torstai 27. kesäkuuta 2013

Lontoo - 2 - Yhteenvedon toinen puolikas

Jatkoa eeppisiin mittasuhteisiin paisuneelle ensimmäiselle osalle. Naputeltu putkeen samassa hurmiossa kuin ensimmäinen.

Kolmannen päivän (lauantai) suuri kohde oli luonnontieteellinen museo, jonka jälkeen meinasin tehdä kierroksen läheisissä Kensington Gardens ja Hyde Park -puistoissa. Osuin museolle jälleen kerran aukioloajoista mitään tietämättäni juuri sopivasti kun ovet olivat avautuneet. Ulkona kiermurteli pitkä jono, joka onneksi liikkui sisälle hyvää vauhtia. Myös tämä museo on ilmainen, mutta muutaman punnan lahjoitusta pyydetään. Museo oli ruuhkainen, todennäköisesti viikonlopun vuoksi. Erityisesti dinosaurukset vetivät väkeä ja keskipäivällä osastolle oli jo melkoisesti jonoa, kuten alla olevan kuvan dinosauruksen takaa näkyy.

Luonnontieteellisen museon pääaula

Puistokierros ei mennyt ihan putkeen. Vaakatasossa taivaalta tullut vesi pääsi yllättämään keskellä Kensington Gardenssin avointa rehevöityneen lammikon aluetta.

Ilmoja pidelly

Museon ja puiston jälkeen mielessä oli jotain aivan muuta, joten suuntasin kaupungin toiselle puolelle Camdenin keskustaan. Pienoisen ongelman aiheutti metron Northern linen huoltokatko. Korvaava bussiyhteys löytyi onnen avustamana, joten matka jatkui viivästyksen jälkeen. Camdenissa on runsaasti baareja, värikkäitä pikkukauppoja sekä pari isoa saumattomasti toisissaan kiinni olevaa basaaria. Etukäteen saamani vinkin mukaan sulkemisajan lähestyessä saa edullisesti sapuskaa. Valitsin kiinalaisen ruokakojun kolmen punnan happy hourista kananuudelit. Kanassa ei säästelty!

 Lock- tai Stable marketin ruokailualuetta

Torisapuskaa

Sunnuntaille "arpomani" kohde oli Tower of London. UNESCOn maailmanperintölistalla oleva muinaista Lontoota suojellut linna. Aukiolon olin jopa tarkistanut perjantaina ohi kävellessäni, joten olin paikalla hieman ennen avaamista. Jonoa oli sekä lippuluukulle, että sisälle. Menin siitä huolimatta. Olkoon se osa turistikokemusta. :) Ei se jonotus siihen päättynyt, mutta käynti oli siitä huolimatta mielenkiintoinen. Parasta antia oli opastettu kierros, jonka vetäjä oli loistava kertoja. Ihan alkuun olisi tosin kannattanut rynnätä kuninkaallista bling blingiä ihmettelemään. Olisi päässyt vähemmällä jonotuksella (25 min meni). Linnasta poistuessani jonotusajaksi ennakoitiin 45 min, joten ihan ok aikaan menin. Valtikasta löytyvä maailman toiseksi isoin timantti on iso.

Opastetun kierroksen vetäjä kertoo legendaa

Illaksi päädyin pyörimään turistien keskelle vilkkaalle Piccadilly Circukselle, josta piipahdin myös läheiselle Chinatownille. Illan aikana bongasin hienon Lontoota huutamattoman, mutta kuitenkin siihen epäsuorasti viittaavan hupparin, jollaisen kävin viimeisen päivän päätteeksi ostamassa. Hyviä katutanssiesityksiä tuli nähtyä alueella. Mielestäni paras ja samalla eniten yleisöä kerännyt ja villinnyt esitys oli erään porukan Gangnam Style. Lahjoitinpa itsekin muutaman pennosen. Yleensä rahan irrottamiseen on vaadittu sähkökitaraa soittava pitkätukka, mutta tällä kertaa tein poikkeuksen. Pitkätukkainen Metallicaa jammaillut soittaja sai eräällä metroasemalla osansa. :)

Piccadilly Circus
 
Gangnam Style
 
Chinatown

Kaksikerroksiset punaiset bussit ovat puhelinkoppien lisäksi ikoninen osa paikallista kulttuuria, joten pitihän sellainen ikuistaa väkijoukkoa halkomassa.

