perjantai 26. elokuuta 2011

München, part IIToinen osa Münchenissä palloilua (ensimmäiseen pääsee tästä linkistä). Ylin kuva kertonee päivän teemasta jotain. Tavoitteena on tutustua baijerilaisen moottoritehtaan tuotteisiin Olympiapuiston kupeessa. Matkaan ampaistaan Karlsplatzilta.

Karlsplatz

Suihkulähteen luovaa koristelua

Maanalainen asema

U-Bahn (metro)

Parilla metrolla pääsi perille. Olympiaparkin asema on aivan BMW:n päämajan/tehtaan/museon/maailman vieressä. Kätevää sateisena päivänä.

BMW:n päämaja

Ensimmäisenä BMW Welt:iin, joka on suurehko ilmainen esittelytila.

BMW Welt

Tien toisella puolella sijaitseva museo on maksullinen. Jonkinlaisen teknisen häiriön vuoksi yhdistelmälippu museon päänäyttelyyn sekä taideautonäyttelyyn (ylin kuva) myytiin kuudella eurolla normaalin... öööö... 8 euron sijaan. Mahtia! Taideautot olivat ihan jees, olikohan siellä tusinan verran taiteilijoiden maalaamia autoa näytillä. Varsinainen museo on suurempi ja kiertää reittiä useammassa kerroksessa. Tähän oli selvästi panostettu enemmän kuin pelkästään ajamalla autoja vanhaan latoon näytille. Moottoripyöriä oli runsaasti (vievät vähemmän tilaa), autoja oli vähemmän, mutten koko historiallista tuotantoa odottanutkaan. Lisäksi oli mm. kilpahärveleitä ja mielenkiintoinen katsaus markkinointijulisteiden kehittymiseen. Markkinoinnissa oli selvästi siirrytty aikojen saatossa työntömittakuvalla varustetusta "präzisionista" cooleihin mielikuviin, jossa ajetaan vuoristoteillä avoautoilla. Työntömitalla voisi nykyään erottua helposti massasta.

 Luksusta

Z3 ylhäältä

Sekä yllä oleva Z3, että alla oleva Z8 olivat 007 kilvillä varustetut. Hekumallinen Z8 kelpais kyllä mullekin, mutta halvimmat käytetyt näyttäisivät olevan reilua 80000 euroa, joten ehkä edullinen massatuotettu Z3:kin piisaisi.

007

Tarpeeksi autoja nähtyäni suuntasin viereiseen olympiapuistoon, joka oli vuoden 1972 olympialaisten pääpaikka. Stadionin ja hallien päällä on verkkomainen rakennelma lasia(?) ja terästä. Eittämättä yksi kaupungin maamerkeistä.

Kohti Olympiaparkkia

Märkä Beachbar Olympiaparkissa

Olympiaturm (291m)

Lopuksi vielä parit maamerkit keskustasta. Ensimmäisenä Hirmer, joka väittää olevansa maailman suurin miestenmuotiliike. Kieltämättä valtavan kokoinen, mutta enemmän kuvaajaa miellytti ikkunoilla olleet punaiset kukat.

Hirmer

Kulman takaa löytyy Frauenkirche. Sisällä piisaa bling blingiä ja torniin pääsee kyyläämään näkymiä. Tornit ovat noin 98,5 metriä korkeat ja München on hyvin matala kaupunki, joten näkymää riittää.

Frauenkirche

Kaikkitietävä wikipedia kertoilee myös, että tässä tuomiokirkossa on 20000 seisomapaikkaa. 1400-luvulla kirkkoa rakennettaessa kaupungissa oli vain noin 13000 asukasta, joten tekivät riittävän suuren.

Paavi irtautumassa pilarista

Näkymää Frauenkirchen tornista

Ylläolevan kuvan suurin rakennus on kaupungintalo, Neues Rathaus. Valmistunut vuonna 1909. Rakennuksella on pohja-alaa yli 9000 neliömetriä, sisäpiha poislaskettuna edelleen yli 7000 neliömetriä. Tornin korkeus on 85 metriä. Rakennus on toisinsanoen massiivinen. Eikä koristeluissa ei ole säästetty.

Neues Rathaus

Kuten saksalaisiin perinteisiin kuuluu, on Rathausin kellarissa ravintola.

Ratskeller Neues Rathausin sisäpihalla

Loppuun vielä Promenadeplatzilla bongattua. Pitkulaisella aukiolla on useita suuria patsaita. Keskeisimmällä paikalla sijaitsevan kivijalka on otettu spontaanisti hieman erilaiseen käyttöön.

Michael Jacksonille kaapattu patsaan jalusta


Viimeiseen osaan pääsee alla olevaa linkkiä klikkaamalla.