keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Valley of Fire


Valley of Fire on satelliittikuvissa näkyvä punakeltainen läiskä noin 80 kilometriä Las Vegasin koillispuolella. Se on kenties paras päiväretkikohde kaupungista. State Parkin sisäänpääsy on 10 dollaria per auto. Kansallispuistojen interagency kausikortti ei käy tuolla, kuten ei käsittääkseni lähes missään state parkissa, koska niitä yleensä pyörittävät osavaltioiden omat agencyt, jotka eivät ole mukana tuossa interagencyringissä. Kymppi ylläpitomaksua ei ole paha. Eteenkään kun se on autokohtainen.

Paikanpäällä tuli pyörähdettyä ensimmäisellä road tripillä, mutta silloin kesäistä lämpöä oli yli 40°C, joten autolta ei kovin kauas voinut poistua. Nyt toisella road tripillä ajankohta osui syyskuun lopulle ja lämpötila oli "vain" 26°C, joten vettä reppuun ja menoksi. Vierailukeskus sijaitsee puiston hienoimpia osia halkovan Mouse's tank roadin alussa, joten se on vaikea missata.

Ensimmäiseksi kyseinen tie ajettiin päätyyn saakka. Sieltä lähtee White Domes Loop, joka on 1,6 kilometrin pituinen värikäs kierros. Polulla tulee vastaan hiekkaa, kivikkoa ja pientä korkeuseroa. Suurin haaste on paahtava aurinko. Nyt ei onneksi ollut erityisen kuumaa, mutta UV ei välitä lämpötilasta.

 "Watch for wildlife"

 Mouse's tank road halkoo state parkin hienoimpia osia.

Viimeksi oli yli 40°C. Nyt 26°C. Eteenpäin! @White domes trail.

 Elämän valintoja: ilmastoitu trail glove vai järeä vaelluskenkä.

 White domes trailin alkupäätä.

 Yucca ja liekehtivää kiveä.

"Liekeissä"

 Kerrokset... toiset kuluu nopeemmin.

White domes trailin kapeikko.

Yucca ja väriä.

Uurteita.


White Domes Loop oli hieno, mutta lyhyt looppi. Takaisin tien päälle. Fire Canyon on pieni, mutta värikäs kanjoni, jolle on hyvät näkymät Fire canyon roadin päästä. Kyseinen tie on nopea tuikkaus Mouse's tank roadin varrelta. Mouse's tank on mainittu useasti tien nimenä. Nimi tulee luontaisesta kalliosyvänteestä, joka kerää sadevettä. Tätä syvännettä hyödyntäen useista rikoksista epäilty Little Mouse pakoili viranomaisia 1890-luvulla.

Mouse's tankille johtaa saman niminen polku, joka on edestakaisin reilun kilometrin pituinen ja pääasiassa tasaista maata ja hiekkaa. Paikalla on myös haalistunut taulu, jossa on otsikkona Petroglyph canyon trail. Se lienee polun aikaisempi nimi ja kuvaa hyvin mitä on odotettavissa. Petroglyph tarkoittaa kalliopiirrosta ja niitä on runsaasti polkua reunustavilla kallioilla.  Kalliopiirroksista osa on jopa 2500 vuotta vanhoja korintekijäkulttuurin peruja (edelsivät muinaisia puebloja) ja osa on muinaisten pueblojen tekemiä, mutta nekin ilmeisesti tuhat vuotta vanhjoja. Valitettavasti siellä on myös muutamia vuosia vanhoja vähemmän taiteellisia nimikaiverruksia.

 Mouse's tank roadia takaisin päin. On se hieno tienpätkä...

 Fire canyon.

Mouse's tank trail tunnetaan myös petroglyph trailina.


 Petroglyfejä eli kalliopiirroksia.

Mouse's tank on sadevettä keräävä allas keskellä autiomaata.

 Mustanaamion pääkalloluola on lähellä?

Mouse's tank trail.

 Paikan suurin kaktus. Ainakin tämän ja edellisen reissun otannalla.

Mouse's tank road on mahtava pätkä tietä.

Valley of Fire on erittäin suositeltava päiväreissu Las Vegasista. Aamulla lähtiessä ehtii helposti illaksi Stripille, joka on seuraavan episodin aiheena.

Ei kommentteja: