tiistai 26. lokakuuta 2010

Leipzig

Lauantai 23.10. ja kohteena Sachsenin osavaltiossa sijaitseva puolen miljoonan asukkaan Leipzig. Kaupungin päärautatieasema on pinta-alaltaan Euroopan suurin. Valtavaan rakennukseen mahtuu 2 identtistä pääsisäänkäyntiä, 24 raidetta ja kellariin parin kerroksen verran ostoskeskusta. Rakennuksessa on kaksi pääsisäänkäyntiä, koska rakennuksessa oli aikoinaan kahden yhtiön asemat. Kaikenkaikkiaan erittäin hieno ja toimiva asema.

Leipzig Hauptbahnhof

Leipzig Hauptbahnhof

Kaikki eivät osanneet noudattaa tolppaan liimattuja ohjeita.

Rautatiaseman lähistöllä on korkea talo ja viihtyisä puisto. Talo on nimeltään Wintergartenhochhaus ja korkeutta sillä on pyörivän kattokoristeensa kanssa 106,8 metriä. Kuvissa oleva puisto ei ole välttämättä Wintergarten, koska rakennus oli tien toisella puolella.

Wintergartenhochhaus

Puisto oopperan ja rautatieaseman välissä

Oopperatalon edessä on suurehko aukio, Augustusplatz. Aukion ympäristö pommitettiin atomeiksi toisessa maailmansodassa. Mm. oopperatalo on aikaisemmin ollut spektaakkelimaisempi. Alla oleva kuva on otettu suuren suihkulähteen kohdalta. Itse lähde oli suljettu. Kenties yöpakkasten pelossa. Harmi, mutta menetteleehän se mystisenä sienenäkin.

Oopperatalo edestä

Kaupungin ensimmäinen hochhaus eli korkea rakennus sijaitsee Augustusplatzin reunalla. Torni ei ole erityisen korkea, mutta kehottaa työntekoon.

Krochhochhaus

Aukion eteläreunalla oli menossa jonkinlaista tapahtumaa...

Der Mendenbrunnen (tuo patsastolppa)

...ilmeisesti siellä tempaistiin vapaiden koulujen puolesta.

Kukkapenkki

Aukion eteläpäädyssä on kolmas versio konserttitalosta. En tiedä mitä ensimmäiselle tapahtui, mutta toinen atomisoitui 2. maailmansodassa. Julksivussa on kivat heijastukset. Myös kuvaaja on asemoitunut siten, että päätyi kuvaan, mutta webbikokoon pienennetystä kuvasta voi olla hankala löytää.

Gewandhaus

Konserttitalon vieressä sijaitsee kaupungin korkein rakennus: City-Hochhaus. Kulkee myös nimellä Panorama Tower. Korkeutta rakennuksella on 142,5 metriä. Antenni mukaanlukien 155,4 metriä. Ei näytä mistään suunnasta pelkältä ylisuurelta laatikolta. Tykkään.

City-Hochhaus

Katolla, 120 metrin korkeudessa, sijaitsevalle näköalatasanteelle pääsi kolmella eurolla, joten lähdin oitis ylös tarkastamaan näkymät. Näkyvyyttä haittasi mystinen usva, mutta ei se mitään. Onneksi pakkasin 15 mm objektiivin lisäksi mukaan 300 mm saakka menevän zoomini: toimi oivana kaukoputkena!

Alla olevat panoraamat on otettu 15 millisellä ja ovat neljästä kuvasta kasatut. Molemmissa kuvissa on pari pientä ongelmaa, mutta älkää antako sen haitata. Kokonaisuus toimii.

Päivitys: Blogger/Picasaweb ei salli yli 1600px kokoja. Kuvatekstissä on linkki suurempaan kokoon (imageshack). Toimii niin kauan kuin toimii.
Update: Blogger/Picasaweb doesn't allow over 1600px dimensions. The captions contain links to bigger pictures (imageshack). They work as long as they work.

Panorama (3500x713)

 Panorama (2700x744)

Tornin vieressä on muinaisen linnoituksen jäänteet. Toimii nykyään kulttuurikeskuksena.

Moritzbastei

Uusi kaupungintalo on hieno näky. Katua ylittäessäni kuvaan jäi myös vanhanmallinen, mutta hyväkuntoinen raitiovaunu.

Neues Rathaus & Alter raitiovaunu

Ylitin kyseistä katua, koska olin matkalla oikeudenjakopaikalle.

Varjo

Kanaali

Yllä olevassa kuvassa oikealla häämöttää yksi Saksan korkeimman oikeuden rakennuksista. Kyllä tuossa kelpaa oikeutta jaella.

Das Reichsgericht

Muuta lähistöltä bongattua:

Tuunattu pysähtymismerkki

Beethovenbrucke

Aika suunnata ydinkeskustaan. Siellä on nähtävänä muun muassa valkea kirkko ja tummunut patsas. Vierailuhetkellä tummunut patsas oli varjossa ja valkoinen kirkko auringonpaisteessa. Haastava kuvattava, etten sanoisi.

Thomaskirche

Thomaskirche vetää turisteja puoleensa kuin magneetti ferromagneettisia metalleja. Suurin syy lienee kirkon entinen työntekijä, joka on haudattu keskelle lattiaa. Alue on narulla eristetty, mutta kieltoa on taidettu rikkoa pari kertaa.

Johann Sebastian Bach

Keskustorilta löytyy vanha kaupungintalo, jossa piisaa leveyttä. Puolet torista on suljettu, koska alla olevia tiloja (kyllä, siellä on jotain muutakin kuin kalliota) muokataan jonkinlaisen tunnelin osaksi. Tai niin sen wikipediasta ymmärsin.

Altes Rathaus

Marktplatz pohjoisen suuntaan

Torin äärellä on runsaasti syömis- ja juomismahdollisuuksia. Aika tankata tankki täyteen. Ruokatauon jälkeen taaperran kohti keskeisiä shoppailualueita.

Vasemmasta reunasta puuttuu jotain?

Saksalainen normikadunkulma

Hansahausin sisällä

Shoppailualueen toisella laidalla on toinen kaupungin tunnetuista kirkoista. St. Nikolai oli DDR:n kaatumista edesauttaneiden mielenosoitusten alkupaikka.

St. Nikolai ja Nikolaisäule

Kirkko on sisältä värimaailmaltaan valkoista, vaaleanpunaista ja vihreää. Toimii vaikkei etukäteen uskoisi. Ulkona on yksi tukirakennetolppa.

St. Nikolai sisältä

Jotain aivan muuta:

Trabanttien kokoontumisajo

Leipzig on hieno kaupunki. Suosittelen!