keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Öinen Dresden


Altstadt ja Elbejoki

Dresden on illan hämärtyessä kaunis kaupunki. Tiesin tämän viime käynniltäni, joten nyt työmatkalle otin kevyen jalustan mukaan iltaisia kikkailuja varten. Aikaa kun oli useampi ilta ja olin reissussa yksikseni. Dresdenin keskustan siluettia hallitsevat Frauenkirche (1743/2005), Katedraali (1751/1965), Residenzschloss linna (1533-1899/2013) ja käsittääkseni valtiopäivätalona toiminut Sächsisches Ständehaus (1907/2001). Valmistumisvuosiin piti iskeä kahdet päivämäärät, koska Dresdenin keskusta pommitettiin maan tasalle toisen maailmansodan loppuvaiheessa. Mitään sotilaallisesti merkittävää kaupungissa ei oikeastaan ollut, mutta ilmeisesti halusivat jättää pysyvämpää muistutusta jatkossa kiltisti olemisesta.

Muita vanhan kaupungin merkittäviä rakennuksia ovat ooppera sekä Zwinger, jonka vieressä on vielä jäljellä pieni pätkä kaupungin vallihautaa. Zwinger oli alunperin osa kaupungin linnoitusta ja englanniksi zwinger tarkoittaa killing groundia, jonka voisi huonosti suomentaa tappomaaksi. Kyseessä oli kapea portin jälkeinen sisäpiha kahden muurin välissä. Muurien menettäessä puolustuksellista merkitystään Zwingeristä tehtiin puutarha ja juhlapaikka, jonka ensimmäinen vaihe valmistui 1728 ja jälkimmäinen 1855.

Hieman keskustasta sivussa on 1909 tupakkatehtaaksi valmistunut Yenidze. Merkittävää rakennuksessa on sen ulkomuoto: rakennus näyttää moskeijalta. Esimerkiksi savupiippu on naamioitu minareetiksi. Nykyään rakennuksen katolla on ravintola.

Yenidze - Vanha tupakkatehdas, jonka arkkitehti lensi legendan mukaan arkkitehtikillasta.

Kaupunginmuseo Landhausstrassen varrella.

Frauenkirche kohoaa arkeologisen kaivauksen takana.

Penkki Elben rantaterassilla.

Brühlsche Terrasse Elben rannalla.

Münzgassen ravintolakatu Frauenkirchen ja Brühlsche Terrassen välissä.

Augustusbrücke.

Residenzschloss -linnan alikulkua vahtivat isot miehet.

Prinssien paraatia esittävä Fürstenzug posliinimosaiikki on 102 metriä pitkä ja 10,5 metriä korkea.

Elämä on... vai mites se meni?

Vanhan kaupungin köyhää seutua.

Prager strassen ostoskävelykatu illalla.

Herzogin Garten eli Herttuattaren puisto.

Zwingerin sisäpiha.

Zwingerin kruunutorni sivulta muurin päältä nähtynä.

Achtung!

Ampelmann työssään.

Työmatkan paluulennon olin taktisesti pelannut Berliiniin lauantai-illalle, vaikka perjantainakin olisi periaatteessa ehtinyt. Eli aamupäivällä EC-junalla (30€) Berliiniin, jossa mainiosti aikaa päiväkävelylle rinkka selässä. Sitä siis seuraavaksi.