Oldenburg sijaitsee Saksan luoteiskulmassa ja on 162000 asukkaallaan Niedersachsenin neljänneksi suurin kaupunki. Kaupunki mainitaan historiankirjoituksissa ensimmäistä kertaa vuonna 1108, rutto iski voimalla 1667 ja tovin kuluttua kaupunki tuhoutui tulipalossa. Vuonna 1773 tanskalaisten kuninkaiden valta loppui ja huonoon kuntoon päässyt kaupunki rakennettiin uuteen loistoon klassiseen tyyliin. Historiaa piisaa. Kaupunkia ei pommitettu palasiksi toisessa maailmansodassa, joten klassiset rakennukset lienevät paikoillaan.
Kuvat ovat vaihteeksi aikajärjestyksessä, koska kyseessä oli pitkistä matka-ajoista, paikallisjunilla 3 tuntia suuntaansa, johtuen vain muutaman tunnin pituinen vierailu. Keskusta on pieni, joten hyvin ehti. Sääennuste lupaili sadetta, jota ei missään vaiheessa tullut. Hyvä niin.
Lukuisista poliiseista ja sinimustiin pukeutuneista Hampurin faneista päätellen kaupungissa pelattaisiin iltapäivällä jalkapalloa.
Jalkapallofaneja valuu Hauptbahnhofilta
Taapersin rautatieasemalta fanien seassa kohti kaupungin venesatamaa, joka ei koollaan häikäissyt. Satamaan oli kasattu Biergarten ja olutta myytiin ravintolojen lisäksi useista suurista perävaunuista.
Stadthaven (kaupungin satama)
Liekö sattumaa, mutta siinä vieressä tiellä oli jonkin verran ylimääräistä lasia, joka paukkui iloisesti autojen renkaiden alla.
Jalkapallofanit kulkivat tästä (I)
Erkanin faneista ja siirryin keskustan laajalle kävelykatualueelle. Väkeä oli runsaasti liikkeellä lauantaisessa iltapäivässä.
Norminäkymää keskustassa
Kaupungintalo, Rathaus, on pohjaltaan kolmio. Mielenkiintoinen ratkaisu ja varsin tyylikäs rakennus. Alla olevan kuvan päädyssä näkyvät kellot soivat tasatunnin merkiksi. Läheinen kirkko paukutti kovempaa.
Rathaus
Theodor Goerlitz oluella
Rathausin edessä on pieni kauppatori.
Torilla
St. Lambertikirche
Torilta suuntasin etsimään jotain syötävää kävelykatujen sokkeloon. Vastaan tuli mm. tämä.
Vetoketju seinässä
Lopulta päädyin kulkemaan keskustan toiselle laidalle, jossa katulaatoitukseen oli upotettu kätevää informaatiota. Syötävää löytyi lähistöltä.
Keskustan opastelaatta
Edellisestä kuvasta voinette päätellä sijainnin
Joku oli päättänyt piristää huonoon kuntoon päässyttä kaidetta keskustan pohjoisreunalla.
Tuunattu kaide
Keskustaa kiertää kapea joki, joka on luultavasti vanha vallihauta.
Ränsistynyt huvimaja joenmutkassa
Poika tyhjentää kalaa teatterin vieressä
Nopeahkosti olin kiertänyt keskustan pohjoisreunalta eteläreunalle ja olin jälleen torin läheisyydessä.
St. Lambertikirche (86 m)
Keskustan eteläreunalta löytyy linnan puisto, joten päätin kiertää sitä kautta linnalle. Puiston lähellä sijaitsee stadion, josta kuului älämölöä. Hampurilaiset voittivat lopulta 1-2.
Kaidetta Schlossparkissa
Augusteum
Olen viime aikoina huomannut, että julkaisen liian edustavia kuvia ja rajaavani kuvista pois jokaiselle turistille tuttuja elementtejä. Ainahan jotain on remontissa! Nyt korjataan tilannetta postaamalla Oldenburgia niin kuin sen näin. Linnan aukiolla oli menossa suuremman luokan remontti. Alue oli aidattu verkkoaidalla ja kuvia on sen verran kaunisteltu, että kuvasin aidan suuren silmäkoon läpi. Voihan siitä niin katsellakin.
Schlosswache
Linna ei ole neliön mallinen, vaikka tästä kuvasta siltä näyttää. Edustavampaa kuvaa sai oikeassa laidassa olevasta päädystä, mutta wikipediassa on samanlainen ja tämä työmaa tekee kuvasta ainutlaatuisemman. Näin se on nähty.
Schloss Oldenburg
Linnan vieressä on uudehko ostoskeskus.
Schlosshöfe -ostoskeskus
Ostoskeskuksen jälkeen piti jo palailla takaisin rautatieasemalle. Lyhin tie kulki alussa käydyn sataman kautta, eikä nyt ollut liikaa aikaa kiertää, joten samaa reittiä takaisin.
Tässä lienee kikkailtu?
Jalkapallofanit kulkivat tästä (II)
Hauptbahnhof sisältä
Yhteenvetona lyhyesti ja ytimekkäästi, että Oldenburg on viihtyisä paikka.