maanantai 26. elokuuta 2013

Tukholma, osa II

Tukholmassa pyörimisen jatkoa. Toinen päivä valkeni aurinkoisena vaikken sitä ikkunattomasta hotellihuoneesta huomannutkaan. Aamupalalla täytettynä lähdin ihmettelemään lähimmän tunnelbana-aseman lippuautomaattia. Sieltä ei saanut päivälippua kuin erilliselle kortille lataamalla, joten piti kysäistä viereisestä kioskista miten homma toimii. Tukholmassa tosiaan halutaan myydä erillinen kortti myös turisteille. Hintaa sillä ei onneksi montaa kymmentä kruunua ole ja voihan sitä käyttää uudelleen mikäli kaapista muistaa seuraavalle matkalle mukaan ottaa. Itse kortin lisäksi sain samalla ostettua korttiin himoitsemani päivälipun ja pääsin tunnelibaanalla matkaan kohti Sergelin torin T-Centralenia, jossa oli vaihto perille vievään ratikkaan.

Sergelintorin obeliski

Galärvarvskyrkogården museoiden keskellä

Kuten yleensä, myös tähän museoon kannatti mennä aikaisin. Museo aukeaa muistaakseni jo puoli ysiltä ja jonoa ei ollut vielä kymmenen aikaan kun perille saavuin. Sisällä oli kuitenkin väkeä paikoitellen jopa ruuhkaksi saakka. Lähinnä kuitenkin vain oppaiden ympärillä. Keskipäivällä poistuessa jonoa oli jo kertynyt. Vasa upposi 1628 ensimmäiseen sivutuulenpuuskaan vain parin kilometrin purjehtimisen jälkeen. Syy oli helppo nähdä laivan vieressä seisoessa. Mututuntumalta (siihen aikaan ei piirrelty suunnitelmia) kahden tykkikerroksen laivaksi rakennetun laivan painopiste oli aivan liian korkealla: matalan veden alla olleen osan päällä seisoi pieni kerrostalo.

Vasamuseo

Vasa ylhäältä etuviistosta

Vasa takaa oppaan selostamana

Museon jälkeen tarkoituksena oli palloilla suht. päämäärättömästi ympäriinsä ennen baarikierroksen aloittamista ja samalla etsiä jotain syötävää. Ilmoja piteli, joten siirryin Norrmalmille pääosin rantaa pitkin kävelemällä. Yhden pitkän tylsän pätkän ohitin ratikalla.

Kuninkaalinen moottorivenekerho

Oranssit aurinkosuojat

Kauppakuja jossain Norrmalmilla

Kungsgatanin kaksoistornit

Hötorget

Hötorgetilta alkoi tunnelbanarundaus kartalta arvottuihin paikkoihin. Östermalmin torille, Observatoriomäelle (näkymiä??), josta sitten Kungsholmenin puolelle Sankt Eriksgatanille etsimään Brewdogin baaria.

Tunnelbaanaan laskeutumassa

Östermalmin kauppahalli

 Östermalmin kauppahalli sisältä

Teetä!

Observatoriomäen huipulla

Satunnaisella Tunnelbana-asemalla

Brewdogin baari löytyi korkean sillan lähistöltä, mutta aukeamiseen oli puoli tuntia. Noh, sehän meni sillalla odotellessa ihan rattoisasti. Brewdogin oluista pitävän janoisen matkaajan mielessä olivat kuitenkin tunnetusti laadukkaat vierashanat. Jotain ruotsalaistahan Ruotsissa pitäisi juoda. Lopulta päädyin kuitenkin panimon omaan tuotokseen, Jackhammeriin. Sisustus oli kalusteiden puolesta yksinkertainen ja värikkäät teemaan sopivat seinämaalaukset loivat tunnelman. Hieno paikka ja hyvä olut! Toisenkin olisi voinut ottaa, mutta olin kierroksella, joten eteenpäin! Seuraavana listalla oli vanhassa kaupungissa sijaitseva Monks Porter House. Kiirettä ei ollut, joten päädyin kävelemään. Maan alla baanattaessa näkee hyvin vähän.

Sankt Eriks gatanin sillalta nähtyä

Jackhammer nautittuna Tactical Nuclear Penguinin valvonnassa

 Södermalm Kungsholmenilta

 Kaupungintalon edestä nähtyä

 Lisäkilpi

Monks Porter Houselle päästyäni kohtasi osui suuri pettymys. Kiinni alkuviikon ja nythän oli maanantai. Olisi pitänyt käydä sunnuntaina oven takana katsomassa aukioloajat kun lähellä pyörin. Noh, Södermalmilla, sopivasti hotellia lähestyen, oli vielä kaksi olutnörttien korkealle arvostamaa kohdetta jäljellä: Akkurat ja Oliver Twist. Akkurat oli vetänyt maanantaista huolimatta runsaslukuiset pöydät täyteen, mutta ainahan yksi janoinen matkaaja mahtuu sekaan. Samalla pääsin myös ruotsalaisen pienpanimo-oluen pariin. En tosin muista minkä, koska lukuisten hanojen keskeltä valitsemani tummanpuhuva porter/stout/schwartz/tjsp ei ollut niin unohtumaton kokemus, että muistaisin edes tyylin. Oliver Twist oli pienempi ja vähemmän hartaampi paikka. Lasiin valikoitui hämärän muistikuvani mukaan jonkinlainen ruotsalainen vaalea ale. Hämärät muistikuvat eivät kanna sen pidemmälle, koska sekään ei ollut mitenkään unohtumaton elämys vaikka ihan jees olikin. Jackhammer nosti tason liian korkealle heti alkuun. :)

Seuraavan päivän paluulennon olin ajoittanut mukavasti iltapäivän alkuun, joten aamulla jäi aikaa paistatella päivää Kungsträdgårdenissa Subwayn take away patonkia mussuttaen.

Kungsträdgården

Kungsträdgårdenin tekonurtsilla piisasi tilaa aamupäivästä

Hellsinki kutsuu

Pohjoismaiden yleissivistävä loma lopahti siihen, mutta kun kerran pääkaupunkeja kiersin niin pitihän sitä sopivana päivänä kiertää Helsinkiäkin. Päiväksi valikoitui ravintolapäivä, jolloin sää oli mitä mainioin ja kaupunki väkeä täynnä. Lisämaustetta soppaan toi Kiinanmatkaa ja muita reissuja silmällä pitäen hankkimani Nex-6, joka oli ensimmäisessä tulikokeessaan. Erittäin hauska pieni kamera. Tuli mielestäni parempaa settiä kuin näistä lomakuvista, jotka on kieltämättä otettu paremmalla, mutta paikoitellen häiritsevän isokokoisella, kameralla (D600). Toisaalta näitä lomakuvia käpistellessä on jälleen opittu jotain kuvankäsittelystä, joten sekin auttaa.