keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Ljubljana - Osa II

Ljubljanan kierros jäi joen rannan terasseille, jatkuu tässä osassa sieltä päättömänä haahuiluna pitkin pientä keskustaa kunnes päätyy linnan kautta pubiin. Onneksi tässä järjestyksessä.

Linna sijaitsee joen mutkan sisäpuolisella mäellä, jossa lienee ollut jonkinlainen linnoitus niin pitkään kun on tajuttu sijainnin hallitsevan kätevästi koko jokea. Nykymuotoisen linnan rakentaminen alkoi joskus 1400-luvulla. Viimeisin renovaatio tehtiin 1990-luvulla ja linna on hienossa kunnossa. Sisätiloissa on yhdistetty kiveä modernimpaan lasiin ja teräkseen. Linnan sisäpihalle pääsi ilmaiseksi, mutta näyttelyihin ja torniin tarvitsi lipun.

Yhtenä näyttelynä oli varsin mielenkiintoinen kidutuslaitenäyttely. Kaikenlaista piikillistä ja häpeällistä, joiden avulla tunnustus (ihan mihin tahansa) irtosi välillä ennen laitteen käyttöä. Hienot näkymät kaupungin ylle tarjoava torni suljettiin suunnilleen auringonlaskun aikaan, mutta sieltä ei tultu hätistelemään pois ennen kuin lasku oli tapahtunut.

Pimeyden laskeutuessa oli aika siirtyä tuopillisen pariin. Etukäteen netin ihmemaailmasta oli löytynyt eniten hehkutusta Sir William's Pubista, joka löytyy muutaman korttelin päästä aivan ytimestä, joksi lasken kolmoissillan joen mutkassa. Hehkutukset olivat oikeassa. Valikoimassa oli muun muassa slovenialaisten pienpanimoiden erinomaisia tuotteita. Kyllä, Sloveniassa niitä on toisin kuin muualla entisen Jugoslavian alueella. Toisaalta paikallisen Union bulkkipanimon lager on  raaka-aineiltaan paikallisempi kuin ne geneeriset IPAt ja APAt, joita pienpanimot (ja oma kotipanimoni) pukkaavat ulos. Noh, molempi parempi. :)

Joenrannan terassinäkymää.

Pilareilla koristeltu silta.

Erittäin hyödyllistä ajanhaaskausta.

 Reber lähtee tästä.

 Fisut ja partsilla hengailija.

Huhhuh!

Kierrätystä keskustassa.

Hämmentävä suihkulähde katedraalin lähistöllä.

Portaat mäkeä ylös linnalle.

 Linnan portista sisään.

Linnassa oli kidutuslaitenäyttely. Tässä kuulustelutuoli.

Portaat linnan tornissa.

Aurinko laskee.

Erilainen lukko sillan kaiteessa.

Human Fish IPA maistui Sir William's Pubissa.

Olueen on hyvä päättää road trip, joskaan se ei tuossa pubissa tapahtunut vaan myöhäisillan pakkausoluena meni vielä yksi paikallinen Union. Ja olihan siinä auton palautus aamulla lentokentällä ja muuta pientä, mutta väliäkö niillä. Hyvä reissu vaikkakin hirvee kiire taas kerran. Matkaseura istui syntymäpäiväänsä lentokoneessa Ljubljanan terassien sijasta, mutta itsepähän teki tiukkaa aikataulua. :D