keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Colorado National Monument

Colorado National Monument käsittää spektaakkelimaisia kanjoneita lähellä Grand Junctionin kaupunkia Coloradon laakioksi kutsutulla ylätasangolla. Samaan laakioon kuuluu lukuisia luontokohteita. Niistä kenties tunnetuimpina Grand Canyon ja Arches, joista molemmista näillä sivuilla myöhemmin. Aluetta yritettiin saada kansallispuistoksi ensimmäistä kertaa vuonna 1907.

Vuonna 1911 Presidentti Taft kyllästyi kongressin säätämiseen ja käytti korkeimpia voimiaan kanjonien suojelemiseksi. Oli ilmeisesti pitänyt näkemästään aiemmalla vierailullaan. Kansallispuiston status on presidentin ulottumattomissa, mutta myös kansalliseksi monumentiksi julistaminen tuottaa korkean tason suojelun. Aluetta on sittemmin yritetty useasti korottaa kansallispuistoksi siinä vielä onnistumatta. Aluetta hallinnoi jo nyt National Park Service, joten palvelutaso on korkealla. Samalla se tarkoittaa, että ns. interagency kausikortilla pääsee sisälle. Myös raha käy, mutta tuo kortti kannattaa hankkia jos käy useissa kohteissa.

Loma, Colorado.

Kanjonien reunalla mutkitteleva 37 kilometrin pituinen Rim Rock Drive on helpoin tapa nauttia mahtavista näkymistä. Fruitan puolen sisäänkäynti on 1430 metrin korkeudella merenpinnasta ja siitä lähdetään Fruita canyonin jälkeen ylämäkeen reilut 300 metriä, jolloin saavutaan jälleen tasaiselle. Vierailukeskus sijaitsee 1764 metrin korkeudessa. Rim Rock Driven korkein kohta on 2024 metrin korkeudessa, josta laskeudutaan mutkittelevalla noin 10 kilometrin pätkällä 1503 metrin korkeuteen Grand Junctionin sisäänkäynnille. Linnun tietä sisäänkäyntien välinen etäisyys on vain vajaat 13 kilometriä.

Tällä road tripillä saapuminen Dinosaur National Monumentin suunnasta kävi kätevimmin Fruitan puolen sisäänkäynnistä. Samalla pääsi ajamaan Fruitan vieressä sijaitsevan Loma nimisen pikkukaupungin tai kylän läpi. :)  Iltapäivä oli jo pitkällä, koska Dinosaurilla oli kivaa ja kun on kivaa niin menee aikaa. Ei yllätyksiä sillä osastolla. Mutta punaisella interagencykortilla sisään pääsisi myös seuraavana päivänä jos haluaisi. Auringonlasku jossain kanjoniylängöllä kuulosti suunnitelmalta ja näkymät olivat lopulta niin eeppiset että sain 9 kuvan postaukseen 5 panoraamakuvaa. Fruitan puolella sijaitsevat parhaat näkymät... käsittääkseni. Parhaassa valossa paikalla. Parhautta! Mitä nyt tuuli aivan julmetusti jalustan kanssa kuvaamisen iloksi.

Rim Rock Driven alkupää, saapuminen monumentille Fruitan puolelta.

Fruita Canyon ja Rim Rock Drive.

Independence monument (137 m).

Monument Canyon Grand Viewiltä nähtynä.

Monument Canyon Grand Viewiltä toiseen suuntaan.

Coke ovens -kivimuodostelma.

Grand Junctionin kaupungin valot.

Pimeä Rim Rock Drive.

Pimenevässä illassa yöksi Grand Junctioniin ja aamulla taas kohti uusia seikkailuja... Archesiin!

Loppuun voisi vielä lisätä, että tilastollisten lämpötilojen perusteella syyskuun loppupuoli on parasta aikaa vierailuun (keskimäärin syyskuussa päivän korkein 26,6°C). Tuonne haluaisi takaisin päiväretkeilemään. Hyvältä vaikuttavia haikkeja eeppisissä näkymissä. Leirintämahdollisuus löytyy läheltä vierailukeskusta. Tuulista voi olla. Ainakin tämän vierailun aikana oli kovia puuskia.

Ei kommentteja: