perjantai 8. lokakuuta 2010

Hankinta: DA 15 Limited

Lokakuun objektiivihankinnan aika. Irvileuat voisivat väittää, että edellisestä hankinnastani ei ole kauaa kulunut, mutta teknisesti ottaen se on maksettu syyskuussa ja syyskuun puolella käynyt oveni takana DHL:n toimesta. Olin silloin töissä, joten piti noutaa lokakuun puolella postista.

Nyt suoritettu hankinta on "ostoslistani" kallein. Hekumallisen DA limited sarjan 15 millinen maksoi toimituksinen 664€ ollen näin yksi Saksan edullisimmista. Mitä sillä sitten sai:

DA 15 limited saapuu valosta mittakaavakolikon saattamana

Pienikokoisen, mutta kokoisekseen yllättävän painavan, laajakuvaobjektin, jota hehkutetaan sekä arvosteluissa että forumeilla. Alumiini on Unkarissa kukkulan päällä sijainneen valtavan lietejärven myötä muodikasta, joten pitänee mainita, että alla olevan kuvan mötikkä on alumiinia. Muovia ei ole käytetty. Rakennettu kestämään! 10 vuoden päästä kamerani runko on vaihtunut pariin kertaan, mutta objektiivi on edelleen kuin uusi ja kukaan ei muista mitä siitä tuli maksettua.

Erään viisauden mukaan zoomeilla otetaan kuvia kiinnostavista kohteista ja kiinteän polttovälin objektiiveilla otetaan kiinnostavia kuvia. Kun ei voi zoomata siihen mikä ensisilmäyksellä vaikuttaa parhaalta, pitää etsiä uutta näkökulmaa. Kävin tänään pikaisella kaupunkikierroksella kokeilemassa uutta hankintaani.

Burglöwe (vuodelta 1166) & St. Blasii Cathedral

Yksi myyntivaltti, auringosta piirtyy valtava discopallo ja mitään heijastuksia (flare) ei ole näkyvissä. Ällistyttävää! Toinen syy ostokselleni on, että tämän blogin kuvista suurin osa on otettu 18mm:llä, mikä vihjaa vahvasti, että oikeasti olisin halunnut jotain laajempaa. Totta tosiaan, aika usein on tullut peruuteltua ja katseltua pääseekö vielä kauemmas kun edessä on jotain massiivista. 3 mm ero on laajakuvapäässä varsin paljon. Laajempiakin on toki olemassa, mutta ei todellakaan tämän kokoisina. Kolmantena syynä on, että uutukaisen pitäisi olla terävämpi kuin kameran mukana tulleen ns. kittiobjektiivin. Olkoonkin, että DA 18-55 WR on yksi markkinoiden parhaista kiteistä kun vertaillaan kaikkien merkkien välillä. Neljäs syy voisi olla vaikkapa geometristen vääristymien puuttuminen, erittäin hyvä suoritus 15 milliseltä. Viidentenä jo edellä mainittu koko, liian isoa ja painavaa ei roudaa mukana eli sitä ei käytä.

Meinasin jättää yllä olevan kuvan ainoaksi, koska se on mielestäni ylivoimaisesti paras otos päivän taaperrukseltani. Mutta silloin tässä olisi aivan liikaa tekstiä kuviin nähden ja blogi on ensisijaisesti kuvablogi.


Syksy saapuu

Pyöräteline

Staatstheater

 Schloss Arkaden

Burgplatz

Muinainen keisari Otto IV

Poseeraava leijona

Haukotteleva leijona, taustalla normi puistotouhua

Odotin hieman terävämpää jälkeä, mutta ehkä käsivaralta kuvaamisen rajat tulevat vastaan. Lisäksi ennakkotiedot olivat oikeassa, tämä objektiivi on erittäin haastava käyttää. Kuvaan mahtuu valtavasti kaikkea, mutta näkyykö siitä mitään mielenkiintoista? Kaikenkaikkiaan veikkaan, että DA 15 limited tulee viettämään paljon aikaa kamerani nokalla.