torstai 14. heinäkuuta 2011

Nationalpark Harz

Puolipilvinen lauantai 9.7. Tarkoituksena on kivuta Pohjois-Saksan korkeimmalle vuorelle, Brockenille, jolla on korkeutta 1141,1 metriä. Brocken sijaitsee Harzin luonnonpuistossa Sachsen-Anhaltin osavaltion puolella, josta sinne pääsee jopa junalla. Väärä osavaltio, liian helppoa ja lisäksi haluan taapertaa luonnonpuiston läpi. Väärä osavaltio sikäli, että Braunschweigilaisena opiskelijana pääsen ilmaiseksi junalla Bad Harzburgiin ja siitä eteenpäin bussilla, niin ikään ilmaiseksi, Niedersachsenin osavaltion puolella sijaitsevaan Torfhausiin, jossa sijaitsee luonnonpuiston vierailukeskus. Brockenille on linnuntietä matkaa 5,5 km, mutta reittejä pitkin lähes 10 km.

Näkymä Torfhausilta Brockenin suuntaan

Reitti on hyvin merkattu, joten eteenpäin! Alussa on parikin vaihtoehtoa, mutta valitsin sattumalta suoraan tähystyspaikan edestä lähteneen. Tulee sitten takaisin eri kautta. Tarkoitus on kiivetä huipulle, mutta lähtö on heti pitkään alamäkeen. Väärä suunta! Maisemat olivat kuin Suomesta ja itseasiassa mieleen tuli hyvin vahvasti Herwoodissa sijaitsevan Suolijärven kiertäminen. Väylä oli saman levyinen ja näköinen, suunnilleen yhtä kumpuileva ja luonto näytti järven puuttumista lukuunottamalta suunnilleen samalta. Reitiltä ei saa lähteä metsään palloilemaan, Suolijärvellä saa.

Silta ruosteisen värisen puron yli

Kävyt

Myrskyssä(?) tuhoutunutta aluetta

Tuhoalueella oli oikeastaan hienoa kun maisema vaihtui ja niittyä oli tarjolla.

Perhosen ruokailuhetki

Sisäänkäynti

Huipulle on vielä matkaa

Pyöräilijät alamäessä

Hyöryjuna matkalla huipulle
 
Noituutta

Brockenin huippu on puurajan yläpuolella. Niukasti, mutta kuitenkin. Puiden puuttuminen mahdollistaa mainiot näkymät ympäristöön.

 Näkymää huipun tuntumasta Braunlagen suuntaan

Huipulle oli pinottu parimetrinen kivikasa, jonka ympärille oli sijoitettu ilmansuuntia osoittavat nuolet ja etäisyyslaattoja kaupunkeihin. Braunschweigiin on 52 kilometriä.

Brockenin huippu 1141,1 m + kivet

Taapertajan työkalu

Matkalle olin pakannut mukaan vähäiselle käytölle jääneen Helios 44K-4 objektiivini ja pitihän sen kanssa kikkailla jonkin aikaa takaisintulomatkalla. Paluumatkalla junassa oli aikaa kikkailla lisää, joten päätin kokeilla kehittää kuvia kamerassa. Koska Heliokseni on vuodelta 1987, tuntui retrofiltteri ihan hyvältä vaihtoehdolta. Tulokset ovat alla.



 

Torfhausin keskuksen läheisyydessä on suuri nummi, Torfhausmoor.

Torfhausmoor

Lopulta takaisin Torfhausilla.

Torfhaus

Viimeinen kuva on otettu junasta. Huomasin yllä esitettyjä retrokuvia kehitellessäni, että foton paikka on lipumassa ohi. Sopii lisäksi hyvin luontoaiheiseen bloggaukseen.

Tuulivoimalat junasta

Nationalpark Harz = Serh gut! (seuraavana päivänä ei sitten tarttenutkaan kävellä)