keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Clausthal-Zellerfeld

Seuraavat kaksi julkaisua Harzin vuoristosta ovat arkistojen kätköistä kaivettuja. Sijoittuvat elokuun loppupuolelle, mutta pääsivät unohtumaan kun aloitin julkaisutahdiltaan pitkäksi venyneen Italianmatkan käsittelyn.

Ensimmäisenä Clausthal-Zellerfeld, joka on 15000 asukkaallaan suurin vuoriston "sisällä" sijaitseva kaupunki. Kuten nimestä voi päätellä, kaupunki koostuu kahdesta lähekkäin sijaitsevasta paikkakunnasta, jotka on yhdistetty. Paikkakunnan erikoisuus on teknillinen yliopisto, jossa on jopa 4000 opiskelijaa.

Saavuin kaupunkiin bussilla Goslarista, jonne olin saapunut junalla Braunschweigista. Mutkittelevilla teillä näkyi paljon moottoripyöräilijöitä, joiden vauhtia pyrittiin hidastamaan erilaisilla julisteilla, jossa muistutettiin vaaroista jne.

Bussi vuoristotiellä

Päätin mennä bussilla Zellerfeldin läpi Clausthalin keskustaan ja kävellä sieltä takaisin Zellerfeldiin. Ensivaikutelman perusteella kaupunki on erilainen verrattuna muihin Saksalaisiin kaupunkeihin. Puutalot ovat varsin koristelemattomia eikä perinteisiä ristikkorakenteita näy. Näkymät ovat hieman kuin Suomessa. Moottoripyöriä on kaikkialla kauniina aurinkoisena kesäpäivänä.

Lehmä Clausthalin pääkadun varrella

Rathaus

Clausthalin Marktkirche on kaikkitietävän wikipedian mukaan Euroopan suurin (ehjä) puukirkko. Suurempiakin on ilmeisesti ollut. Kirkko on valmistunut 1642. Clausthal paloi 1634.

Marktkirche

Big Cash Casino - näyttää tosi rahakkaalta

Clausthalin pääkatu

Clausthalin ja Zellerfeldin välillä on jatkuvaa asutusta, mutta päätin kiertää niittyjen ja lammikoiden kautta.

Ruokailuhetki niityllä, osa I

Ruokailuhetki niityllä, osa II

Horsmat valkoisina

Zellerfeldin katunäkymää

Zellerfeldin keskustassa on suurehko kivikirkko. Jotainhan on aina remontissa. Tällä kertaa Clausthalin Rathausin / Marktkirchen ympäristö sekä Zellerfeldin kirkko. Zellerfeldin keskusta on suunnilleen yhtä pieni kuin Clausthalinkin. Kauppoja on vähemmän.

St.-Salvatoris-Kirche

Kaivosmuseo

Zellerfeldiä

Keskustassa ei ollut oikeastaan mitään, joten käväisin sen laidalla olleessa Kurparkissa. Puistossa oli museoituina vanhoja kaivosteollisuuden jäänteitä.

Jonkinlainen vedenottopaikka

Toimii edelleen

Yhteenvetona Clausthal-Zellerfeldistä voisi sanoa, ettei sinne kannata asiakseen lähteä ellei sitten talviurheilemaan, ajamaan mutkaisia vuoristoteitä tai opiskelemaan vuoristoisen metsän keskelle.

Seuraavaksi pyörähdys Goslariin.