keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Sarajevo


Hautausmaa, vanha kaupunki ja uusi kaupunki laaksossa.

Eeppinen Balkanin road trip eteni Durmitorin kansallispuistosta Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupunkiin Sarajevoon. 1461 perustetun kaupungin alueella ja lähistöllä on lähes puoli miljoonaa asukasta ja erittäin värikäs historia. Ottomaanit, Itävalta-Unkari, Jugoslavia ja nyt Bosnia ja Hertsegovina ovat jokainen jättäneet omat jälkensä kaupunkiin. Valta on vaihtunut sotaisissa merkeissä ja jälleenrakennus on sekoittanut tyylejä ja uskontoja. 

Ensimmäisen maailmansodan alkupisteeksi lasketaan vuonna 1914 (nykyisen) vanhan kaupungin latinalaisen sillan kupeessa tapahtunut Itävalta-Unkarin prinssin Frans Ferninandin murha. Iloisemmissa merkeissä vuonna 1984 kaupunki isännöi talviolympialaisia.

Jugoslavian hajoamisen aikaan Serbit piirittivät Sarajevoa vuosina 1992-95, aiheuttaen suurta tuhoa. Kaupunki on jälleenrakennettu, mutta jälkiä näkyy edelleen. Erittäin suositeltavana kohteena on mainittava tunnelimuseo. Vuonna 1993 valmistunut lentokentän alittava tunneli lopetti kiitoradan yli luotisateessa juoksemisen bosnialaisten hallussa olleen alueen ja Sarajevon kaupungin välillä. Sarajevo Insiderin kautta hankitulla opastetulla kierroksella oppaana ollut entinen poliisi oli itsekin roudannut tavaraa tunnelin läpi sekä virallisella roolilla kiskoilla kulkevien kärryjen avulla että henkilökohtaisesti repun kanssa. Joku oli kuulemma yrittänyt tuoda lehmää läpi, muttei onnistunut yhtenä kappaleena. Lihoista sai hyvän hinnan aikana jolloin kaikesta oli pulaa. Tunnelimuseo on lentokentän kupeessa siellä mistä tunneli alkoi vapaamman maailman puolelta.

Lyhyt parin yön vierailu kaupungissa kohdistui lähinnä vanhaan kaupunkiin. Uuden läpi tuli ajettua oppaan minibussilla tunnelimuseoon mennessä. Vanha kaupunki on matalasti rakennettu ja erilaisia uskonnollisia rakennuksia on runsaasti. Kävelykatuja reunustavat pienet liikkeet ja terassit. Hintataso on edullinen ja paikallinen Sarajevsko svijetlo lager pivo on ihan ok vaalea lager.


Kulkukoirat majapaikan edustalla.

Koira ottaa rennosti vanhan kaupungin keskeisellä Sebilj suihkulähteellä.

Gazi Husrev-beg moskeijaan pääsee pientä maksua vastaan sivuovesta. Aika perusmoskeija.

Kissalta ei ihan heti lopu ruoka kesken.

Pienten kauppojen reunustama katu vanhassa kaupungissa.

Mula Mustafe Baseskije - yksi vanhan kaupungin ohitusteistä.

Jalkakäytävälle pysäköinti näytti olevan yleinen tapa.

Katedraalin pysäkin seutu on sekoitus uutta ja vanhaa.

Katedraali.

Katettu tori.

Vaaleanpunainen ratikka.

Muhkeat viikset!

Rukousaika pienessä moskeijassa.

Latinalainen silta.

Kranaatti tappoi tässä.

Sarajevon tunneli

Vanhan kaupungin basaari.

Kulttuurien kohtaamispaikka.

Monikulttuurisuusmonumentti, jonka taustalla on ortodoksinen katedraali.

Käyttötarkoitus lienee selvä.

Ikuinen liekki.

Tämä kissa esiintyy ympäri kaupunkia... ja yhdestä aikaisemmasta kuvastakin.


Kaupunki valkoiselta linnoitukselta nähtynä.

Moskeijan torni.

Viihdyin Sarajevossa! Mielenkiintoisempi paikka kuin moni matkalla aiemmin nähty. Miellään olisi ollut pidempäänkin ja nähnyt myös kaupungin uudempaa puolta. Matkaseuran määrittämä aikataulu oli kuitenkin armoton ja matka jatkui Jajcen vesiputousten ja Unan kansallispuiston kautta Kroatiaan Plitvicen kansallispuistoon, josta seuraava osa jatkaa. Jajcesta ja Unasta jotain road tripin yhteenvedon kakkososassa.