maanantai 12. syyskuuta 2011

BielefeldBielefeld on vuonna 1215 perustettu noin 323000 asukkaan kaupunki NRW-osavaltion pohjoisosassa. Historian ja koon puolesta kaupungilta voi siis odottaa jotain. Päivä oli sateinen.

Betoninen ostoskatu

Siirtymä rautatieasemalta kohti keskustaa ei juurikaan vaikuttanut betonillaan. Vanhankaupungin laidalta löytyi 1900-luvun alussa rakennettu tyylikäs raatihuone ja sen vierestä harmaa betoninen uusi raatihuone. Annan kuitenkin arvostusta sille, että elementeistä on edes yritetty rakentaa muuta kuin kuutio.

Neues Rathaus (vas.) ja Altes Rathaus (oik.)

Rathausin vieressä sijaitsee samaa tyyliä edustava Stadttheater eli kaupunginteatteri. Ratikkatunnelia on piilotettu altaalla.

Stadttheater

Keskustan kiertäminen jatkuu ja vastaan tulee vanhaa tehdasaluetta.

Vanhaa tehdasaluetta

Lopulta keskusta on ohitettu ja vastaan tulee mäen päällä sijaitsevan linnan jäännökset. Kirjoituksen alussa oleva kuva on otettu linnalta. Paikan ensimmäinen linna rakennettiin 1200-luvun alkupuolella ja laajennettiin myöhemmin. 1500-luvun puolivälissä linna oli muutettu Westfalenin alueen suurimmaksi linnoitukseksi. Toisessa maailmansodassa linnoitusta käytettiin ilmatorjuntapaikkana. Ilmatorjunta ei ollut tarpeeksi tehokas vaan linna murjottiin tornia lukuunottamatta palasiksi. Jälleenrakennusta on tehty, mutta eipä tuolla juurikaan nähtävää ollut. Isot muurit kylläkin aikoinaan rakennettu.

Schloss Sparrenburg

Sateinen päivä linnalla

Bielefeldin vanha kaupunki ei ole kovin historiallisen näköinen. Joitakin vanhoja rakennuksia on, mutta vaikuttaisi siltä, että tiet ovat historiallisilla paikoillaan ja suurin osa rakennuksista on melko uusia.

Vanhaa kaupunkia

Kävelykatu vanhassa kaupungissa

Ei niin hehkeä kuva vanhasta kaupungista

Vanhan torin kulmaa

Puhelinkoppi lienee väärässä maassa. Sisällä oli kuitenkin perinteinen saksalainen pinkki puhelinluuri.

Puhelinkoppi

Bielefeld... en menisi uudelleen.