keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Lontoo - 1 - Yhteenvedon puolikas

Yhteenvedosta aloittaminen voi tuntua oudolta, mutta tiivistelmä ja yhteenveto ovat artikkelien luetuimmat osaset, joten miksikäs ei. Otin viiden päivän aikana noin 600 kuvaa mukaan lukien panoramojen osat ja HDR yritykset. Tässä niistä 24, jotka mielestäni vetävät hyvin yhteen näkemäni ja kokemani. Tätä kirjoittaessani en vielä tiedä mitä muut osat tulevat sisältämään, mutta kehittämättömiä kuvia löytyy kohtalainen kasa. :D

En ollut ennen käynyt Lontoossa, joten "perusnähtävyydet" piti käydä matkan aikana läpi tyyliin yksi isompi per päivä. Myös päivävaellus etelärannikon valkeiden kielekkeiden Seven Sisters Country Parkissa oli mielessä, mutta lähtöä edeltäneen päivän kovavauhtinen pyöräkolari ja siitä seurannut (lievä) polvivamma yhdistettynä epävakaaseen säähän pitivät minut lopulta Lontoossa.

Lensin Norwegianilla, joten saavuin kaupunkiin Gatwick-Express -junalla Victoria Stationille aamupäivän vedellessä viimeisiään. Aseman metroasemalla oli valtavat lippujonot, yliopiston kesähostellin check-iniin oli vielä aikaa ja aseman sijainti on lähellä ihmeteltävää, joten päätin lähteä taapertamaan kohti Buckinghamin palatsia.

The Mallin skootterimies

Palatsilla oli hämmentävän paljon väkeä, poliisin väliaikaisia barrikadeja sekä itse poliiseja pitämässä paraatireittejä auki, joten jäin kyttäämään ja kyselemään ihmisiltä mitä he odottavat. Vartijanvaihto oli alkamassa noin puolen tunnin päästä eikä mulla ollut mihinkään kiire, joten jäin pyörimään palatsin ruuhkaan Victorian muistomerkin "liikenneympyrän" sisälle. Vaihto sisälsi paraateja, musiikkia sekä epämääräistä odottelua. Mielestäni pitkäveteinen, mutta tulipahan nähtyä, vaikken aivan loppuun saakka jäänyt. Palatsin aidan sisällä tapahtuneita juttuja en kunnolla nähnyt, mutta oli kuitenkin ehkä kiinnostavampaa nähdä miten suuret massat paraatipönöttäminen keräsi.

Tungosta aidalla vartijanvaihtoseremonian aikaan

Matka jatkui Green Parkkiin lukemaan asemalta mukaan tarttunutta lehteä. Paikallinen Metro on paljon paksumpi kuin Helsingin vastaava.

Päivän polttavin uutisaihe

Green Parkin asemalla oli vähemmän ruuhkaa kuin Victoriassa ja sama hostellin lähelle kulkeva linja kulki myös tätä kautta. Mahtia! Automaatti antoi off-peak päivälipun, mutta missään ei kerrottu mikä on peak ja mikä off-peak, joten piti kysymällä ottaa selvää. Peak on arkiaamuisin 4:30-9:30.

"Mind the gap"

Ylimääräisen kantamuksen dumppaamisen jälkeen "ohjelmassa" oli epämääräistä palloilua keskustan alueella kaiken ihmeellisen ja peribrittiläisen real alen perässä sekä piipahdus Tate Modernissa, jota parhaillaan laajennettiin. Projektin esittelyvideon mukaan alunperin galleria suunniteltiin kahden miljoonan vuotuiselle kävijämäärälle, mutta kävijöitä on alusta saakka ollut lähes viisi miljoonaa per vuosi.

Tate Modernissa on laajennusprojekti

Satunnaista katunäkymää

Illalla pilviverho raottui ja koin valaistuksen: aurinko heti ensimmäisenä päivänä!

Sorsa joogaa iltaauringossa

Punaisia puhelinkoppeja oli kahta mallia: perinteisiä ja uudempia. Mikäli unohtuu kelle aikoi soittaa niin kopin sisäpuolella oli usein vähäpukeisten naisien kuvia puhelinnumeron kera.

Perinteinen puhelinkoppi

Majapaikkani oli University of London, Commonwealth Hall. Pieni oma huone, täysin olematon äänieristys sekä kadulle että käytävälle, yksinkertaiset ikkunat (talvella kylmä?), jaetut vessat ja suihkut (pyyhe talon puolesta!) sekä hintaan sisältyvä englantilainen aamupala linjastosta klo 8-9 välillä. En haluaisi asua moisessa, mutta matkan tarkoitukseen se sopi mainiosti. Hyvä sijainti ja mitäs fasiliteeteista jos aamupalan jälkeen lähtee ja yöllä palaa nukkumaan.

Hostellin läheltä löytyy British Museum, joten aamupalan jälkeen lähdin käppäilemään sinne. Aukioloajoista ei ollut mitään tietoa, joten saavuin paikalle puoli kymmeneltä eli puoli tuntia ennen näyttelyiden avautumista. Suuri aula ja yksi näyttelyhuone olivat auki aikaisia tulijoita varten. Sisäänpääsy on ilmainen, mutta lahjoituksia toivotaan, jotta museo pyörii. Oli perjantai aamuopäivä, joka pyöriessäni muuttui päiväksi. Arkipäivä piti kävijämäärän aisoissa. Ainoastaan muumio-osasto ja Rosettan kivi olivat tukossa, mutta muuten sai ruuhkatta tutustua kulttuurien kehitykseen.

British Museumin suuri aula ennen ruuhkia

Museon jälkeen päätin vähitellen suunnata Thamesin varteen ja katsastaa Aquariumin, jonka olin edellisenä iltana bongannut matkan varrelta haalimistani turistikartoista. Mielestäni ylihintainen lapsiperheille suunnattu turistikohde, kuten odotinkin. Siitä huolimatta sekalaiset hait ja valtavat kilpparit olivat hienoja. Kilpparit hotkivat viereeni osuneen ruokintaa seuranneen eläintenhoitajan kertoman mukaan pinnalla kelluvan salaatin sijaan kaloille heitettyjä kalanpaloja. Ei siinä muuten mitään, mutta kilpparit olivat kuulemma jo muutenkin hieman pulskassa kunnossa.

Carcharhinus limbatusta seuraamassa

Aquariumista poistuessani huomasin maan olevan märkä. Hyvä ajoitus ja taivaskin alkoi repeillä. Kenties jälleen olisi tarjolla ilta-aurinkoa pilvisen päivän päätteeksi. Oli selvästi Thamesin etelä-rannan rantakävelyn paikka Big Beniltä Tower Bridgelle.

Big Ben

Lontoossa törmää jatkuvasti erinäisiin pieniin tapahtumiin. Tower Bridgen läheisyydestä kantautui rytmikästä rumpumusiikkia, joka oli houkutellut väkeä tanssimaan.

Tanssia The Scoopissa

Legendaa on riittänyt melkoisesti, joten katkaisen "yhteenvedon" tähän. Muun muassa muutamat kivat yökuvat Piccadilly Circukselta ja Chinatownista jäävät odottamaan seuraavaa osaa.