keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Herwood (Tampere, part II)

Herwood eli Hervanta on noin 23000 asukkaan jatkuvasti kasvava tiivis mahtialue Tampereella. Herwoodissa on kaikkea: kolme suurta ruokakauppaa saman kauppakeskuksen katon alla alkon kera,  poliisiasema, paloasema, kirjasto, toimiva joukkoliikenne, teknologiakeskus, jäähalli, uimahalli, tekonurmea jalkapalloiluun, teknillinen yliopisto, poliisiAMK, Tampere College (eli Herwoodin amis), kahden rinteen laskettelukeskus, mäkihyppykeskus kahdella mäellä, kolme uimarantaa (kaikki eri järvissä!), kilometreittäin hiihtolatuja/lenkkeilyreittejä, vesitorni ja niin edelleen. Puhumattakaan Mikontalosta.

Asuin Herwoodissa vuosia, suorastaan mainio paikka. Herwoodissa on ainoastaan yksi suurempi ongelma:  kommunistikuutiot ovat paikoitellen karmeaa katsottavaa. Joku olisi saanut mätkäistä arkkitehtia sekä muita päättäjiä suurella turskalla ennen kuin Pohjois-Herwoodin kommunistikuutiot rakennettiin. Samaa arkkitehtuuria jatkettiin sittemmin myös muualle Herwoodiin. Suurimpana ja mahtavimpana esimerkkinä, kuinkas muutenkaan, Mikontalo. Paljon väkeä tiiviisti asutettuna on monellakin tapaa hyvä idea kaupunkisuunnittelussa, mutta kuka ihan oikeasti halusi harmaita laatikkoja?

Seuraavassa näkemykseni Herwoodista joululomani aikaan. Kuvat eivät ole aikajärjestyksessä.

TTY:n obeliski

Täältä niitä diplomi-insinöörejä tulee...

TTY kun lunta on tullut 10 cm vuorokaudessa

... tämän vaikutuksen alaisina...

Tamppi vuodelta 1993

... ja tänne ne saattavat päätyä.

Osa Nokian toimipistettä Hermiassa

Hermiankatu 20

Hermiankatua TTY:n Festian takaoven kohdalta

Suuri ja mahtava Mikontalo

Monellako suomalaisella rakennuksella (saatika kerrostalolla) on wikipediasivu seitsämällä kielellä? Vertailun vuoksi Näsinneulalla on wikipediasivut yhdeksällä kielellä. Eduskuntatalolla kahdeksalla ja Presidentin linna jää jo taakse vain kuudella kieliversiollaan. Lisäksi Mikontalo löytyy useilta pilvenpiirtäjäsivustoilta, vaikka on leveämpi kuin korkeampi. Herwoodin maamerkki!

Hervantakeskusta pienoisen lumimyrskyn aikaan

Lumenluontia pienoisen lumimyrskyn aikaan

Poliisiammattikorkeakoulu / Polisyrkehögskolan

Herwoodin lentomäki (K25?)

Sitten jotain aivan muuta... kuten vaikka kaksi söpöä kissaa.

Maailman paras kissa

Kaksi sekuntia hyökkäykseen

Ei ole joulua ilman joulutorttuja!

Tein ne aivan itse, ja söinkin!

Näyttämönpuisto

Näyttämönpuisto on Etelä-Herwoodin keskellä sijaitseva kohtalaisen kokoinen ja monipuolinen puisto. Lumettomana aikana siellä on frisbeegolf rata sekä perunapeltoa muistuttava jalkapallokenttä. Lumisena aikana sieltä löytyy pieni jäädytetty kenttä sekä kaupungin paras pulkkamäki*. Frisbeegolfrata on toki paikalla myös talvisin, mutta kukaan ei jälkien perusteella halunnut joulun aikoihin paiskoa jäistä muovikiekkoa umpihangessa.

 *Olen laskenut laskettelukeskuksen kakkosmäen pulkalla pariin kolmeen kertaan, hurjaa touhua, mutta ei virallisesti pulkkamäki.

Puistossa on myös eläimellistä menoa. Kesällä näin siellä jäniksiä frisbeegolffia pelatessani ja joulun aikaan -27 asteen pakkasessa iltakävelyn aikaan havaitsin suurikokoisen jäniksen / rusakon (pimeässä paha sanoo kumpi).

Näyttämönpuiston hyinen penkki jäädytetyn kentän laidalla

Talvista Näyttämönpuistoa frisbeegolffin kakkoskorin kohdalta

Haluaisin tästä kenties joskus ison printin seinälle

Lunta!

Koskaan ei ole liian wanha pulkkamäkeen!

Vauhdin hurmaa auringonlaskun jälkeen. Kiitokset kuvaajalle!

Mitä jos siirrettäisiin maagisesti Herwood tylsään Braunschweigiin? Keskeisempi sijainti, halvempaa olutta, halvemmat autot jne. yhdistettynä Herwoodin mahtavuuteen. Asun lähellä Braunschweigin keskustaa eikä tämä ydinkeskustan ulkopuolinen alue ole talojen puolesta yhtään sen kauniimpaa seutua, vaikka toki erilaista, kuin Herwood. Ympäristön monipuolisuudessa Herwood vie selvän voiton täysin tasaisesta ja pelkkien peltojen ympäröimästä Braunschweigista. Lisäksi tämä apinakallion epävirallisella nimellä kulkeva  valtavan kokoinen ulkomaalaisopiskelijoiden bunkkeri, missä asun, on huonompi kuin Mikontalo ennen remonttia.