sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Bolzano

Bolzano / Bozen on noin 100000 asukkaan kaupunki Etelä-Tirolissa Italian Alpeilla. Alue kuului ennen ensimmäistä maailmansotaa Itävallalle ja siitä johtuen kaupungilla on myös saksankielinen nimi. Saksa on alueen toinen virallinen kieli.

Matkalla Bolzanoon
Bolzanoon pääsee kätevästi junalla Veronasta tai Itävallan Innsbrückista, sillä se on Italian ja Itävallan välisen pääradan varrella. Veronasta lähtevä reitti kulkee jokilaaksossa, jota reunustaa vuorten seinämät parilla linnalla koristeltuna. Italialaiset rautatieasemat ovat olleet todella tylsän näköisiä, mutta Bolzanon asema on selvästi niitä massiivisempi ja edustavampi rakennelma, vaikka kyseessä on lopulta suhteellisen pieni asema. Miinuksena todettakoon, ettei asemalla taikka sen välittömässä läheisyydessä ole kaupungin karttaa eikä opastekylttejäkään näkynyt.

Rautatieasema
Kolme sammakkoa
Lähdin asemalta sammakoiden osoittamaan suuntaan. Sammakoiden selän takaa olisi päässyt läheiselle keskusaukiolle, jossa turisti-info jakoi ilmaisia paperikarttoja. Minkäänlaisia kylttejä en havainnut. Mutta ei se mitään, kaupunki on pieni ja pyöriä voi ilman mitään etukäteistietoa ympäristöstä. Keskustan länsipuolisen koukkauksen jälkeen päädyin Laubenille, joka on pitkä, koko matkalta kaarikäytävällä reunustettu katu. Pikaisella arvioinnilla sanoisin, että kaupungin "hienoimmat" liikkeet sijaitsevat kyseisellä kadulla.
Lauben
Piazza Waltherin Walther von der Vogelweide

Laubenilta poistuin sivukadun kautta sattumalta Piazza Waltherille, joka on kaupungin keskusaukio. Aukion keskeltä löytyy 800 vuotta sitten eläneen suuren saksalaisen lyyrisen runoilijan patsas. Aukion lounaiskulmassa seisoo goottinen tuomiokirkko, joka nykymuodossaan valmistui vuonna 1398. Aukion kaakkoiskulman talossa on kummallinen tähystystorni.
Duomo / Dom
Outo tähystystorni
Eteenpäin. Koukkaus keskustan itäpuolelle.

Yliopisto
Modernin taiteen museo ja sillat
Voiton monumentti ja häviäjien selitykset
Viinitiloja rinteillä
Tausta spectacularrr
Ötzi asuu täällä
Sitten keskustan kautta pohjoiseen. Harmillisesti olin liikkeellä maanantaina, sillä yksi Bolzanon suurista nähtävyyksistä on jäämies Ötzi, joka majailee Etelä-Tirolin arkeologisessa museossa. En matkoja etukäteen suunnitellessani huomannut ottaa huomioon, että museot ovat yleisesti ottaen kiinni maanantaisin. Toisaalta Bolzano ei kuulunut alkuperäiseen matkasuunnitelmaani, johon olin merkannut kaksi yötä Veronassa ja kenties improvisoitu päivämatka toisena päivänä mikäli Veronaa olisi riittävästi nähtynä. Päivämatkaksi oli alunperin arvottu Trento, mutta suunnitelmien tarkentuessa päädyin pidemmälle vuoristoon, Bolzanoon, vaikka siinä vaiheessa tiesin museon olevan kiinni.


Katumarkkinaa
Franziskaaniluostarin käytävä
Bolzanon ympäristössä on useita linnoja. Tässä niistä yksi.

Schloss Maretsch
Linna oli rypäleillä ympäröity.

Rypäleitä
Hopfen & Co. Brauhaus
Janoisen matkaajan ei onneksi tarvinnut turvautua rypälepohjaisiin juomiin, koska aluehan on saksankielinen ja se tarkoittaa, että tarjolla on olutta. Bolzanon keskustasta löytyy Hopfen & Co:n panimoravintola, jossa oli tarjolla neljä omaa tuotosta: vaalea, tumma, vehnis sekä special, joka lienee kausittain vaihtuva. Vaalea Bozner Bier oli mahtia, tumma oli mitäänsanomaton ja vehnis oli perushyvä. Special jäi tällä kertaa testaamatta

Olutta oli myös myynnissä. Alla olevan kuvan 2 litran pullo olisi irronnut 16,50 eurolla. Uudelleentäyttö oli 8,50 euroa.

Bozner Bier