tiistai 30. heinäkuuta 2013

Kööpenhamina, osa I

Päätin viettää toisen kesälomapätkäni teemalla Tre Kronor, jonka tässä tapauksessa laitan tarkoittamaan kolmessa pohjoismaisessa kuningaskunnassa vierailua. Kesäloman ensimmäinen pätkä oli Lontoossa, joka sekin periaatteessa osuu samaan teemaan sijaintia ja valuutan nimeä lukuunottamatta. :) Reissuun oli aikaa kuusi päivää, joten ei muuta kuin minimivaihtovaatteilla ladattu ikiwanha koulureppu selkään, kameralaukku olalle ja Norwegianilla hyppimään pääkaupungista toiseen.

Kööpenhaminassa reissu lähti lähes välittömästi putkeen. Lentokentältä pääsee keskustaan mm. metrolla, joka on täysin automatisoitu. Kuskilta vapautunut tuulilasi on siis voitu vapauttaa matkustajien käyttöön. Mahtia!

Automaattimetron mahtavat näkymät!

En mielestäni eksy helposti, mutta Köpiksen kiermurtelevaan keskustaan onnistuin ilman karttaa hukkaamaan itseni. Mikä on tietysti ihan positiivista, koska päämäärätön vaeltelu kuuluu lomailuun.

Kävelykadulla jossain päin keskustaa

Myyntikoju kävelykadun reunalla

Luovaa mainontaa

Unelmaduuni?

Paikallisten panimotuotteiden bongailun aloitin BrewPub Københavnista, jolla oli aurinkoisella sisäpihallaan tarjota laaja valikoima mainioiksi osoittautuneita omia oluita sekä hyvää burgeria, jottei nälkä pääsisi yllättämään.

Brewpubin herkullista sapuskaa ja juomaa

"Pohjoismaaksi" Tanskassa tuntuu olevan omituisen vähän holhoamista ja silti homma näyttää satunnaisen matkailijan näkökulmasta toimivan. Esimerkiksi alla oleva moottoripyöräilijä ajelee ilman mitään varusteita, kerjäläisiin ei EU:sta ja schengenistä huolimatta tarvitse kompastella ja kaikki eivät ole jatkuvasti kännissä, vaikka kioskeista/kaupoista sai kaikkea ja terasseilta myytiin take away olutta muovituopeissa mukaan. Itsekin onnistuin suomalaisena turistina olemaan känniääliöimättä vaikka muovituoppi Tuborgiin Nyhavnin illassa tutustuinkin. Hämmentävää vapautta ja vastuuta, mutta se päivänpolttavasta alkoholipolitiikasta. Alla olevasta kuvasta voi hahmottaa myös pyöräkaistojen kokoa ja runsautta. Pyöräily on todella suosittua Köpiksessä.

Tyylillä

Kansallismuseossa oli väliaikainen viikinkinäyttely, joka piti katsastaa. Sisään päästettiin hallitusti väkeä ja omaa vuoroani odotellessa ehdin kiertää läpi vakituisten näyttelyiden puolella muinaisen Tanskan historiaa, jossa viikingit olivat myös esillä. Samalla tuli jälleen kerran mieleen, että pitäisi ihan oikeasti jokin päivä käydä Suomen kansallismuseossa. Kotoa sinne pääsisi noin puolessa tunnissa, mutta ainahan sitä ehtii seuraavana päivänä ja niin edelleen. :)

Riimukivi kansallismuseossa

Vähitellen ydinkeskustasta kauemmas venyneillä pyörimisillä vastaan tuli hienoa arkkitehtuuria sekä rähjäinen Christianian hippikommuuni. Kommuunin "Green zonen" lähestyessä vastaan tuli valtava määrä erilaisia "no photo" julistuksia. Ystävällisesti olin ottamatta kuvia, mutta mukana kantamani iso kamera herätti hipeissä kauhistusta niin syvästi, että lopulta päädyin piilottamaan sen reppuuni. Tämän jälkeen sulauduin paremmin joukkoon: oranssi huppari ja kulahtanut reppu, ei mitään nähtävää. Paremmalla kännykkäkameralla olisin vittuillakseni ottanut pari kuvaa green zonen (laittomista!) hampuista ja laittanut tänne, mutta nykyisellä jätin suosiolla ottamatta. Ei-niin-rennoista hipeistä huolimatta mielenkiintoisen erilainen kaupunginosa.

Kuninkaalinen kirjasto

 Uuden ja vanhan solmukohta

Christianian hippiparatiisi

Alla vielä muutamat iltaotokset kaupungilta. Nyhavnissa pysähdyin kanaalin reunalle kuuntelemaan jazzfestivaalin pikkulavan antia take away muovituoppituborgin kera. Yhtä mitäänsanomattomia molemmat, mutta tunnelma oli ok ja sehän riittää. Halpishotellini sijaitsi Tivolin ja rautatieaseman takana, joten niistä sai hyvät kuvat taivaan sinertäessä parhaimmillaan. Seuraavana päivänä olisi edessä mm. kanaalikiertoajelu. Keskusta oli nähty maalta, nyt olisi vesistön vuoro.

Auringonlasku marmorikirkon taakse

Oopperatalo

Nyhavnin vilskettä

Nyhavn

Naurulokki

Erittäin taitava spraymaalari

Pyöräilykaupunki

Tivolin sisäänkäynti

Päärautatieasema