sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Bergamo



Italianlomani toinen kohde. Bergamo on noin 120000 asukkaan kaupunki Alppien eteläisillä kukkuloilla Milanon lähistöllä. Bergamo on muinainen kelttien asutus, myöhemmin roomalaisten kaupunki Bergomum, jonka Attila tuhosi 400-luvulla..... hyppäys nykypäivän kannalta merkittävään..... 1428-1798 Bergamo oli Venetsialaisten hallussa ja sinä aikana yläkaupunki (Citta Alta) linnoitettiin. Kaupunki ei vaurioitunut merkittävästi toisessa maailmansodassa, joten historialliset rakennukset ovat alkuperäisinä paikallaan.

Kaupunkiin pääsee mm. Tampereelta Ryanairilla suoralla lennolla. Itse saavuin sinne Comosta Monzan kautta junalla. Italiailainen junakalusto on paikallisjunien (regionale / regionale veloc) osalta hyvin vaihtelevaa. Kohdalle voi osua esimerkiksi alemman kuvan vasemman taikka oikeanpuolimmainen vaihtoehto. Tässä tapauksessa kohdalla osui vasemmanpuolimmainen.

Ylempi kaupunki on nähtävyys. Modernimpi alempi kaupunki on toiminnallinen keskus, joka ei tarjoa kovin kummoista nähtävää, mutta on ihan ok pohjoisitalialainen kaupunki.

Via XX Settembre

Fiat 500

VW hippimobile kadunvarressa

Piazza Liberta

Citta Altan juurelle pääsee kävellen alemman kaupungin keskustasta noin 10-15 minuutissa. Sitten vaihtoehtoina on funikulaari tai kävellen jatkaminen. Funikulaariaseman vierestä lähtee helppo reitti ylös. Toki niitä on useampia ja ylös pääsee myös autolla tai bussilla. Lämpötila oli 30 asteen tuntumassa, mutta päätin siitä huolimatta kävellä. Hiki oli jo muutenkin, joten mikäs siinä lisää hikoillessa. Korkeuseroa kaupunginosien välillä on lopulta melko vähän. Liekö edes sataa metriä.

Panoraama Citta Altan muurilta (3968x700)

Citta Alta on mäellä, joka ei ole huipulta tasainen, joten korkeuseroa on kaupunginosan sisälläkin. Kaikkialla oleva mukulakivetys sai toivomaan, että jalassa olisi jäykkäpohjaiset vaelluskengät. Nopeasti oppi kävelemään laatoitusten päällä siellä missä niitä oli tarjolla.

Citta Alta on ahtaasti rakennettu paikka, mutta keskellä sijaitseva Piazza Vecchia antoi hieman tilaa katsella ympärilleen. Veikkaisin, että siellä oli vierailun aikaan menossa jotain erikoista, koska aukio oli täytetty tekonurmella, kasveilla ja säkkimäisillä istuinpaikoilla.

Piazza Vecchia

Aukion reunalta sai erinomaista jätskiä.

Mmmmm.... minttua ja lakritsia

Duomo di Bergamo
Ahtaus tulee erinomaisesti esille Piazza Duomolla, joka sijaitsee oitis Piazza Vecchian vieressä. Välissä on vain 1100-luvulta peräisin oleva vanha hallintopalatsi Palazzo della Ragione. Piazza Duomolla ei ole oikeastaan minkäänlaista aukiota, vaikka nimestä voisi niin päätellä, ja Duomo on hallintopalatsin kyljessä kiinni. Duomo on sisältä hieno ja takahuoneessa on yhden paavin arkku ja oheistilpehöörit näytillä. Ovella ei ollut portsareita, joten minä ja muut turistit pääsivät sisälle shortseissa, vaikka ovella oli kieltomerkki. En ollut matkan tässä vaiheessa vielä tietoinen siitä kuinka tarkkoja paikalliset hihhulit ovat pukeutumisesta. Hirmuista niuhottamista kun ulkona on 30 astetta kuumuutta.



Duomo sisältä

Duomon viereinen Capella Colleoni on sekä ulkoisesti, että sisäisesti enemmän bling blingiä.

Cappella Colleonin porttikoriste

Piazza Duomon yksityiskohta

Capella Colleonin vieressä, tai oikeastaan taisi olla jopa samassa rakennuksessa, on myös jotain vanhoja seinämaalauksia, joita ei ole lähdetty uusimaan.

Muinaisia seinämaalauksia

Citta Altan linnoitus toimii puistona, jossa on monenmoista sotamuistomerkkiä. Sekä yksi entisöity tankki. Linnoitukselta on näkymät Citta Altan ylle. Torni oli valitettavasti suljettu. Aikaisemmin päivällä olisi saattanut olla auki.

Castello di San Vigilio

Entisöity tankki puistossa

Töherryksiä löytyy lukuisasti. Ilmiö ei rajoitu pelkästään Citta Altaan taikka Bergamoon. Pahin matkalla näkemäni oli Milanon keskustan eteläpuolella todella lähellä keskustaa. In da ghetto...?

Fabio was there

Normitaloja, norminäkymät

Takaisin alempaan kaupunkiin parin kyltin pituisen väliajan kautta.

Pelottava juliste


Jo on nimellä mätkäisty

Kaupungissa oli menossa kaksi juhlaa. Festa di S Alessandro oli nähdäkseni uskonnollinen tapahtuma, joten ei siitä sen enempää. Alla näkyvän kuvan tie johtaa kirkolle.

Festa!

Keskustassa oli menossa myös jonkinlaista markkinaa.

Markkinakojuja Piazza Vittorio Venetolla

Toinen juhla oli taiteellinen. Nimen olen jo ehtinyt unohtaa, mutta ei sillä niin väliä. Keskustassa oli lava, jossa musisoitiin.

Rumpali oli vieraileva tähti


Bergamo on ihan jees. Pieni paikka, jonka näkee helposti päivässä. Suunnilleen kaikki nähtävä sijaitsee Citta Altassa, joskin tykkäsin alakaupungin Piazza Libertan suorista linjoista. Hintataso lienee edullisempi alhaalla, jossa normi-ihmiset asuvat.