torstai 21. huhtikuuta 2011

Göttingen

Göttingen 17.4. jokseenkin taiteellisesta näkökulmasta nähtynä. Historiaan ei tällä kertaa kajota ja dokumentaariset kuvatkin on pidetty suht. minimissä. Niitä on otettu jo ihan liikaa, tarvitsen vaihtelua. 

Kerrottakoon silti aluksi lyhyesti ja yksinkertaisesti mistä on kyse. Göttingen on yksi Saksan huippuyliopistokaupungeista. Se sijaitsee Niedersachsenin eteläkärjessä Harzin vuoriston lähellä. Kaupungin väkiluku on noin 122000 ja se on ollut aikojen saatossa sekä hansakaupunki, että vapaa keisarillinen kaupunki. Ainakin yksi keisari on heittänyt lusikan nurkkaan kaupungissa.

Oli muuten ilmoja pidellyt jälleen kerran.

Narsissi

Kaupunkitaaperrus alkoi tutusti päärautatieasemalta, jonne saavuin paikallisjunien kyyditsemänä piinaavan hitaasti, mutta ilmaiseksi, verrattuna ICEen, joka olisi puolittanut kulutetun ajan, koska Göttingen sijaitsee pohjoisesta etelään kulkevan pääradan varrella.

Hauptbahnhof

Mitenköhän tuolta keskeltä kukaan noutaa pyöränsä? Kuvassa on vain osa aseman pyöristä, siellä on kasojen lisäksi ihan parkkipalvelu, mikäli ei halua jättää pyöräänsä ulkosalle. Braunschweigin aseman edessä on myös aivan hirmuisesti pyöriä, mutta ne on sentään jokseenkin järjestyksessä.

Bussipysäkin tolppien välistä havaittua

Lehdenjakelua

Aivan...

Kirjallisuutta

Kirjallisuustyypistä eteenpäin yhden kulman taakse mennessä näkyi jotain vaikuttavaa yli kolmekerroksisien ristikkorakennetalojen: St. Johanniskirche. Korkeampi torni on vain 62 metrinen, mutta tornit ovat koristeellisia ja kyseessä on selvästi keskustan korkein rakennus, joten sen puolesta mahtipontinen ja helposti erottuva ilmestys. Itse kuva on otettu Altes Rathausin lähistöltä yllä olevan kirjallisuustyypin suuntaan.

 St. Johannis

Vanhan raatihuoneen edessä olevalla torilla oli menossa pääsiäisjuhlaa. Tarjolla oli tuttuun tapaan bratwurstia. Oluesta en ole aivan varma, ei ainakaan yhtä näkyvästi kuin perinteisesti.

Altes Rathaus

Raatihuoneen suurehkoon aulaan pääsi ilmaiseksi kyyläämään paikkoja, joten tilaisuus piti toki käyttää. Aulassa sijaitsee myös turisti-info. 

Olutta huuhkajalle!

Historiallinen majatalo

Kirkon seinässä havaittua. Mahtia!

Ikkuna

Hiroshimaplatz

Hiroshimaplatzilla sijaitsee kaupungintalo. 70-luvulla rakennettu, mutta yllättävän hieno aikakautensa tuotokseksi. Ei valittamista. Sopii hyvin Hiroshimaplatzille.

Neues Rathaus

Kartio

Kaupunginmuurin päällä keskustaa kiertävä lenkkipolku

Pelottava hippo pelästytti suloiset lapsukaiset pois... kauheeta ;)

Deutsches Theater Göttingen

Kasvitieteellisen puutarhan kaktustalossa

Paljon parempi (spektaakkelimainen) kaktustalo löytyy Hampurista. Jopa Braunschweigissa on parempi kuin Göttingenissä. Ei olisi maineikkaalta yliopistokaupungilta odottanut.

Kampuksen kulmalla

Osavaltion edustava kirjasto

Platz der Synagoge

Ihan kiva yliopistokaupunki. Yliopisto on jokseenkin levällään kaupungissa ja suurehko kampusalue oli yhtä hirveän harmaan betonisen näköinen kuin mihin on ehtinyt tottua Saksassa ollessa. Myönnettäköön toki, ettei TTY:kaan silmiä hivele, mutta toisaalta se on vedetty aaltopelteineen överiksi sen verran, että on oikeastaan ihan cool. Göttingenin keskusta on viihtyisä ja kaupunginmuurin päällä kiertävä lenkkipolku näytti suositulta.