lauantai 2. lokakuuta 2010

Hankinta: DA 55-300

Update: Better photos can be found in more recent posts, such as Hannover Zoo [link]. (more skill, better light, better post processing) :)

Kamerajuttujen "ostoslistallani" on vaikka mitä, mutta ensimmäiseen hankintaan meni silti kuukausia erinäisten syiden takia. Ensin odotettiin Saksaan hieman halvempien hintojen pariin muuttoa, sitten odotettiin mm. työmatkojen vuoksi. Viimein tällä viikolla sain tehtyä ensimmäisen tilaukseni ja perjantaina illalla kävin noutamassa postista DA 55-300 objektiivin sekä Joby Gorillapod SLR-zoomin pallopäällä. Päädyin lopulta tekemään ns. järkevimmät hankinnat ensin, sillä uusi objektiivi laajentaa merkittävästi käytettävissä olevaa polttovälirepertuaaria: 18-55 -> 18-300. 35mm filmikameravastaavuus 27-450. Jalustaa olen aina välillä kaipaillut. Viimeksi Kölnin myöhäisillassa.

smc PENTAX DA 55-300mm F4-5.8 ED

Jobyn Gorillapod on mullistava ellei jopa radikaali jalusta, koska normaalisti jalustaksi ymmärretään jäykillä teleskooppijaloilla maassa seisova teline. Gorillapodin ideana on, että jalustan ei tarvitse olla pitkä ja painava ollakseen korkealla. Lisäksi olisi kiva, jos jalustan voi helposti asettaa epätasaiselle pinnalle. Gorillapod, kuten gorillaesikuvansakin, osaa kiipeillä! Uskon Gorillapodin olevan käyttööni erinomainen, sillä se on kevyt ja mahtuu pieneen tilaan, joten se on luultavasti mukana silloin kuin sitä tarvitsee.

Tänään en jalustaa tarvinnut, sillä tarkoituksena oli harmaasta säästä huolimatta ulkoiluttaa uutta objektiiviani ja kohteena oli liikkuvat luonnon otukset. Valoa olisi saanut olla enemmän, mutta lähdin silti innoissani ulos! Lähimmässä puistossa havaitsin oravan, joka keräili puiden antimia talteen. Ihan hyvä, sillä niitä antimia tippui puista maahan tasaista tahtia. Isoja mötiköitä, onneksi yksikään ei osunut itseeni. Orava pysytteli korkeuksissa, joten lähelle ei päässyt ja ihanan harmaa taivas ylivalottuu 100% todennäköisyydellä jokaisessa kuvassa. Noh, pääseepähän testaamaan kuinka pahat violetit reunat objektiivi tekee kuviin äärimmäisissä kontrastin muutoksissa. Lopputulos on ihan jees, ainakin webbikokoon pienennetyissä kuvissa. :)

Orava varastollaan

Puistossa ei ollut muuta, joten siirryin seuraavaan. Osa puulajeista luulee syksyn alkaneen, osa ei ole huomannut vielä mitään.

Osa puustosta luulee syksyn saapuneen

Puisto sijaitsee kaupunkia kiertävän joen äärellä. Siellä on yllättäen sorsia.

Sorsa kuivaa siipensä peseytymisen jälkeen

Jäljistä päätellen siellä on myös pupuja. En kuitenkaan löytänyt ainuttakaan.

Pesä

Parin tunnin keskustassa pyörimisen jälkeen kokeilin takaisin tullessani erästä toista lähellä sijaitsevaa puistoa, missä tiedän olevan pupuja. Valoa oli vähemmän kuin keskipäivällä, mutta pupuja sentään löytyi. Arkoja otuksia, eivät päästä lähelle. 18-55 objektiivillani ei olisi toivoakaan saada kelvollista kuvaa näistä otuksista. Hetken chillaamisen jälkeen puput siirtyivät normaaleihin toimiinsa, joten pääsin testaamaan mitä uudella välineistöllä saa aikaan. Uudella onnistui paremmin, mutta valoa olisi kaivattu enemmän... ei tässä sentään ihan ammattilaisvehkeitä ole mukana. Lisäksi taitoa puuttuu, kuten ensimmäisen kuvan takaa-ajotilanteesta voi havaita. Otin liikaa ennakkoa nopeaa liikettä seuratessani. Tarkennus sentään on suurinpiirtein kohdallaan.

Takaa-ajo

Peseytyminen

Juniori

Kaikenkaikkiaan olen hankintaani erittäin tyytyväinen ja voi olla, että tästä lähtee putki päälle. Lompakko ei tykkää, mutta onneksi nykyinen tulo/meno -taso on riittävä erinäisten hankintojen tekemiseen. Tämä objektiivi oli hinta-laatusuhteeltaan yksi Pentaxin parhaista, 300 eurolla sai paljon. "Ostoslistalla" on vielä makro-objektiivi Pentax DFA 100 WR sekä DA limited sarjan objektiiveja. Niitä ei kuulemma pysty hankkimaan vain yhtä, koska LBA (lens buying addiction), tuo parantumaton tauti, iskee. Lisäksi haluan neuvostoliittolaisen  Helios 44K-4:n. Vai tehtiinköhän noita vielä Venäjän aikaan... Kuitenkin, jotain pientä on "listalla."