keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Tukholma - Osa 1 - Terminaalilta pohjoismalmille

Edellisestä Tukholman pyörähdyksestä on aikaa. Se tuli tehtyä lentokoneella osana pohjoismaiden turneeta, joten edellisestä ruotsinlaivakokemuksesta on vierähtänyt tovi jos toinenkin. Reissun idena oli mennä laivalla yön yli Tukholmaan, olla maissa yksi yö ja tulla iltalaivalla takaisin. Tukholmassa aikaa oli siten puolitoista päivää aikaa improvisoida jotain.

Meno oli Viking Mariellalla. Lähtö oli sateisissa merkeissä, josta ilta eteni tiheän sumun kautta kauniiseen iltaan. Laivalla olo oli hämärien muistikuvieni mukaista. Buffet oli kohtalaisen huono, pubista sai sopuhintaan hyvääkin olutta ja hytti oli discolattian alla eli unet jäivät alkuyöstä vähäisiksi. Lisäksi hytissä hieman irti ollut lista piti hirveää räminää noin aamuneljältä kun laiva kääntyi Maarianhaminan satamassa. Unet jäivät siis loppuyöstäkin vähäisiksi. Listan olisi saanut korjatuksi jos sen olisi ennen yötä huomannut. Noh, korjasivat sen sitten seuraavalle matkustajalle kun kävin lähtiessä ilmoittamassa.

Tukholmassa piti vielä käydä terminaalin asiakaspalvelusta varmistamassa, että takaisin tullessa hytti ei olisi suoraan bilekerroksen alapuolella. Kerroksen tarkkuudella ottivat toiveita vastaan ja jopa toteuttivat toiveen.

Viking Mariellan katolla sumussa.

Kannella oli paikoitellen vettä ihan reippaasti.

Ilta selkeni hienoksi.

Viking linen terminaali sijaitsee kilpailijaan verrattuna hyvässä paikassa. Keskustaan pääsee helposti kävellen ja puolimatkassa on valokuvausmuseo Fotografiska, jossa oli tällä kertaa varsin hyvä hevosaiheinen näyttely. Lisäksi oli jotain taiteellisempaa, jossa oma ymmärtämykseni loppui kesken. 

Hotelli oli valittu risteilypaketista, jossa oli valinnan varaa. Valinta osui Norrmalmilla sijaitsevaan Crystal Plazaan, jonka huoneessa oli nimen mukaisesti iso kattokruunu. Menisin uudelleen. Matkaa terminaalilta oli, mutta myös check in aikaan oli aikaa, joten fotografiskalta pystyi hyvin valumaan vanhan  kaupungin läpi kohti pohjoista malmia. Parin päivän reissuun riitti pienempi reppu, joten erityisen painavassa lastissa ei tarvinnut kulkea.

Vanhan kaupungin pohjoispuolella sijaitsevalla pienellä saarella Riksplanin nurmikon alta löytyy Tukholman keskiaikamuseo. Museo on ilmainen ja heillä on lokeroita, joihin mahtuu reppuja. Alunperin paikalle piti tulla virastollinen parkkihalli, mutta kaivauksissa löytyi riittävästi historiaa muuttamaan suunnitelmat museon suuntaan. Iso suositus tälle maanalaiselle museolle, jonka sisältä löytyy pienoismallien lisäksi ihan oikean kokoisia taloja ja kaupungin muuria. Ilmaisuudesta huolimatta ruuhkaa ei ollut.

Keskusta Fotografiskan kulmalta.

Pulu päiväkävelyllä vanhassa kaupungissa.

Hevosia ja hirviöitä.

Vanhaa kaupunkia.

Kissa vanhassa kaupungissa.

Kuninkaanlinnan vartijat marssilla. Kypärä kiiltää.

Rumpuhevonen!

Hot dog -kioski kuninkaanlinnan kulmalla.

Riksplanin ruoho vihertää.

Patsaalla on voittajafiilis. Keskiaikamuseon sisäänkäynti on kuvaajan selän takana.

Pienoismalli 1620-luvun Tukholmasta keskiaikamuseossa eli medeltidsmuseetissa.
Linna on hieman eri näköinen kuin nykyään.

Keskiaikamuseosta matka jatkui Kungsträdgardenissa olevan TGI Fridayn burgerin kautta hotellille. Puistossa tuli nähtyä turkkilaisten natsien suorittama äänekäs ohiajo avoautolla. Harmi että kamera sattui olemaan laukussa. Näky oli sen verran hämmentävä. Kädet perinteisessä neljäkymmentäluvulta tutussa tervehdyksessä ja turkin lippuja auton pielessä liehuen.

Puiden ympäröimä kahvila Kungsträdgardenissa.

Koristeltu Jakobsbergsgatan.

Kungsgatanin tornit.

Hotellihuoneen lunastamisen jälkeen suuntana oli Akkuratin legendaariset simpukat. Tai siis matkaseuralla oli. Itseäni kiinnosti enemmän paikan juomatarjonta. Norrmalmilta on eteläiselle malmille pikkasen käveltävää. Tunnelibaanalla toki pääsisi, mutta pilvinen alkuilta oli ihan nätti, joten eri reittiä vaan rullaamaan. Kungsgatanin ylittävän sillan pielessä vastaan tuli Swedish Brewing Companyn pieni pub. En ollut koskaan kuullutkaan tästä vuonna 2015 perustetusta panimosta. Ei sitä voinut väliinkään jättää, joten ei kun peremmälle. Unikornihanasta tuli IPAa, joka maistui tuoreelta ja erittäin hyvältä joskin omaan makuuni pikkasen makealta. Lisäpisteitä paikan sisustuksesta.

Swedish Brewing Companyn hienosta unikornihanasta sai hyvää IPAa.

Oluen jälkeen on hyvä jatkaa Södermalmin suuntaan etsimään seuraavaa tuoppia ja syötävää...

Ei kommentteja: