perjantai 12. elokuuta 2011

Bad Oeynhausen

Bad Oeynhausen on pieni kylpyläkaupunki NRW-osavaltion pohjoisosassa. Kaupunki on täynnä erilaisia klinikoita, mutta niitä ei tultu käyttämään vaan tarkoituksena on vierailla Kurparkissa, jonka pitäisi olla melkoisen mahtava puisto.

Kahviloita kävelykadun varrella

Keskustan asuintalot ovat melko hulppeita näkyjä. Pohjakerroksissa näytti olevan usein lääkärin tai juristin vastaanotto.

Keskustan normiasuntoja

Puistoon ei ole rautatieasemalta pitkä matka. Puisto vaikuttaa viihtyisältä jo lyhyen kävelyn jälkeen. Istutukset ovat kunnossa ja klassiset ja uusbarokkiset(?) rakennukset ovat hienon näköisiä. Erityisen hienon yhdistelmän muodostavat vastakkain olevat Theater am Park ja Wandelhalle, joiden välissä on istutuksia ja allas. Molemmat rakennukset ovat alle sata vuotta vanhoja, joten ei tämä sen puolesta kovin klassista ole, tyylikästä kylläkin.

Theater am Park

Paarma ruokailee (uros, vain naaraat on verenhimoisia)

Wandelhalle teatterin edestä nähtynä

Koristeellista kiveystä

Badehaus II on yksi puiston vanhimmista rakennuksista. Se valmistui vuonna 1885.

Badehaus II

1908 valmistunut Kaiserpalais hallitsee puistoa. Edessä on pitkä pätkä vihreää istutuksineen sekä suuri suihkulähde. Nurmikon ja istutusten ympärillä on runsaasti penkkejä, joita asuttavat hyvin todennäköisesti klinikoiden asiakkaat. Tunnelma on rauhallinen. Ulkomaisia turisteja ei liene itseäni lukuunottamatta ainuttakaan. Itsekin löysin puiston tavallaan vahingossa Porta Westfalican ympäristöä kartasta tutkimalla. Porta Westfalican taas "löysin" kun bongasin aikoinaan junalla ohi mennessä mäen päällä olleen valtavan muistomerkin. Sattumaa, sattumaa.

Kaiserpalais

Kukkia Kurhausin edessä

Kaiserpalaisin takaa löytyy lähde, joka suihkuaa ilmoihin. Porattu yli 700 metrin syvyyteen. Melko toiveikasta lähteen etsintää ollut aikoinaan.

Jordansprudel tietoiskun kera

Jordansprudel (kuva suorassa, suihku vinossa)

Keskustan kauppakadulla taapertaessa tuli mieleen, että suurin osa on selvästi suunnattu vanhemman ja varakkaan väen suuntaan. Eihän se väärin toki ole. Wanhempaa väkeä näytti piisaavan. Kenties runsaista klinikoista johtuen.

Sültemeierbrunnen