keskiviikko 24. elokuuta 2016

Porvoo


Kevään loma meni Skotlannissa ja syksyn lomalla (virallisesti kesälomani) tulen suuntaamaan Irlantiin, mutta siinä välissähän ehtii lomailla kotoisessa Suomessa. Tein kesällä lyhyempää työviikkoa eli otin kuusi perjantaita lomapäiviksi ja lähdin päiväreissuille ympäri Etelä-Suomea. Ensimmäisenä Porvooseen, joka on vajaan tunnin bussimatkan päässä Helsingistä. Busseja menee jatkuvasti ja maksaa normihintaisena alle kympin suuntaansa riippuen bussifirmasta.

Porvoo sai kaupunkioikeudet 1380, mutta kukkaistutuksien ja kaikkitietävän wikin mukaan Porvoon kaupunki perustettiin 1346. Jännää, että kaupungin oma turistiopaslehti (vieressäni auki) ei kerro tästä mitään. Porvoo on Suomen toiseksi tai kolmanneksi vanhin kaupunki riippuen siitä kumpaa vuosilukua uskoo ja yksi kuudesta keskiaikaisesta kaupungista. Kaupungissa oli linna tai linnoitus, josta tosin on jäljellä pelkkä mäki vallihautoineen. 

Markkinat joen rannassa.

 Ravintolalaiva ja ikoniset punaiset ranta-aitat.

 Ranta-aittojen tyyliä mukaillen rakennetut(?) asuintalot toisella puolella jokea.

Julistusta sillan alla.

Virallinen turistilehtinen kertoo muun muassa, että 1500-luvulla kaupungin tuhosivat tanskalaiset merirosvot... arrr! Lisäksi kaupungin ovat polttaneet ainakin kolme kertaa venäläiset ja kerran kalakeitto. Venäjän keisari oli Porvoossa valtiopäivillä 1809 kun Suomi liitettiin Venäjään autonomisena suuriruhtinaskuntana. Historiallista! Nykyään Porvoo tunnetaan parhaiten vanhasta kaupungistaan, jonka nykyiset talot on rakennettu viimeisimmän palon (v. 1760 kalakeittoepisodin) jälkeen.

Näin Vanhaan Raumaan tottuneena Vanha Porvoo on... pieni, mutta kiva. Joen rannalle mäkeen rakennettuna se on erilainen Rauman maailmanperintökohteeseen verrattuna eikä vain pienempi versio siitä. Porvoo houkuttelee virallisen oppaan mukaan vuosittain 1,6 miljoonaa matkailijaa. Helsingin läheisyys auttanee tässä varsin paljon. Tämä reissu tuli tehtyä kesäkuun alkupuolella eli ennen suurinta sesonkia. Kaupungissa oli väkeä, muttei minkäänlaista ruuhkaa. Oikein mukavaa siis taapertaa ympäriinsä.

Kävelyllä joen rannassa.

 Mäkeen rakennettu vanha raatihuoneentori ja vanha raatihuone itse.

 Ralinginkuja.

Albert Edelfelt oli paikallinen kuvataitelija.

 Turistiryhmä pyörimässä tuomikirkolla.

 Saarnatuoliposeeraus.

Laiva tuomiokirkossa.

 Silta vallihaudan yli Linnamäellä.

 Vanhaa Porvoota niityn takaa.

 Portaat Näsinmäelle.

 Vanha Porvoo Näsinmäeltä nähtynä.

 Vanhan kaupungin kylttejä Jokikadun varrella.

Tämä ei ole Porvoon mainos, joten rehellisesti kuvattuna heti Mannerheiminkadun toiselta puolelta Vanhan Porvoon vierestä löytyy esimerkiksi Cittarin kortteli, joka on rakennettu ulkonäkönsä perusteella joitain vuosikymmeniä sitten  "modernien" perinteiden mukaan. Eikä torin laita pane paljoa paremmaksi vaan näyttää about samalta kuin melkein jokaisen suomalaisen kaupungin torin laita. Ei siis kovin edustavalta, vaikka kyseessä luulisi olevan paraatipaikka ja kaupungin ylpeys.

Ai miten nättiä Porvoota ydinkeskustassa...

Rauhakatua torin laidalla.

Mainoksessa oli jonkun mielestä liian vähän väriä.

Kuvaamiseen käytetty Sony a7ii ja adapterilla muutaman kympin Minolta MD 35-105 f3,5 zoomia ja tuomiokirkon sisällä Pentax A 50 f1,7 primea. Tiedä kiinnostaako ketään, mutta näistä adapterilla liitetyistä muinaisista optiikoista ei jää itse kuviin mitään automaattista merkintää, joten hyvä merkata itselle ylös. :)

Ei kommentteja: