maanantai 29. marraskuuta 2010

Weihnachtsmarkt special

Weihnachtsmarkt, tuo piinaavan pitkä sana, jonka olen pitkän treenaamisen jälkeen onnistunut jopa kirjoittamaan oikein, tarkoittaa joulumarkkinoita. Joulumarkkinoiden syvin olemus ja tarkoitus on saksalaisten lähteideni mukaan glühweinin eli terästetyn glögin juominen. Eipä siis ihme, että kyseisiä markkinoita on kaikkialla Saksassa.

Joulupukki (Hannover)

Päätin ihan "normaalin" kaupungista toiseen palloilun ohessa tehdä katsausta joulumarkkinoihin. Tässä on lyhyehkö hyvin epätieteellinen katsaukseni tähän perin saksalaiseen ilmiöön.

Braunschweig
Braunschweigin joulumarkkinat järjestetään Burgplatzilla ja siinä ympäristössä tuomiokirkon ja Burg Dankwarderoden ympärillä, joten ympäristön puolesta puitteet ovat kunnossa. Lunta ei ole, mutta valoa tuodaan överiksi vedettyjen lamppujen kautta.

Lähes kuusimetrinen Bruno

Joulumarkkinoita on pirullisen hankala kuvata illalla. Brunon valotus on kunnossa, mutta tausta jää turhan pimeäksi ja valot eivät näytä kovin valoisilta. Uusi yritys samasta sisääntulopaikasta:

Burgplatz

LIHAA!

Jonkinlainen potkurikone

Braunschweigin joulumarkkinat ovat erittäin suositut. Olen nyt käynyt kahdesti ja väkeä piisaa aivan perhanasti. Väen määrää korostaa entisestään se, että kulkuväylät ovat paikoitellen kapeat.  Ei näitä markkinoita turhaan ole kehuttu, kokonaisuus toimii.

Lisäys: Tuli lunta ja väkimäärä kohtuullistui älyttömästä ryysiksestä, joten arvostus kasvoi.

Hannover
Hannoverissa on oikeastaan kahdet joulumarkkinat. Pienemmät ovat rautatieaseman edessä Ernst-August platzilla...

Ernst-August Weihnachtsmarkt

Valkoisella valolla "huurrutettu" puu

... ja toiset ovat kaupungin keskustassa alkaen yhdeltä aukiolta ja jatkuen katua pitkin torille, missä on markkinoiden suurin alue Marktkirchen ympärillä.

 Markkina-alueet löysästi yhdistävä potkurikone

 Kohti Marktkircheä

Torilla Altes Rathausin ja Marktkirchen välissä

Kaupungin "potkurikone", mikä oikeasti sitten liekään, on iso. Siinä myydään glühweiniä kahdessa kerroksessa. Markkinat ovat hajaantuneet nauhamaiseksi ja vaikka kyseessä on suuri kaupunki, ei väkeä ole perjantai-iltana alkuillasta liikkeellä kovinkaan paljoa. Kenties myöhemmin illalla tilanne olisi ollut toinen. Ruokaa, juomaa ja rihkamaa on tarjolla runsaasti kuten kaikissa muissakin tutkituissa markkinoissa. Hinnnatkin lienevät suunnilleen samoissa eli ei aivan halvinta mahdollista huvia. Hintavertailu keskittyi lähinnä glühweiniin.

Puitteet tapahtumalle eivät ole yhtä hyvät kuin Braunschweigissa. Markkina-alueen ympärillä ei alueen valtavasta nauhamaisesta koosta johtuen ole tarpeeksi spektaakkelimaista nähtävää. Lunta ei ole täälläkään tuomassa jouluista menoa.

Goslar
Goslar on vertailun kaupungeista selvästi pienikokoisin, mutta vetovoimaisena turistikohteena paikkaa tuon ongelman mukavasti. Ympäristö on kunnossa, koska kaupungin puutalot ovat todella hienot, markkinat ovat yhtenäiset keskustorin ympäristössä ja vuoristosijainnista on etua lumitilanteen puolesta. Lunta on! Vähän, mutta on kuitenkin.

Marktkirchhoffia pitkin kohti Marktia

Markt

Arktista hunajaa, "arktisesta" Lapista (eli Raumalta)

Edelliseen kuvatekstiä voisi korjailla sen verran, että Bremenissä hunajaa myyneen mukaan nämä valmistetaan Pohjois- ja Itä-Suomessa. Toimisto sijaitsee Raumalla. No, oli miten oli, kannessa on toimiston osoite. Itse tuotteet ovat hyviä, mutta en käytä hunajaa, joten ei tullut ostettua.

Kipsi jalassa putoamisen vuoksi? ;)

Goslar on vertailun kärjessä ennen viimeistä kohdetta. Hieno ympäristö, lunta, paljon kävijöitä ja hieman leveämmät kulkuväylät kuin Braunschweigissa. Runsaasti ruokaa, juomaa, rihkamaa ja parit minikokoiset tivolilaitteet löytyvät täältäkin. Erikoisuutena mainittakoon joulumetsä. Yllä olevassa kuvassa näkyy kyseisen metsän yksi pääty. Puiden keskellä kulkee kapea väylä ja on siellä pari tankkauspistettäkin.

Bremen
Bremen on vertailun suurin kaupunki, joten siltä voinee odottaa jotain suurta. Hannoverin tapaan myös Bremenin päärautatieaseman ulkopuolella on jonkinlainen viritelmä matkailijoiden pyydystämiseksi.

Hauptbahnhofin surkea markkinaviritelmä

Varsinaiset markkinat löytyvät kaupungintalon ympäriltä. Kokoa, valoja, ruokaa, juomaa, rihkamaa sekä minikokoisia tivolilaitteita piisaa. Lunta ei kylmästä ilmasta huolimatta ole. Kaupungintalon ympäristö on jykevää seutua, joten puitteet ovat sen puolesta kunnossa. Ei olla Alahärmäläisen supermarketin parkkipaikalla.

Markkinaa Domin tuntumassa

Torilla Rathausin edessä

Keskittyminen oleellisessa

Erittäin kuuma glühwein ja hienot näkymät silloin kun ei keskity oleelliseen. Hyvä tapa viettää kylmää iltaa ulkosalla! (hinta 3€ + 2€ mukipantti, ei aivan halvinta mahdollista huvia)

Yhteenveto
Saksalaista glühweinin hörppimistä markkinoiksi naamioituna on tutkailtu neljällä vaihtelevan kokoisella paikkakunnalla. Kolmet havaittiin hyviksi, yhdet melko kehnoksi, ja kahdet rautatieasemaviritelmät melko surkeiksi. Virallinen ranking on seuraavanlainen:

Kaupunkisarja
1. Braunschweig, Bremen & Goslar
4. Hannover
5. Bryssel (Belgia) [linkki arvioon]
6. Tampere (Suomi) [linkki arvioon]

Rautatieasemasarja
1. Hannover
2. Bremen

Erot kaupunkisarjan kärjessä ovat pienet, mutta ero kärkikolmikon ja neljännen välillä on merkittävä. Rautatieasemasarjassa Hannover ottaa murskavoiton Bremenin onnettomasta viritelmästä. Rautatieasemasarjan mestaruudella ei kuitenkaan hätyytellä kuin korkeintaan kaupunkisarjan neljättä sijaa ja siinäkään ei täysin onnistuta.