lauantai 27. elokuuta 2011

München, part IIIKolmas ja samalla viimeinen osa Münchenissä pyörimistä. Tiedossa jämäpätkiä sekä olutta. Heti alkuun pari kuvaa viimeiseltä päivältä, jolloin piteli ilmoja. Königsplatz on mahtipontinen aukio, joka lienee parhaiten tunnettu natsien marssipaikkana. Puolueen päämaja kun sijaitsi lähistöllä, joten ei tarttenu pitkälle liikahtaa.

Königsplatz

Pukkiobeliski Karolinenplatzilla

Hyppäys edelliseen päivään (sunnuntai). Suuntasin keskustasta Isator nimisen portin kautta Isarjoen rantaan. Portti on yksi neljästä suuresta portista, joista pääsi aikoinaan kaupunkiin.

Isator

Pelastusrengas Ludwigsbrücken vieressä

Karttani kertoi, että alla olevan kuvan ottopaikalla on biitsi. Aika kova virtaus rannaksi ja hiekkaakin kaipaisi, mutta toisaalta jatkuvat sateet olivat tuoneet jokeen enemmän kuin tarpeeksi vettä. Kuvassa näkyvä patosilta "Wehr" yhdistää kaksi joen keskellä olevaa saarta. Takana oleva kirkko on 1890-luvun tuotantoa.

Wehr ja St. Lukas

Kiermurteleva kävelyreitti

Joen rannalta löytyy myös Baijerin parlamenttirakennus, Maximilianeum, joka valmistui kuningas Maximilian II:n rakennuttamana vuonna 1874 lahjakkaiden oppilaiden säätiölle. Taisivat olla todella lahjakkaita. Joka tapauksessa rakennus on ollut vuodesta 1947 parlamenttikäytössä ja rakennuksen takapuolelle on rakennettu laajennuksina moderneja tiloja.

Maximilianeum

Uintikielto, no shit?

Siirtyminen ratikalla Sendlinger Tor:lle, joka on myös yksi neljästä muinaisesta kaupunginportista 1200-1300 luvulta. Itse portti ei ole läheskään yhtä hieno kuin Isator, mutta lähistöltä keskustan suuntaan löytyy pieni viereisiin rakennuksiin saumattomasti liittyvä Asam kirkko. Hieno julkisivu ja julmetusti bling blingiä sisällä. Alaa kirkolla on vain 22x8 metriä, koska Asamin veljekset rakensivat sen omaksi yksityiskirkokseen 1733-1746.

Bling bling Asamkirche

Hyppäys toisaalle. Keskustan pohjoispuolella sijaitsevan yliopiston kohdalla varoitettiin pyöräkaistalla hoipertelevista opiskelijoista. Taustalla Siegestor.

Pyöräkaistalla

Syy yliopistolle menolle oli, että halusin käydä läheisessä Englischer Gartenissa (englantilainen puutarha), joka on kaikkitietävän wikipedian mukaan 3,75 neliökilometrin pinta-alallaan yksi maailman suurimmista puistoista. Puistossa on mm. 12 kilometriä ratsastuspolkua sekä nudistialue. Turistikarttani hekumoi puiston keskellä sijaitsevaa Chinesisher Turmia (kiinalainen torni), mutta en nähnyt siinä mitään erikoista. Oli oikeastaan ruma ilmestys. Tornin luona oli Biergarten, mutta sateesta johtuen siellä ei ollut juuri ketään. Mäen päällä oleva 1836 valmistunut 16 metriä korkea Monopteros temppeli sen sijaan oli hienon näköinen.

Monopteros Englischer Gartenissa

Kävellen takaisin keskustaan...

Kostea viikonloppu jättää jäljet

 Brrratwurrrst!

Niin joo... aivan...

Loppuun vielä kevyesti olutasiaa. Hackenstrassen ja Sendlingerstrassen kulmasta löytyi mielenkiintoinen Hacker-Pschorrin ravintola. Seinillä oli runsaasti historiaa.

Hacker-Pschorr Hackenstrassen kulmassa

Keskustan tunnetuin ravintola lienee valtavan kokoinen Hofbräuhaus...

Hofbräuhaus

... jonka sisältä löytyi sunnuntai-iltana oompahia, muttei istumapaikkaa.

Oompahia Hofräuhausissa

Ei se mitään sillä vastapäätä löytyy Ayingerin ravintola. Vähemmän tunnettu, mutta kenties laadukkaampi panimo. Siellä oli sentään tiskillä tilaa. Suosittelen!

Ayingerin tiskillä

Ayingerin tiskille onkin samalla hyvä lopettaa kolmeosainen München katsaus, koska en mahtunut sisälle Schneider Weissen ravintolaan. Kannattaa mennä ajoissa paikalle näihin suosituimpiin mikäli ei halua jonottaa ovella.

Tekstiä oli ehkä vähemmän kuin olisi pitänyt, mutta kiirettä pitää. Kaikenkaikkiaan München on hieno paikka, jossa on runsas paikallinen oluttarjonta.