tiistai 12. lokakuuta 2010

Erfurt

Lauantai 9.10. Weimarissa on käyty ja vielä on monta tuntia paluujunan lähtöön. Vuorossa Thüringenin osavaltion pääkaupunki Erfurt. Bloggaus sisältää paljon kuvia, joten pidän pituutta ja näkemääni vaivaa maltillisena vähentämällä tekstin määrää. :)

Lähtö tapahtuu "luonnollisesti" rautatieasemalta ja jatkuu siitä kohti keskustaa.

Hauptbahnhof

Valtava asuntokompleksi Juri Gagarin Ringillä

Kadunnimenä Juri Gagarin Ring lienee DDR:n peruja. Ylitän sen ja jatkan matkaa kunnes saavun vihaiselta kuulostavalle kadulle. Parhaat ostosmahdollisuudet ovat käsittääkseni alla olevan kuvan osoittamassa suunnassa.

Anger

Päätin kuitenkin mennä toiseen suuntaan, koska siellä näkyi mystinen paalu, ja valita jakaumista oikealle kääntyvän.

Anger jakautuu

Yksityiskohta edellisen kuvan tolpalta (ei aukea klikkaamalla isommaksi)

Hetken karttaa pällisteltyäni päätin sittenkin etsiä ensin keskustorin sijasta Rathausin. Matkalla ohitin padon ja jatkoin sillan yli Rathausille...

Neue Mühle ja uinuva sorsa keskellä putousta

...joka oli lähellä. Erfurtin ydinkeskusta on helposti käveltävän kokoinen.

Rathaus

Setä veivaa Rathausin edessä

Terassia rathausin vieressä

Hienon näköistä seutua ja ihan hyvin setä veivasi ja jammaili menemään. Seuraavaksi siirryin kohti keskustoria.

Edessä siintää Oktoberfest!

Weimarin Zwiebelmarknadista (tjsp) tiesin etukäteen, mutta Erfurter Oktoberfestistä en. Etenin oitis tutustumaan.

Oktoberfest?

Ensimmäisenä Oktoberfestista tulee mieleen suuret olutteltat. Tämä Erfurtin versio vaikuttaa erehdyttävästi tivolilta. Pienehkö tukkijoki, törmäilyautoja, jonkinlainen pyöritin ja erilaisia värikkäitä pelejä. Oli siellä kuitenkin yksi teltta. Torin toisella laidalla olevalla mäellä sijaitsee kaksi isoa palvontapaikkaa vierekkäin. Aurinko laskee niiden takana ja koen valaistuksen!... leikkiä uudella objektiivillani. Paras kuvakulma olisi kenties ollut parikymmentä metriä vasemmalla, mutta tässä kohdassa oli metrin levyinen kaistale valaistusta jäljellä. Tulos on selvästi ainutlaatuisempi kuin jokaisen turistin parikymmentä metriä vasemmalta ottama otos, joita lienee netti täynnä.

Dom (oikealla) ja Severikirche (vasemmalla)

Portailta on hyvät näkymät torille.

Oktoberfestalue

Domin ovenkahva kuuluu sarjaan WTF!? Kuva piti napata liikkeessä ollessa sillä ovesta kulki jatkuvasti turistia suuntaan taikka toiseen.

Domin ovenkahva syömässä syntistä?

Domin sisällä on tietenkin julmetusti blingiä sekä pari turistiryhmää oppaineen.

Julmetusti blingiä Domin pimeässä alttarisalissa

Dom, tilavampi takaosa

Viereisessä Severikirchessä oli vähemmän blingiä, mutta kirkon nimen lähde selvisi. Muinaisen, 300 luvulla yläkerran ja maan välillä teleoperaattorina toimineen, pyhän miehen jäännökset. Huomionarvoista lienee, että miekkonen ei operoinut Erfurtissa vaan Ravennassa ja hänet on roudattu Mainzin kautta Erfurtiin satoja vuosia kuoleman jälkeen. Sarkofagi on 1300-luvulta, joten aivan tuore ei ole sekään. Tekijä on osannut asiansa.

Severinuksen sarkofagi Severikirchessä

Lähistöllä on toinenkin mäki, Petersberg. Sen päällä on vanha linnoitus. Kävin tutustumassa.

Dog Station Petersbergin juurella

Citadelle Petersbergin pääsisäänkäynti naamoineen

Postilaatikko

Aivan...

Kaupungin paras piknikpaikka?

Keskusta Citadellen muurilta nähtynä

Viininmaistajaiset ja rypäletarhaa Citadellen muurin ulkopuolella

Illan laskeutuessa on aika lähteä vähitellen etsimään kauppaa, josta saisi repun täytteeksi paikallista tuotantoa. Matkalla näkyy matalikossa melontaa...

Melontaa, syvyys noin 20 cm

...jokseenkin överiksi vedetty virastotalo...

Osavaltion presidentin toimisto

...sekä vihreä dinosaurus, joka katselee kohti viimeisiä valonsäteitä. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa kamera reppuun ja keskittyä elintarvikeliikkeen metsästykseen.

Dino katselee puistoon

Valitettavasti löydän vain Aldin. Aldi ei ole oluenystävän kauppa, mutta kävin silti kurkkaamassa. Jono oli kilometrin pituinen ja olutvalikoimassa oli noin kaksi vaihtoehtoa kuten etukäteen pelkäsin. Toinen kauppa löytyi rautatieasemalta, kyseinen liike on muuten useammallakin rautatieasemalla, mutta siellä ei ollut paikallisia. Noh, näin tällä kertaa.


Ainiin. Oktoberfest yhden telttansa kera. Kävinkö kun ohi kuljin? No toki. :)

Erfurter Oktoberfest, keskittyminen jälleen oleellisessa

Puoliksi täynnä olevassa teltassa oli tunnelmaa ja väki innostui mesoamaan bändin mukana. Onneksi ei ollut ihan perusiskelmää sentään. Testattu Braugold Porter (myytiin Schwarzina, mutta valmistajan sivujen mukaan sellaista ei ole) oli pettymys. En suosittele. Portterit kuten Saku Porter ja Baltika 6 ovat mieleeni, mutta Braugold Porter ei ole mitään niiden rinnalla.


Kaiken kaikkiaan Erfurtista jäi todella positiivinen kuva. Kaupungissa sijaitsee yksi saksan suurimmista eläintarhoista, joten kenties palaan joskus tutustumaan siihen.

Deutsche Bahnista ei sen sijaan jäänyt positiivista kerrottavaa. Juna, millä kuljin Erfurtista Göttingeniin oli 20 minuuttia aikatalusta jäljessä Erfurtin kohdalla ja 27 minuuttia Göttingenissä. Myöhästyin seuraavasta junastani. Service point onneksi antoi ystävällisesti seuraavan yhteyden ja korjasi junasitovan lippuni seuraavalle junalle sopivaksi. Seuraava juna oli sitten vuorostaan 15 minuuttia myöhässä ja lopulta päädyin Braunschweigiin tunnin ja 15 min myöhässä. Eikä siinä vielä kaikki, paikallisbussi lähti juuri kun astuin aseman ovesta ulos.  Tämähän ei toki ollut baanan vika vaan huonoa tuuria. Piti sitten kävellä reilu 3 km kämpille hyytävässä yössä.