perjantai 14. lokakuuta 2011

Venezia, part I

Venezia (suom. Venetsia) lienee nimen ja sijaintinsa puolesta kaikille tuttu paikka. Noin 800-1800 kaupunki oli oma valtionsa ja hallitsi paikoitellen suuria rannikkoalueita sekä reittiä alpeille turvatakseen kaupankäynnin sujuvuuden ja samalla oman vaurautensa. Vauraus mahdollisti Venetsian rakentumisen ainutlaatuiseksi spektaakkeliksi.  Mutta onko se lopulta täyttä hekumaa? Piti käydä tarkistamassa.

Mestren keskustori häämöttää edessä
Hotellini oli edullisemman hinnan ja hyvien yhteyksien vuoksi Mestressä, joka on Venetsian nukkumalähiö ja 90000 asukkaallaan se on 60000 asukkaan historiallista keskustaa suurempi. Mestren ydinkeskusta on ihan viihtyisän oloinen peruspohjois-italialainen kaupunki. Ydinkeskustan ulkopuolella on kerrostaloja massojen asuttamiseen.

Mestrestä johtaa Venetsiaan usean kilometrin pituinen silta junille ja ajoneuvoliikenteelle. Ajoneuvot tosin joutuvat lähes heti sillan jälkeen parkkihalleihin sillä historiallisessa kaupungissa ei ole autoille soveltuvia katuja. 

Kohti Venetsiaa lakon aikana
Autot tulivat sattumalta tarpeeseen sillä hotelliin kirjautuessa henkilökunta informoi ystävällisesti, että Venetsiaan pääseminen voi olla hankalaa bussien ja junien lakon vuoksi. Ach WTF!? Päättelin, että pitkän matkan junat varmaan ajelevat pääteasemalle saakka, joten menin asemalle tarkoituksena matkata ensimmäisenä vastaan tulevan pitkänmatkanjunan kyydissä perille. Noh, eivät sitten nekään kulkeneet, mutta tapasin junassa onneksi australialaisen(?) pariskunnan. Olivat suosituksien mukaan jättäneet auton Mestreen ja yrittivät junalla perille. Koska juna ei kulkenut, pääsin kyydissä sillan yli historialliseen Venetsiaan. Toivottavasti löysivät parkkipaikan, sillä eivät todellakaan olleet ainoita autoilijoita.

Joka tapauksessa pääsin perille. Takaisin pääsystä ei ollut mennessä tietoa, mutta löysin bussipysäkeiltä infoa, että lakko päättyisi klo viisi iltapäivällä. Mahtia!

Venetsia on 354 sillalla yhdistetty 188 saaren viritelmä, jota halkoo mutkitellen kanavista suurin, Canal Grande.
Canal Grande Piazzale Roman läheltä
Päätin taapertaa lähtöpaikastani Piazzale Romalta Casinon ja Rialton kautta Piazza San Marcolle. Reitti oli melko ruuhkainen, mutta yksinkertainen.

Canale di Cannaregio(?)
Turistirihkamaa myynnissä
Mystisen kultin majapaikka?
Ohitus
Normitalo
Normisilta
Gondolit ahtaassa välissä
Rialto on Venetsian kaupallinen keskus ja saman niminen Canal Granden ylittävä silta  on yksi Venetsian maamerkeistä. Nykyinen Rialton silta on valmistunut vuonna 1591, mutta paikalla on ollut jonkinlainen silta jo vuodesta 1181. Sillan päällä on pieniä kauppoja, jotka aikoinaan ja kenties vielä nykyäänkin auttavat vuokrillaan sillan ylläpidossa.

Rialto
Normikuja Rialton ja Piazza San Marcon välissä
Basilica Cattedrale Patriarcale di San Marco
Piazza San Marco on Venetsian pääaukio, jota ympäröi kolmelta sivulta kolmekerroksiset yhtenäiset rakennukset ja jonka päädyssä on Venetsian rikkauden ja mahdin symboli, San Marcon katedraali ja siitä erilliseksi torniksi vuonna 1514 rakennettu 98,6 metrinen kellotorni. Katedraalin ovella oli pukukoodia ja reppuja vahtimassa monta pukeutumisnatsia. Päästivät läpi suuria ostoskasseja kantavan tädin joten päätin kokeilla onneani selkäreppuni kanssa. Ei onnistunut vaan minut ohjattiin läheiselle säilytyspisteelle. Ilman reppua pääsin ongelmitta sisälle, koska olin aikaisemmissa kaupungeissa näkemistäni kieltomerkeistä johtuen valinnut jalkaani hiostavat farkut. Kamera jäi reppuun koska myös valokuvaus oli kiellettyä. Kuvauskiellosta huolimatta sisällä näkyi runsaasti aivan avoimesti jopa järjestelmäkameroilla kuvaavia. Selkeä linja... joka tapauksessa kultaiseksi kirkoksikin kutsutun katedraalin sisällä oli melkoisesti bling blingiä.

Piazza San Marcon yhdistää laguuniin pienempi aukio, Piazzetta San Marco, jonka reunalla sijaitsee Palazzo Ducale, joka oli Venetsian tasavallan hallintopalatsi. Palatsi valmistui 1442.

Piazzetta San Marco & Palazzo Ducale
San Marcolta kävin kurkistamassa Accademian näkymiä...

Canal Grande Accademian suunnalla
Muutama vähän isompi purtilo oli parkissa Canale della Giudeccan puolella. Menipä tuosta läpi yksi iso risteilijäkin.

"Veneparkki"
Sammakonroikottaja
Jälkimmäinen osa jatkaa tästä, kunhan saan naputeltua valmiiksi.