmän. En olisi IPAksi tunnistanut.

Paikallista tuotantoa esillä


Siesta

Kaupunki on mäkinen. Jätin rannan tasaisuuden taakseni ja lähdin kapuamaan ylös.

Normiasuntoja

Osservatorio astronomico

Normikatu

Mäeltä löytyy kaupunkia aikoinaan suojellut, vanhojen linnojen jäännösten päälle rakennettu Castello di San Giusto. Linnan rakentaminen aloitettiin 1470 ja viimeinen laajennus valmistui 1630. Linnan vieressä on monumenttia ja vanhoja raunioita mm. roomalaisten jäljiltä.

Suihkulähde linnan vieressä

Lokit tahrattoman(!!) muistomerkin päällä

Castello di San Giusto ja muinaisia raunioita

Linnaan on pieni sisäänpääsymaksu. Sisällä on pari pienehköä museota ja hyvät näkymät muureilta. Näkymiä päässee ihmettelemään myös aukioloajan jälkeen, sillä linnassa on erillinen sisäänpääsy muurin päälle, jossa on ravintola / baari ja isohko terassi.

Linnan asemuseon portaikossa

Näkymä linnalta merelle

Välittömästi linnan vieressä sijaitsee Triesten tuomiokirkko, Cattedrale di San Giusto. Ulkoisesti vaatimaton eikä sisälläkään ole valtavasti bling blingiä lukuunottamatta paraatipaikan mystisesti hohtavaa mosaiikkia, jonka venetsialaiset mestarit loihtivat 1100-1200 luvuilla.

Cattedrale di San Giusto

Cattedrale di San Giusto sisältä

Takaisin rannan tasamaalle...

Pörssiaukio

Kaupungin Grande Canalella on pituutta parin korttelin verran. En tiedä mistä ovat Grandensa keksineet.

Grande Canale

Trieste on ihan jees. Turisteja ei parveile kaikkialla ja rannan tuntumassa oleva keskusta on viihtyisän oloinen.