Lauantai 27.11. Ensimmäinen hieno aurinkoinen talvipäivä, jopa Braunschweigissa on hieman valkoista maassa. Tarkoituksena oli mennä Bremeniin, mutta valitettavasti allekirjoittanut heräsi aivan valtavassa krapulassa ja oli jokseenkin matkustuskunnossa vasta iltapäivän ollessa jo puolivälissä. Jokseenkin matkustuskuntohan riittää, joten raahauduin ratikalla rautatieasemalle ja suuntasin Goslariin, koska se on merkittävästi lähempänä kuin Bremen.
Harzin vuoriston pohjoisreunalla sijaitseva Goslar on perustettu 900-luvulla ja muodostui 1000-luvulla Rammelsbergin hopealöydösten vuoksi keisarilliseksi kaupungiksi, jonne rakennettiin mm. keisarillinen palatsi. Rikkaan kaupungin keskusta halusi esitellä vaurauttaan, joten siihen panostettiin sen edestä, että nykyään Goslarin historiallinen kaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde. Kuten myös kaupungin laidalla sijaitseva Rammelsbergin kaivos.
Odotin kaupungissa olevan enemmän lunta. Braunschweigissa satoi pari kolme viikkoa ja käsittääkseni Goslarissa oli pakkasta lähes koko tuon ajan. Lähdin rautatieasemalta kohti keskustaa tarkoituksena katsastaa vanhakaupunki sekä varsinkin joulumarkkinat.
Kaupungin keskustassa kaupungintalon takana sijaitsevaan Marktkirchen pohjoistorniin pääsi kahdella eurolla. Lipunmyyjä selosti kaikenlaista ja ymmärsin noin puolet. Jotain jäästä, näkymistä ym. ja kysyi haluanko silti mennä ylös. No toki. Jälkikäteen selvisi, että setä tarkoitti ylhäällä olevan näköalatasanteen olevan liukkauden vuoksi suljettu ja että kerrosta alempana olevista ikkunoista pääsee pällistelemään hieman rajatuin näkymin. Ei se mitään, koska ikkunat sai auki ja niistä näki lähes kaikkialle.
Marktkirche
Näköalatasanne on koristeltu valoin yllä olevassa kuvassa. Alla olevat on otettu tasanteen alapuolelta auki olleista ikkunoista.
Näkymä pohjoistornista torin suuntaan
Näkymä pohjoistornista keisarillisen palatsin suuntaan
Keskustorilla ja siinä ympäristössä kirkon vieressä oli melkoiset hulabaloot menossa markkinoiden osalta. Rathausista ei saanut kunnollista kuvaa, koska se oli myyntikojujen peittämä ja väkeä sinkoili sinne tänne, mutta rathausin kulmassa oli jonkinlainen koroke josta sai ihmeteltyä toria ja lähistön katua ilman näköesteitä.
Kaiserworth
Marktkirchhof -katu
Torin keskellä sijaitsee suihkulähde, jonka päällä on kaupungin kotka. Suihkulähde oli pakkasista huolimatta toiminnassa. Lieköhän lisäaineita pelissä. Historian siipien havinana mainittakoon, että suihkulähteen alin osa 12. vuosisadalta on aikakautensa suurin pronssivalu. Kuvan alalaidassa näkyvä osa on lähteen yläosa. Kuva on otettu reilusti pääni yläpuolelta, sillä 15 mm objektiivin kanssa on pakko päästä lähelle jos haluaa kohteensa näkyvän.
Marktbrunnen
Neuwerkkirche on 1100-luvulla rakennettu pienempi kopio entisestä keisarillisesta kirkosta. Tarkoittanee keisarillisen palatsin alueella muinoin ollutta kirkkoa. On kuulemma poikkeuksellisen hyvin säilynyttänyt aikakautensa tyylin. Myöhemmät sukupolvet eivät ole tuunanneet siitä oman aikansa näköistä vaan jättäneet sen alkuperäiseen muotoonsa. Ehkä niillä oli parempaa tuunattavaa, kuten vaikka se nykyään jo tuhoutunut keisarillinen kirkko.
Neuwerkkirche
Tyylikäs hotelli rautatieaseman lähistöllä. Kivitornin voisi veikata olleen osa kaupungin linnoituksia, mutta tätä en ole tarkistanut. Kunhan spekuloin.
Hotel Der Achtermann
Rautatieasemia on ollut tapana viljellä näissä kirjoituksissa, junalla kun kuljen paikasta toiseen. Goslarin rautatieasema ei kanna hauptbahnhoffin nimeä ja on lähinnä lämmin lipunmyynti/odottelu tila. Puolet rakennuksesta on Celtic Inn baaria.
Rautatieasema
Siinä oli pikainen katsaus pieneen kaupunkiin, minne jäi vielä lisää ihmeteltävää toista käyntiä varten. Joulumarkkinoista on tulossa speciaali lähitulevaisuudessa, joten niitä kuvia en tähän kirjoitukseen laittanut.