perjantai 16. elokuuta 2013

Oslo

Hieno Kööpenhamina jäi taakse ja kallis Oslo oli edessä. Taivas oli lentokoneesta katsottuna pilvetön, mutta mystistä utua oli runsaasti. Valitettavasti tämä oli tilanne myös maankamaralla Oslossa. Lämpöä oli julmetusti... tarkan lukeman puuttuessa. Internetin ihmemaailmaa oli selattu sen verran, että perjantaipullon tiesin ostaa lentokentältä ennen kaupunkiin suuntaamista. Perjantaipäivän suunnitelma oli selkeä: kuumaa ja huono keli kuvaamiseen, joten kamat halpishotelliin, olutta viileäksi keinolla millä hyvänsä ja saareen siestalle!

Mutta kannattiko ostaa duty-freestä? Toki. Perjantaipulloksi valikoitunut 4-pack (pienin pakkauskoko) Aass pale alea maksoi yli tuplat satunnaisessa supermarketissa kun ohimennen kävin vilkaisemassa. Itse olut ei ollut yhtä persiistä kuin nimi antaisi odottaa, muttei todellakaan mikään unohtumaton kokemus.

12+ km jumalaperspektiivi

Bad ass lentokenttäjuna

Duty-free -ostokset jäähtymässä ennen saareen lähtöä

Oslon saaristoon pääsee helposti. Fiskehallen takaa laitureilta lähtee kaupungin vesibusseja, joilla kulkee samalla lipulla kuin muillakin julkisilla. Kuumana iltapäivänä saaristoon oli menijöitä. Paatit olivat melko täysiä. Kohdalle osui ensimmäisenä Hovedöyalle menevä purtilo, joten sinne siis!

Vesibussi kaartaa

Näkymää Hovedöyalta lähisaariin

Oslo Hovedöyalta nähtynä

Parin tunnin siestan jälkeen takaisin keskustaan taapertamaan ranta läpi kalahallin takalaiturilta aina Tjuvholmenin kärkeen saakka. Sää oli edelleen pilvetön ja kuuma, joten jätski tuli matkan varrella tarpeeseen.

 
Kalassa

Stetson hats!

Hyvää jätskiä Strandenilla!

Tjuvholmenin jätskikupla

Aker Bryggen tuliterä keskusta

 
Kansallisteatterin puskaterassi

 
Wenche Foss teatterin kupeessa

Ilmeisesti tykkäävät tiikeristä

Helvetin tulet Katedraalin katossa?

Kaupungintalo

Pysäköinti

Karl Johans gate perjantaisena yönä

Freia hohtaa

Oslon oopperatalosta on tehty urbaani puisto. Päivisin siellä hengailee väkeä ja viistolle katolle pääsee vaikka keskellä yötä. Päivällä rakennus oli jotenkin epätodellisen valkea ja hallitseva ympäristöönsä nähden. Todella hieno!

Ooppera

Rakenteilla oleva bisnesalue oopperan katolta keskiyön jälkeen nähtyä

Ensimmäinen päivä meni satunnaisessa pyörimisessä, joten toiselle päivälle oli mielessä pari täsmäiskua. Niistä ensimmäisenä Holmenkollen, mutta sitä ennen kuitenkin pikapyörähdys kuninkaanlinnan ympäri kun metro siitä alta menee. Linnan edusta oli rempassa. Olivat mm. päättäneet korjata mäkeen rakennetun soraisen aukion eroosio-ongelman ruiskuttamalla muovia soran sekaan. Ei pitäisi valua enää sateella alamäkeen.

Kuninkaanlinnan vartija

Holmenkollenin talviurheilukeskukseen pääsee helposti metrolla, joka ajelee maan päällä iloisesti ylämäkeen keskuksen lähistölle. Ison mäen torniin ja pieneen museoon pääsee kohtuullisella summalla, jota en nyt muista ja visit oslon nettisivutkin jumittaa. Sen muistan, että vauhdikas alastulo köysirataa pitkin oli noin 75€. Kiinnosti, mutta tuohon hintaan jäi välistä. Valitettavasti sää oli edelleen utuinen, joten näkymät tornista eivät olleet aivan parhaimmillaan.

Holmenkollenilla näytti tältä 80-luvulla?

Holmenkollenin iiiso mäki

Näkymää tornista (korkeammallekin pääsee) + ~75€ köysirata.

Toinen kohde oli Vigelandin puisto, jossa piisaa patsaita. Alla olevat kuvat ovat pitkän väylän päässä olevan mäen päällä olevalta obeliskilta. Hauskinta oli oikeastaan istuskella ja seurata minkälaisia poseerauksia muut turistit kehittivät patsaiden luona. Obeliskin suosituin poseerauskohde näkyy alla. Toinen suosittu oli erään sillan päällä ollut vihainen lapsi. Juuri sellainen kuin miksi lapset miellän ja suuri yleisö taisi olla samaa mieltä.

 
Vigelandsparkin obeliski

Suosituin patsas poseeraukseen

Illalla huomasin maksaneeni kortilla aivan liian usein. Oslossa kun käy kortti käytännössä kaikkialla. 105 kruunua eli noin puolet etukäteen vaihtamistani taskurahoistani oli vielä jäljellä. Tilanteen korjaaminen onnistui helposti menemällä baariin. Oslon hinnoilla tasku on hetkessä tyhjä! Aivan mikä tahansa räkälä ei kuitenkaan kelvannut, joten ratikka alle ja Beer Palaceen. Paikan pitäisi olla Oslon olutpaikkojen aatelia ja valikoima sekä hanoissa että pulloissa oli laaja. Halvalla ei päässyt, mutta neljä kappaletta yhden desin maisteluannoksia irtosi tuolla summalla kun oikein yhdisteli.

Beer Palace - Others pay A LOT of cash

 
Båtin sijasta lensin seuraavana aamuna Tukholmaan

Oslossa olisi periaatteessa riittänyt kolmanteen päivään vielä viikinkiaihetta, mutta Norwegian vei Tukholmaan, josta seuraavaksi lisää...