keskiviikko 17. elokuuta 2016

Stirling

Kevään skotlanninreissun viimeinen etappi: muinainen pääkaupunki Stirling. Sinne pääsee helposti junalla sekä Glasgowsta että nykyisestä pääkaupungista Edinburghista. Itse tulin ensin mainitusta. Kaupunki on pieni, asukkaita on vain noin 46000 ja ympäristö mukaan lukien noin 90 000. Suuri osa näistä lienee opiskelijoita sillä paikallisessa yliopistossa on noin 11000 opiskelijaa. Vertailun vuoksi TTY:llä on noin 10000 opiskelijaa ja Aallossa on noin 20000 (olen yksi heistä).

Stirlingin vanha kaupunki sijaitsee samankaltaisella jääkauden muokkaamalla vulkaanista perua olevalla kukkulalla kuin Edinburghin. Kaupunkioikeudet Stirling sai vuonna 1130, mutta joen läheisellä kukkulalla on ollut asutusta ties kuinka kauan. Keskiaikaisen vanhan kaupungin maamerkkejä ovat huipulle rakennettu linna sekä sen viereen rakennettu Holy Ruden kirkko (hieno nimi kirkolla). Lähdin rautatieasemalta oitis kohti huippua.

 Stirling och samma på gaeli.

WTF!?!?

St. John streetillä kohti Holy Ruden kirkkoa

Vanhaa kaupunkia Holy Ruden kulmilla.

 Hautausmaa pyramidimuistomerkin takana.

Stirlingin linna rakennettiin arviolta 1100 luvun alussa ja sen keskeisimmät rakennukset ovat vuosilta 1496-1594. Rakennusten sisätiloja on entisöity vastaamaan 1500-luvun huippuvuosia. Ei tietenkään täysin autenttista, mutta todella hienot sisustat! Yksisarvisia näkyy runsaasti. :) Linnalta aukeaa upeat näkymät ympäristöön... poislukien linnan edustan parkkipaikka, josta löytyi useita minibusseja ja muutama täyspitkäkin. Turisteja oli silti paljon vähemmän kuin Edinburghin linnassa.

Linnan viereinen Holy Ruden kirkko perustettiin 1129, mutta tuhoutui täysin tulipalossa 1400-luvun alkupuolella. Nykyään paikalla seisova on palon jälkeen rakennettu. Vuonna 1567 James VI kruunattiin kirkossa Skotlannin kuninkaaksi. Historiallinen mahdin paikka siis!

Minibussirivistö linnan edessä.

Ampumatorni linnan muurissa.

 Hämärä linnan käytävä.

King's knot linnasta nähtynä.

Kuningattaren edustustila.

Great Hallin edustuspääty.

Linnan lisärakennuksia kukkulan notkossa.

Museo linnassa.

Katkennut hautakivi Church of the Holy Ruden edustan muinaisella hautausmaalla.

 Church of the Holy Rude.

Boys' club - Play the game.

Wallace vahtii risteystä.

 Monumentaalista miekkaa heinikossa.

 Kilttimatskun tuottajia.

Pääkaupungin statuksen ja strategisen sillan vuoksi paikkakunta on nähnyt myös taisteluita. Kuuluisin lienee käyty vuonna 1297, jolloin William Wallacen johtamat skotit voittivat Stirlingin sillalla käydyssä taistelussa ylivoimaiset englantilaiset. Braveheart leffa perustuu löyhästi tähän taisteluun. Mitä nyt leffassa ei taistella sillalla ja aikalaiset skotit eivät käyttäneet kasvomaalauksia tai kilttejä. Silta oli puinen eikä siitä ole enää jäljellä mitään, mutta suunnilleen samalla paikalla on nykyään 1400- tai 1500-luvulla rakennettu kivinen silta.

Stirlingin vanha 1400- tai 1500-luvulla rakennettu kivisilta historiallisella taistelukentällä. 

Karvaisia lehmiä? Curly Coos?

Karvaisten lehmien baari.

Yksisarvinen vartioi kaupunkia.

Skotlannin alavien maiden legenda päättyy tähän. Takaisin on päästävä vielä joskus! Kesän teemana oli kotimaan matkailu, joten saa nähdä mitä niistä saan kasaan.

Linkkejä taaksepäin:
Koko skottireissun yhteenveto / lyhyt versio

Ei kommentteja: