keskiviikko 27. elokuuta 2014

Yellowstone - Osa I - Geysirien mahti

Eeppinen road trip saavuttaa yhden matkan pääkohteista, Yellowstonen kansallispuiston. Puolet maailman geothermaaleista ja kaksi kolmasosaa geysireistä sijaitsee siellä puiston alla lymyävästä supertulivuoresta johtuen. Paikan ainutlaatuisuus havaittiin jo varhain: Yellowstone on maailman ensimmäinen kansallispuisto ja lisäksi se on myös UNESCOn maailmanperintökohde. Lisätty listalle toisessa sessiossa eli hyvin aikaisin. Geotermisen aktiivisuuden lisäksi siellä on monimuotoinen luonto, joka ulottuu 9000 neliökilometrin laajuisena kolmen osavaltion alueelle. 

Majoitus oli varattu "söötistä" motellista West Yellowstonen kaupungista. Se on pieni retkeilijöiden tarpeisiin vastaava paikkakunta kansallispuiston länsiportin tuntumassa. Ilmoja ei pidellyt vaan kuurosateet piinasivat. Matkalla oli tullut niin paljon vettä taivaalta, että autosta ei meinannut ulos nähdä. Onneksi iltapäivän aikana sadekuurot vähenivät ja paikoitellen jopa aurinko pilkahti esiin. Lämpötila oli noin kymmenen asteen tuntumassa. Ensimmäisen päivän ohjelmana oli pyöriä geysirien ja kuumien lähteiden parissa alkaen Lower Geyser Basinista ja päättyen Old Faithfuliin.

Päivän suuri opetus oli, että kylmässä ilmassa geothermaaleista runsain mitoin nouseva rikkivedyn katkuinen höyry kondensoituu kaikille pinnoille. Sehän on periaatteessa selvä tapaus, mutta ei tullut kaiken ihmeellisen keskellä mieleen kun kuumien höyrypilvien läpi käveli. Onneksi Sonyn NEX-6 & sel 10-18mm objektiivi kesti melkoisen kostumisen olemattomasta sääsuojauksesta huolimatta. Kuivaamisen jälkeen seuraavien höyryjen läpi kävelyt tapahtuivat kamera takin sisällä.

Yellowstone lähestyy sateessa ajaen

Yellowstonen länsiportilla

Eläimet voivat olla vaarallisia

Kuumien lähteiden reunukset saavat värinsä bakteereista

Ilmoja pidelly

Tässä kohtaa ei saa uida

Kuumien lähteiden höyryt haisevat rikkivedyltä ja kondensoituvat kaikkialle

Grand Prismatic Springin vierellä kävelyreitillä

Grand Prismatic Springin reunus on värikäs

Firehole Riverin jokilaakso höyryää

Tuttavallinen korppi astelee parrulla

Grand Prismatic Spring mäen rinteeltä tihkusateessa nähtynä - liukkaan rinteen kiipeämisen arvoinen

Kukoistusta kuuman lähteen reunalla

Shell Spring näyttää nimensä mukaiselta

Vierailijakeskus Old Faithfulilla

Dramaattinen näkemys Old Faithfulista

Ensimmäisen päivän kohokohta oli ehdottomasti Grand Prismatic Spring kukkulalta nähtynä. Reunalla kulkevalta boardwalkilta ei nähnyt höyryn vuoksi juurikaan veden värejä. Ainoastaan reunan bakteerimattoja sekä taustalla olevalla kukkulalla rinnettä kiipeileviä ihmisiä. Näköalaa ei ole merkattu mihinkään, mutta kukkulalle johtava reitti löytyi helposti. Puiston tunnetuin yksittäinen nähtävyys, Old Faithful, purkautui ennusteen mukaisesti noin 1,5h edellisen purkauksen jälkeen. Ylivoimaisesti korkein matkalla nähty geyserpurkaus, mutta lähes täysin äänetön. Jotenkin vaan odotin, että tuollaiseen voimaan liittyisi ääntäkin.

Seuraavan päivän tavoitteet olivat eläinmaailman ja "normiluonnon" puolella. Reitti kulki Madisonista Norrisiin, josta sitten puiston toiselle laidalle... tämä osa kuitenkin päättyy Artists Paintpotsiin ennen Norrisia, jonka geothermaalit piti jättää väliin ylevämmän tavoitteen, baby biisonin etsimisen vuoksi.

Firehole River höyryää aamulla

Gibbon Fallsin alajuoksu

Mäen harjanteella Artists Paintpotsilla

Polku

Vulkaaninen puro höyryää ja haisee


Jatkoa seuraa uudella teemalla...