sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Osterode am Harz

Hampurin jälkeen piti päästä pyörimään jonnekin pienempään. Sunnuntaina aamulla katselin karttaa (sekä wikipediaa) ja päädyin matkaamaan tunnin verran paikallisjunalla Osterode am Harzin pikkukaupunkiin Harz vuoriston juurelle. Väkeä paikkakunnalla asuu noin 23000. Kaikkitietävä wikipedia osaa kertoa, että läheisestä (5 km) padotusta järvestä johdetaan juomavettä jopa Bremeniin saakka. Järvi oli kuitenkin edellisen päivän Hampurissa toteutetun kaupunkivaelluksen jälkeen liian kaukana käveltäväksi. Päädyin sen sijaan tutustumaan kaupungin keskustaan sekä ympäröivään luontoon.

Sattumalta kaupungissa oli käynnissä vanhankaupungin juoksu, jossa kilpailijat juoksivat x määrän kierroksia vanhassa kaupungissa kiertävällä radalla. Matkasta taikka kilpailun luonteesta en tiedä yhtään mitään.

Juomapisteen jälkeen

Juoksun aikana sekä sen jälkeen ympäri keskustaa kuului jykevää rumpumusiikkia. Lähteenä oli tämä ryhmä.

Tahtia juoksuun... hyvin soittivat!

Olen jokseenkin kyllästynyt kuvaamaan tietynlaisia rakennuksia, joten päätin (jo Hampurissa) ottaa mallia yhdestä tuttavastani, jolla on tapana kallistella kameraa. Kenties mahduttaakseen enemmän kuvaan ja kenties saadakseen kuvasta mielenkiintoisemman ihan muuten vaan. Viidennentoista ristikkorakennetalon jälkeen alkaa kärsivällisintäkin haukottamaan, mutta tällä tekniikalla saa kenties hieman enemmän eloa kuvaan(?). Kallistelu on kieltämättä helpompaa pokkarilla kuin järkkärillä, jossa on elektroninen vatupassi optisen etsimen näytössä näyttämässä kallistuskulmaa. Tulee turhan helposti lähdettyä vaakasuoran kuvan perään. Olkoonkin, että oman kamerani vatupassi on asteella pielessä. Menisi takuuseen, mutta en tuollaisen vuoksi ala lähettämään kameraani postilla mihinkään. Uusi "nollakohta" oli helppo oppia.

Keskimääräistä koristellumpi talo

St. Jacobi

Vanha raatihuone on hieno ilmestys. Nykyään siellä on ravintola. Ainakin kellarin ja terassin puolella.

Altes Rathaus & St. Aegidien

Kornmarkt

Uudempi raatihuone on vanha viljavarasto. 

Neues Rathaus (entinen viljavarasto)

Raatihuoneen edestä näkyi kaukaisuudessa häämöttävä tornin palanen.

Altes Burgin rauniot kukkulalla

Pitihän sinne raunioille lähteä käymään. Rauniot olivat keskellä hautuumaata. Mitään epämääräisiä polkuja enempiä ei johtanut raunioille hautuumaan hoidetuilta käytäviltä. Ei se mitn. Omalla vastuulla eteenpäin kuten kyltti sanoo.

Altes Burgin rauniot paikanpäältä

Tornin raunion takana oli pätkä vanhaa muuria. Korkeita näköaloja metsästävänä lähdin kikkailemaan muurin päällä kulkevaa polkua pitkin. Eipä sieltä juuri mitään lopulta nähnyt, mutta ötöjä sentään.

Wanhan muurin päällä nähtyä

Takaisin keskustaan. Seuraava kuva kertoo mitä tehdä kun kattotiiliä on tilattu liikaa. Tää on itseasiassa melko yleistä näissä vanhoissa taloissa. Ainakin tällä seudulla. En ymmärrä, mutta mikäs siinä jos tykkäävät.

Kattotiilejä sai halvalla??

Valaisinpylväs

Aika siirtyä luonnon pariin. 55-300 telezoomia kameraan ja kohti kaupungin laidalla näkynyttä kukkulaa. Ennen rinteeseen pääsyä matkalle osui junaradan vieressä ollut lampi. Siellä oli musta variksiin kuuluva lintu.

Varislintu lennossa

Junamatkan aikana näin ainakin kolme haukkaa jyrsijäjahdissa, joten olisin mieluummin havainnut sellaisen nyt kun oli välineet käsissä, mutta parempi onni ensi kerralla. Kaupungin ulkopuolelta  rinteestä bongasin 2. maailmansodan muistomerkin.

Sotamuistomerkki

Rinteessä oli polkuja ja yksi niistä johti mäen päälle. Sieltä avautui valtava aukio hyvin näkymin, jotka eivät välttämättä kuitenkaan toimineet valokuvassa, joten laitan sen sijaan tämän metsänlaitakuvan.

Metsänlaitaa rinteen päällä

Perhonen (laji jääkööt mysteeriksi)

Yhteenvetona voisi todeta, että Osterode, kuten varmaan kaikki muutkin "German Half-Timbered House Road" -verkoston kaupungit ovat niitä perinteisiä Saksalaisia näkymiä mitkä mieleeni tulevat. Suurista viipaleiksi pommitetuista taikka muuten vaan aikojen saatossa uusiksi rakennetuista kaupungeista nämä näkymät usein puuttuvat.