tiistai 4. kesäkuuta 2013

Suomenlinna

Lähdin oluelle. Siinä ohessa lähdin pitkästä aikaa tutustumaan Suomenlinnaan. Kyseinen Helsingin edustan linnoitettu saarirypäs on ollut vuodesta 1991 UNESCOn maailmanperintölistalla. Linnoituksen rakennustyöt aloitettiin 1748, koska ruotsalaiset halusivat hillitä venäläisten laajentumishaluja. Siitä huolimatta v. 1808 linnoitus siirtyi venäläisten haltuun ja Suomen itsenäistyttyä luonnollisesti suomalaisten haltuun. Vuonna 1978 Suomenlinnasta tuli siviilikohde ja siitä lähtien(?) / nykyisin se on mahdollisesti Helsingin paras piknikpaikka.

HSL:n lautta lähtee Kauppatorilta. Sieltä lähtee myös yksityisiä lauttoja, jotka oletettavasti ovat kalliimpia.

Lokit seuraavat

Perillä!

HSL:n lautta kulkee venäläisten 1868-1870 rakentaman vaaleanpunaisen rantakasarmin eteen. Janoisen matkaajan pelastaa joko suoraan laiturin toisella puolella oleva Suomenlinnan panimo taikka siitä parinkymmenen metrin päässä sijaitseva Siwa. Lähikauppani on Siwa, joten sen perässä en saarelle saapunut. Panimoravintolaan siis! Panimon hanavalikoima oli yllättävän heikko: omina juomina pils, ale, portteri ja siideri sekä vierailevana "tähtenä" lapin kulta. Missä kesäinen wit? Pullossa... otin sitten pilssin. Luovuutta edistävän tuopillisen jälkeen siirryin palloilemaan ympäri Suomenlinnan saaria kauniissa alkuillassa.

Terassipuolen sisäänkäynti

Höpken pils

Unescon plakaati

Tyylikäs aidantolppa

Tykki sotamuseon edessä

Uh oh!

Sukellusvene Vesikkoa on korjailtu ja maalattu wanhoihin väreihinsä. Alueella oli kylttejä, jotka kielsivät liikkumisen alueella ja väittivät kohteen avautuvan toukokuussa 2013. Hmmm... nythän oli jo kesäkuu 2013. Palloilin siis alueella kylteistä välittämättä.

Sukellusvene Vesikko

Piknikillä

Poukaman pieni uimaranta

Lienivät espoolaisia vandaaleja?
 
 "Pieni" tykki kaiverruksineen

Ison tykin kulmansäätö?
 
Kuninkaanportti

Bastioni Zanderista, johon kuuluu myös yllä oleva Kuninkaanportti, on hyvät näkymät Viking linen laivojen ohilipumisen seuraamiseen. Menevät todella läheltä.

Teretulemast! Viking XPRS ohittaa Kustaanmiekan kärjen

XPRS-kuva oli otettu vastaavanlaisen kyltin "väärältä" puolelta.

Linnoituksissa on enemmän ja vähemmän rakennettuja käytäviä. Alla oleva kuuluu niihin vähemmän rakennettuihin. Katossa on kiteytynyttä suolaa, josta putoilee vesipisaroita.

Valoa tunnelin päässä

Piperin puisto

Suomenlinnan mahtimies, suunnittelija itse, on haudattu Suurelle linnapihalle, joka ei mittasuhteiltaan ole kovin suuri. Hauta on joka tapauksessa hieno.

Augustin Ehrensvärdin hauta

Mahtimies!

Rantakasarmin portti kohti rantaa

  Rantakasarmin kolkko käytävä

Iltakasin lautalla oli ruuhkaa pois pyrkijöistä, vaikka kapasiteettia piisaa. Tulen todennäköisesti käymään uudelleenkin. Toivottavasti hyvässä seurassa joko piknikille tai oluelle.