keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Bryssel, part I

Olin joulukuun alussa Brysselissä kolmepäiväisellä opintomatkalla töiden puolesta, joten päivät menivät järjestetyn ohjelman mukaan ja illat kaupungilla palloillessa. Yksi järjestetyn ohjelman aiheista oli vierailu EU-parlamentissa.

Espace Leopold ulkoa ja sisältä

Pirusti lasia ja terästä, älytön määrä virkamiehiä puuhastelemassa ja noin 15000* ikitekohymyä vääntävää lobbaria. Suuri sali on suljettuna vierailuryhmiltä jonkinlaisen virkamieskokeen vuoksi kaksi kertaa vuodessa. Kuten arvata saattaa, alimmaista kuvaa lähemmäs salia ei juuri tuona päivänä päässyt. Pieni pilkahdus näkyy ovessa olevan ikkunan läpi.
*Luennolla kuultu arvio

Kaupungin keskustassa kikkailtiin valojen kanssa. Esimerkkinä käytettäköön alla näkyvää Brysselin pörssiä ja todettakoon, että toisessa osassa on tarjolla lisää. Lisäksi keskustassa oli jonkinlaisia enemmän tai vähemmän jouluisia myyntikojuja. Kaupungissa oli myös joulumarkkinat, joista katsaus tämän tekstin lopussa.

Sieniä kasvaa violetin pörssileijonan vieressä (Bourse/Beurs)


Myyntikojuja Grand Placen lähistöllä

Lisää Brysselin keskustasta seuraavassa osassa.
Brysseliin kiinteästi kuuluvista Belgialaisista oluista on oma juttunsa täällä.

Joulumarkkina-arvio
Neljät saksalaiset joulumarkkinat on testattu aiemmin. Matkan viralliseen ohjelmaan kuului opastettu kiertokävely, mikä päättyi paikallisille joulumarkkinoille, joten pitihän ne sitten katsastaa.

Leveää kulkuväylää

Luistinrata, bongaa kaatuja - vain noin 10% osasi luistella

Valaistu tolppa lumisateessa

Uusi pohjanoteeraus on nähty. Brysselin joulumarkkinat sijaitsevat pitkässä & kapeassa puistossa lähellä kaupungin keskustaa. Puiston ympärillä on normiasuintaloja, joten ympäristö ei tuo spektaakkeliutta mukanaan. Melkein sama kuin olisi takahikiällä supermarketin parkkipaikalla. Puiston muodon vuoksi markkinat kiertävät pitkää rinkiä ja tunnelma on suunnilleen nollassa. Erittäin leveät kulkuväylät tekevät paikasta kolkon kun väkeä ei riitä tukkimaan niitä. Luistinrata on hieno viritelmä, bonukset siitä, mutta muuten tämä on surkea esitys.