Kaksikerrosbussi ajossa

Viimeiselle päivälle päätin hakea aluksi luonnon rauhaa suuntaamalla maailmanperintökohteeksi luokiteltuun Kew Gardensiin. Sisäänpääsymaksu tähän perinteikkääseen luonnontieteelliseen puutarhaan oli yllättävän kova: 16 puntaa. Tätäkään en toki tiennyt etukäteen, mutta olisin luultavasti mennyt siitä huolimatta sillä maailmanperintökohteita tulee käytyä läpi kun mahdollista. Sää oli edellisiä päiviä kylmempi, jopa hupparissa oli paikoitellen viileä olo. Sadetta ei onneksi tullut.

Kasvitieteellisessä puutarhassa taapertaessani kävi mielessä, että viktoriaanisen ajan vierailijat todennäköisesti kokivat paikan hieman eri tavalla kun Heathrown lentokentälle laskeutuvat koneet eivät viistäneet yläpuolelta laskutelineet valmiina kohtaamaan kiitoradan. Heathrow on kiireinen kenttä, joten koneita jylisi parin minuutin välein. Siihen kuitenkin tottui ja lentsikat on hienoja härveleitä.

Kew Gardens Palm House

Viimeiselle päivälle olin säästänyt myös shoppailun. Shoppailuinto oli kuitenkin vähissä kantimissa, joten vaikka päädyin ensin metrolla Canary Wharfille ja sen ostoskeskuksille sekä samalla linjalla päätepysäkille Stratford Cityyn, jossa vastassa oli vielä suurempi ostoskeskus, en ostanut mitään.

Myönnettäköön, että Stratfordiin matkasin oluen perässä, en suuren ostoskeskuksen. En edes tiennyt etsimäni panimoravintolan sijaitsevan kyseisessä ostoskeskuksessa. Mielessä oli vain epämääräisesti merkitty sijainti kartalla, jota en mukanani ensimmäisen päivän jälkeen kantanut. Lopulta piti kysyä tekstiviestillä osoite suurelta olutgurulta, joka ystävällisesti tonki sen netin kätköistä. Osoite johdatti ostoskeskuksen oikealle kulmalle. Kulmalle jossa olin käynyt suoran joskin kapean näköyhdeyden päässä kyseisestä baarista, mutta katsonut väärään suuntaan, ollut sokea tai jotain.

Oli miten oli, janoiselle matkaajalle löytyi kärpässarjan panimon omia oluita pari pinttia sekä Wimbledonin ensimmäisen kierroksen ottelua telkusta hyvältä sohvapaikalta. Oluet eivät olleet häikäiseviä, mutta pantu 15 metrin päässä sohvasta, jolla niitä nautin. Erittäin paikallista ja itseasiassa taisivat olla jopa reissuni halvimmat oluet (£3,40 per pint).

Tap Eastin mukava tv-nurkkaus

Aivan lopuksi kävin vielä ostamassa aiemmin bongaamani hupparin keskustasta ja pyörähtämässä St. James Parkissa. Puistossa oli runsaasti lintuja sekä harmaaoravia. Jokaisen puistokuvaajan kuumana vinkkinä todettakoon, että kuvaamisen luonnonlait pätevät puistossakin: otuksia löytyy ruuan läheltä. Puiston eläimet saavat usein ruokaa muovipussista, joten sellainen houkuttelee vaikka sisällä olisi huppari. ;) Alla näkyvät joutsenet keskittyivät vedenalaisiin kasvustoihin. Emo ei opettanut poikasia roskaruuan pariin.

Joutsenpesue

Lontoo osoittautui aivan mahtavaksi paikaksi. Todennäköisesti tulen käymään uudelleen ja "pakolliset" nähtävyydet on nyt ruksattu käydyiksi, joten silloin voinee keskittyä johonkin muuhun.

Lontoossa pyörimisen legenda jatkuu oluen perässä juoksemisella seikkailulla Camdenissa.