sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Milano, part I

Aloitetaanpa jollakin mitä en tiennyt aikaisemmin. Milano on perustettu kelttien toimesta noin 600 vuotta ennen ajanlaskun alkua nimellä Medhlan. Roomalaiset valtasivat pitäjän 222 ennen ajanlaskun alkua ja antoivat sille nimen Mediolanum. Rooman valtakunnan jakautuessa kahtia vuonna 285, tuli Mediolanumista Länsi-Rooman valtakunnan pääkaupunki 286. Roomalaisten loisto on tuhoutunut Milanosta jo kauan sitten, mutta tässä on kaksiosainen katsaus siihen mitä kaupungista nykyään voi löytää.

Saavuin kaupunkiin paikallisjunalla Bresciasta. Päätepysäkkinä toimi Milano Centrale, joka on valtavan kokoinen rautatieasema Milanon bisnesalueella.

Milano Centrale - rautatieasema

Yksi Milano Centralen uloskäynneistä

Centralesta on suora metroyhteys mm. Piazza Duomolle, joka on kaupungin keskusaukio. Metrolippuja (otin päivälipun) sai kätevästi automaatista, mutta ruuhkaisina aikoina voi joutua jonottamaan hetkisen.

Piazza Duomon kulmassa

Turististen paikkojen ongelmana ovat kaupustelijat. Milanon ahdistavimmaksi paikaksi osoittautui Piazza Duomo iholle tunkevien afrikkalaisten onnennauhojen kaupustelijoiden vuoksi. Pimeään aikaan siellä myytiin samoja propellihärveleitä kuin Venetsiassakin.

Onnennauhojen kaupustelijoita

Piazza Duomon päänähtävyys on tietenkin itse Duomo. Pitkään ja hartaasti (1386-1965) rakennettu katedraali on wikipedian mukaan maailman neljänneksi suurin. Duomon ovella oli poliiseja ja sotilaita ovimiehinä. Pukukoodista oltiin tarkkana ja valokuvaus oli kielletty. Valokuvauskieltoa ei tosin valvottu vaan vierailijat ottivat kuvia kaksi metriä pääoven takana ilman, että ketään tuntui kiinnostavan. Pitihän sitä sitten itsekin napata pari kuvaa. Duomon sisällä on hyvin valaistuissa vitriineissä näytillä kaksi kuivahtanutta kardinaalia. Lienee jokaisen kristityn unelma? Niistä en viitsinyt ottaa kuvaa. Alla on yksi otos keskikäytävältä.

Duomo sisältä

Piazza Duomon toinen spektaakkeli on Galleria Vittorio Emanuele. Kaksi lasikattoista arkadia risteää rakennelman keskellä. Galleriassa on kauppoja ja ravintoloita, joiden hintataso näytti korkealta. Risteyksestä tosin löytyy mäkkäri, jonka hinnat lienevät ihan normaalit. Paha sanoo, koska hintoja ei ollut ulkopuolella kuten muissa ravintoloissa ja Duomon vieressä on Burger King, joka on roskaruokasuosikkini.

Galleria Vittorio Emanuelen kattorakenteita

Härät eivät ole Gallerian kävijöiden suosikkieläimiä. Reikä on aikojen saatossa tehty kantapäätä kiertämällä.

Auts!

Ferrari Storen ulkopuolella oli formulasimulaattori. Todennäköisesti siksi, että kyseisenä viikonloppuna oli Monzan GP ja Monzahan on lähistöllä. Joku kurvasi paikalle Ferrarillaan, joka keräsi oitis yleisöä.

Ferrari parkissa Ferrari Storen ulkopuolella

Ihmeiden aika ei ole ohi.

Vuokrapyöräparkki

Miracolo!

Leonardo

Milano on muodista tunnettu. Ostosmahdollisuuksia piisaa ja olihan mm. rautatieasemalta poistuessa vastassa alaston mies mainostamassa jotain... kenties vaatteita? En ole moista nähnyt millään muulla rautatieasemalla ja olen nähnyt runsaasti asemia.

Piazza S. Babila

Muotia

Piazza Duomon kulmassa

Onnennauhakauppiaskuvan taustalla saatoitte huomata roudausta. Siellä roudattiin konserttia varten. Italian gospelkuoro keräsi paikalle yleisöä. Ihan hyvin vetivät, mutta ei hallelujaahh jaksa itseäni kiinnostaa kovin pitkään.

Gospelkonsertti Duomolla... Halleluja-h!

Duomon kattohahmot pallottelevat


Seuraava osa poistuu ydinkeskustasta...