maanantai 18. elokuuta 2014

Grand Canyon North Rim

Las Vegas jäi taakse ja eeppinen road trip etenee Grand Canyonin pohjoisreunalle Kanabin pikkukaupungin kautta koukaten. Kanab sijaitsee Utahin eteläreunalla keskellä luonnonpuistoja ja sijaintinsa vuoksi paikkakunta on täynnä majoitusliikkeitä. Kansallispuiston pohjoisreunan sisältä majoitukset myydään nopeasti loppuun eivätkä ne ole edes etäisesti budjettimatkaajan hintahaarukassa, joten piti majoittua kauemmas. Mielenkiintoisena yksityiskohtana Arizonan ja Utahin rajassa on kiinni viinakauppa. Ilmeisesti bisnes kukoistaa Utahista vapaamman maailman puolelle virtaavien asiakkaiden avulla.

Kuvasarja alkaa jostain pohjoisen Arizonan tasangoilta. Näissä maisemissa radiosta oli tietysti etsitty kantrikanava. Suurin hitti oli usein soinut Drunk on a plane (Youtube). Reitti Grand Canyonin North Rimille kulkee Kaibab National Forestin läpi mutkittelevaa tietä. Grand Canyonin kansallispuiston portin lähellä tien yli kulki yllätys: Biisoneita. En todellakaan odottanut näkeväni niitä siellä. Myöhemmin selvisi, että ne ovat biisonin ja naudan risteymiä - beefaloita (beef + buffalo). Eräs tilallinen oli aikoja sitten alkanut kasvattaa biisoneita tilallaan ja sittemmin pari laumaa risteymiä on päästetty/päässyt vapauteen. Kansallispuiston ongelmaksi, koska laji ei sinne kuulu.

Grand Canyonin sisäänpääsymaksu on 25 dollaria per auto, lippu on voimassa viikon ja käy molemmilla puolilla kanjonia. Pohjoisreunalla käy vain 10% Grand Canyonin vierailijoista, joten se on paljon vähemmän turistinen paikka kuin eteläreuna. Toisaalta kaikki pohjoisen vierailijat ahtautuvat pienelle alueelle kahden sivukanjonin väliin jäävälle kaistaleelle. Niemen päädystä avautuu odottamaani spektaakkelimaisemmat näkymät. Siellä kelpasi vietää auringonlasku.

Radion kantrikanavat sopivat tähän näkymään mainiosti

Kaibab National Forest - Le Fevre overlook

Matka jatkuu läpi kansallismetsän

North rimin lähellä on beefaloita, biisonin ja naudan risteymiä

Grand Canyon Lodge

Grand Canyon Lodgen sisuksia

Terassilta aukeaa hienot näkymät

Polku kanjonin reunalla

Kerrostumat näkyvät hienosti

Yksi näköalapaikoista

Kanjonilla on kokoa

Näköalapaikka auringonlaskussa

Tähtitaivaan odottelijat

Harmi, että piti ajaa takaisin Kanabiin kanjonilla tähtitaivaan odottelun sijasta. Paluumatkaan meni tovi jos toinenkin, koska Kaibabin kansallismetsän elukat olivat aktivoituneet. Näin matkalla ainakin 10 kertaa isoja otuksia tiellä tai sen vieressä, joten ei viitsinyt ajaa nopeusrajoitusta. Toisaalta mikäpäs siinä ajellessa ja peuroja ihmetellessä. Bonuksena täysin pimeän metsän keskellä näkyi todella upea tähtitaivas.

Pimeällä Kaibab National Forestin läpi

Mahtava tähtitaivas Kaibab National Forestissa (paljon hienompi livenä metsän äänien keskellä)

Seuraava osa kaartaa läheiseen Zion National Parkkiin...