torstai 24. maaliskuuta 2011

Zürich

Sveitsissä pyöriminen jatkuu. Itseasiassa kävin Zürichissä ennen Badenia, ellei junanvaihtoa Badenissa lasketa mukaan. Projekti maksoi junat Braunschweigista Badeniin ja itse maksoin paikallisjunan Zürichiin sekä tietenkin kaikki muut kustannukset paikanpäällä. Anyway... Saavuin  neljältä iltapäivällä paikallisjunalla päärautatieaseman kellarikerrokseen ja harhailin onnistuneesti pitkän tunnelisokkelon läpi ulos jonkinlaisena pääkatuna toimivalle Bahnhofstrasselle.

 Bahnhofstrasse, taustalla päärautatieasema

Pikaisen hotelliin kirjautumisen jälkeen lähdin palloilemaan pitkin keskustaa auringon laskiessa vähitellen rakennusten taakse.

Uraniastrasse

Keskellä keskustaa sijaitsee korkeahko mäki, jonka päällä olevasta Lindenhof-puistosta avautuu mainiot näkymät Limmat-joelle. Joen toiselta puolelta kuului jykevää musiikkia. Värikkäät heput soittivat rakennusten välissä. Jälkikäteen internetin ihmemaailmasta tongittuna musiikityylinä oli Guggenmusik.

Näkymä Lindenhoffilta

Etualalla Rathaus, takana Grossmünster

Limmatquai

Lindenhoffilta jatkoin matkaani mäkisen keskustan kapeita kävelykatuja pitkin kohti järveä. St. Jacobs kirkon viereiseltä aukiolta löytyi jonkinmoista viulu & puhallinmusisointia sekä vaaleanpunainen levitoiva Barbababa, joka tahtoo tervehtiä arvon lukijoita. Tykkäsin enemmän mäen päällä kuulemastani.

Karnevaalimusisointia

Läheisen Fraumünster-kirkon viereen rakennetulla lavalla vedeittiin värikkäästi Guggenmusikkia. Hetken seuraamisen jälkeen jatkoin matkaani Grossmünster kirkolle. Suosittelen käymään kirkon kryptassa, sillä sieltä löytyy mahtimies Charlemagnen patsas. Kuvaaminen kirkon sisällä oli kiellettyä, mutta kaikkitietävästä wikipediastahan löytyy tunnetusti kaikenlaista. Kuten esimerkiksi kuva kryptasta ikiwanhan mahtipatsaan kera. En etukäteen tiennyt kyseisen patsaasta, joten yllätys oli melkoinen. Replikan olin nähnyt kirkon tornin seinässä, mutta ei niin korkealta ottanut kunnolla selvää.

Matka jatkui kohti järveä illan hämärtyessä.

Jokimaisemaa & Fraumünsteria kuvaamassa

Järvellä oli huono näkyvyys ja siitä johtuen kaukaisuudesta erottui vain vaivoin lumisia alppeja. Päätin yrittää aamulla uudelleen jos vaikka sää olisi suotuisampi. Siispä takaisin keskustaa kohti sillä palloillessa tulee nälkä ja olin sopinut syömingeistä parin, myöskin Zürichiin ennen Badenia saapuneen, kollegan kanssa. Tapaaminen oli rautatieaseman sillalla eli keskustan toisella puolella. Joenrantaa oli kuitenkin mukava taapertaa ja hyviä näkymiä piisasi.

Münsterbrücke kohti Grossmünsteria

Zürcher Rathaus

Rautatieaseman vieressä sijaitsee valtavan kokoinen château eli jonkinmoinen linnan ja kartanon risteytys vuodelta 1898. Kyseisessä rakennuksessa toimii Sveitsin kansallismuseo. Alla oleva kuva on otettu Bahnhofbrücken vierestä joen yli.

Schweizerisches Landesmuseum

Melko hintavan, mutta täytteiltään muhkean ja erittäin herkullisen pizzan, sekä kalliin italialaisen kuralagerin (Peroni, muuta ei ollut tarjolla) jälkeen oli pimeys laskeutunut. Valitettavasti olin matkassa pelkän selkärepun kanssa, joten Gorillapodia ei tullut tilanpuutteen takia otettua mukaan. Joka tapauksessa oli aika lähteä seikkailemaan Zürichin lauantai-iltaan. Kuten aikaisemmin oli havaittu, kaupungissa oli menossa jonkinlainen karnevaali. Päädyin jälleen Fraumünster-kirkon viereen rakennetulle lavalle, missä otettiin edelleen mittaa huomiota herättävistä karnevaalibändeistä (Guggenmusik!). Isoa peukkua ylös!

Lady killers lavalla

Aikani seurattunani päätin lähteä taapertamaan ympäriinsä. Kiersin lenkkiä joen toisella puolella kapeilla kävelykaduilla, mutta sinne päästäkseni piti ylittää jälleen kerran Münsterbrücke.

Münsterbrücke ja Fraumünster

Aikani kierreltyäni palasin sillalle ja tuttu bändi oli siirtynyt sinä aikana lavalta jammailemaan sillan viereisen rakennuksen katettuun syvennykseen. Volyymiä piisasi!

 Lady killers jammailemassa

Seuraavana aamuna pyörähdin kansallismuseon takana olevassa puistossa ja sitten joenrantaa pitkin järvelle.

Seuraavana aamuna (huom. taustalla kaiteeseen kytketty)

 Limmatjoen rantaa

Paha omppu?

Kuviot

Järvellä oli merkittävästi parempi näkyvyys kuin edellisenä iltana. Zürichissa oli pilvistä, mutta horisontissa näkyvässä vuoristossa paistoi aurinko.

Zürichsee, taustalla lumiset alpit

Järveltä oli tarkoitus siirtyä eläintarhaan, joka sijaitsee vuoren päällä. Ratikkapysäkillä pohdiskelin hetkisen ja tulin siihen tulokseen, että ylös kiipeäminen tuntuu sopivan tyhmältä haasteelta. Reppu oli painavampi kuin edellisenä iltana sillä hotellista uloskirjautuessa piti tottakai raahata kamansa mukanaan. Mutta ei se mitään! Lopulta taapersin t-paitasillani jyrkkää mäkeä ylös kun samalla vastaan tuli väkeä lämpimät takit päällään. Tyhmä idea, mutta tulipahan tehtyä. Käyttäkää hyvät ihmiset sitä ratikkaa mikäli vastaavan tilanteen eteen päädytte. Tai menkää edes samaa loivempaa, mutta pidempää reittiä kuin ratikat.

Mäkipysäköinnissä valtaosa autoilijoista suosi renkaat mäen suuntaisesti -teemaa. Ei sitä ihan näin opetettu autokoulussa, mutta kenties vuoristoisessa maassa tiedetään paremmin.

Mäkipysäköintiä

Kevät

Zürich on kallis, mutta siisti ja kaunis kaupunki. Ois siellä pidempäänkin viihtynyt.

Sveitsipalloilun viimeisessä osassa on katsaus Zürichin eläintarhaan.