keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Mesa Verde National Park

Mesa Verde eli vihreä pöytä on yli kahden kilometrin korkeudessa ylätasangolla Coloradon lounaiskulmassa. Vuodesta noin 600 vuoteen noin 1300 muinaiset pueblointiaanit asuivat Mesa Verdessä rakentamissaan asumuksissa, joista 1200-1300 rakennetut kielekeasumukset ovat ne tunnetuimmat. Samalla kun kielekeasuntoja rakennettiin, oli muuttovirta ympäristön alaville tasangoille kuitenkin jo käynnissä. 1300-luvun taitteessa viimeisetkin pueblot muuttivat lähiseudulle.

Patsas vierailijakeskuksen edustalla.

Ensimmäinen tieteellinen tutkimus alueesta tehtiin ruotsalaisen Gustaf Nordenskiöldin toimesta vuonna 1891. Miehestä tulee kummasti mieleen Helsingin jäähalli. Vierailukeskuksella aihetta lukiessani äkkäsin oitis, että mies saattoi oikeastaan olla suomenruotsalainen ja kuinka ollakkaan, miehen keräämät noin 600 esinettä ovat Suomen kansallismuseon hallussa. :) Vuonna 1906 Mesa Verdestä tehtiin kansallispuisto. Se on ainoa USA:n kansallispuisto, joka on valittu kulttuurillisin perustein. Vuonna 1978 se valittiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi.

Kansallispuiston vierailijakeskus on heti valtatien varressa ennen sisäänkäynnin porttia. Vierailijakeskuksella ollessa vallitsi sadekeli. Sääennusteen mukaan sadealueen pitäisi olla ohi menevä ilmiö. Historian ja vierailusuunnitelmien lisäksi vierailukeskukselta lähti mukaan liput Cliff Palacen kierrokselle. Sisäänpääsy puistoon maksetaan portilla. Paljon kiertävillä road trippaajilla on interagency kausikortti, jota henkkareiden ohella vilauttamalla pääsee sisälle.

Matkalla Mesan päälle.

Mancos Valley Mesan päältä nähtynä.

Cliff Palacen kierroslippu. Näitä saa vierailukeskuksesta niin pitkään kun kierroksilla on tilaa.

Cliff Palace on Pohjois-Amerikan suurin kielekeasumus. Siellä oli noin 100 asukasta, 150 huonetta ja 23 kivaa. Kivat on pyöreitä maahan upotettuja rituaalihuoneita. Kielekeasumuksiin pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla ja silloinkaan ei varsinaisesti mennä asumuksiin tai hiplata seiniä vaan kävellään hyvin läheltä ja keräännytään kivan ympärille kuulemaan paikasta, kuten ryhmä alla olevassa kuvassa. Cliff Palacea rakennettiin ja ylläpidettiin vuodet 1190-1260. Aikaväli tiedetään hyvinkin tarkasti, koska rakenteiden poikittaispuiden vuosirenkaita on pystytty vertaamaan tunnettuihin puunäytteisiin.

Kierrokselle laskeudutaan kapeaa polkua pitkin. Polulla on askelmia ja portaita, mutta erityisen hankala se ei ollut. Sade oli loppunut juuri ennen kierroksen alkua, joten pienenä huolena oli liukkaus. Käytännössä liukasta ei ollut sillä huokoinen hiekkakivi oli kuivunut hyvin nopeasti. Opas oli asiantunteva ja kierros oli kansallispuistovierailun selvä kohokohta. Kierrokselta poistutaan Cliff Palacen toisesta päädystä kapeita tikkaita pitkin, joten peräkkäiset kierrokset rullaavat sulavasti.

Cliff Palace näköalapaikalta nähtynä.

 Kapea reitti alas Cliff Palacelle.

 Kierroksia vetävä henkilöstö osaa asiansa.

Kaukaiset hyytävät vuoret.

 Hemenway House lipan alla korkealla jyrkänteellä.

 Soda Canyon.

Yli puolet puistosta on palanut vuosien 1996 ja 2003 välisenä aikana riehuneissa metsäpaloissa, jotka olivat todennäköisesti salaman aiheuttamia.  Puistonvartijan mukaan kansallispuistossa linjana on että ei uudelleen istuteta. Puiston vallitseva puulaji on erittäin hidas leviämään.

 Mesan päällä on palanut muutaman kerran isosti ja luonnollinen palautuminen kestää vuosikymmeniä.

Mesa Verden kanjoneissa on lukuisia kielekeasumuksia. Ne ovat asutuksen loppuajoilta. Ensimmäinen vakituinen asumustyyppi oli mesan laelle kaivettu kaksihuoneinen syvennys, jossa oli puiset maalla vuoratut seinät ja katto. Samaa pohjapiirrosta on löydetty myös Mesan lähiseuduilta, joten se oli selvästikin todettu hyväksi.

Pit House - Ensimmäisen vakituisen asumustyyppin jäänteet alueella. Noin vuodelta 575.

 Navajo Canyon.

Square Tower House.

Kansallispuistossa pyöriessä tulee väistämättä nälkä. Chapin Mesan alueella eli tämän jutun käsittämällä alueella saa ruokaa kahdesta paikasta. Spruce Tree terracelta ja Far View terracelta. Spruce Treen cafe meni kiinni jo neljältä, mutta Far Viewiltä irtosi ihan ok Navajo Taco. Seuraavana päivänä tosin sain Monument Valleystä tacon, joka pyyhki Far Viewin versiolla lattiaa. Far Viewissä on ruokailun lisäksi majoitusta. Sellainen oli tällä reissulla kuitenkin hankittu läheisestä Cortezin kaupungista. Mukavan oloinen pikkukaupunki: parit panimoravintolat, iso kauppa ja Denny's Diner. Kaikkee siis. :)

Näkymää pohjoisreunalta (Geologic Overlook).

 Kaukaiset lumihuippuiset vuoret.

Auringonlasku.

Auringon viimeinen hohto mesan huipulla.

Legenda jatkuu Grand Canyonilta...

Ei kommentteja: