keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Hamburg, part I

Lauantai 9.4. Äänestämään piti mennä. Herwoodissa asuessa äänestyspaikoille pääsemisessä meni noin kymmenen minuuttia sisältäen ulkovaatteiden pukemisen ynnä muut. Nyt tilanne oli lievästi sanottuna erilainen, vaikka Saksassa oli ihan kiitettävästi äänestyspaikkoja. Loppusuoralle ylsivät Berliini ja Hampuri. Lopulta päädyin Hampuriin, koska pääsen opiskelijana sinne ilmaiseksi paikallisjunilla (kestää pienen ikuisuuden) enkä ollut vielä siellä käynyt. En siis ollut syypää Berliinin äänestyslappujen loppumiseen kesken äänestyksen.

Hampuri on Saksan toiseksi suurin kaupunki ja EU:n kahdeksanneksi suurin. Kaupungissa asuu noin 1,8 miljoonaa ihmistä ja läheisyydessä yli 4,3 miljoonaa. Kaupunki on lisäksi oma osavaltionsa Saksan sisällä ja siellä on yksi maailman suurimmista satamista. Luulisi sisältävän jotain näkemisen arvoista.

Matka alkoi kuten kaikki muutkin. Ensin piti selvittää miten sinne pääsee ja miten sieltä pääsee pois. Selvityksestä tuli niin selkeä, että piti ottaa kuva.

Harvinaisen selkee (ihanan värinen pöytäkin, right?)

Onneksi otin kuvan tuosta sähellyksestä. Unohtui meinaan aamulla lähtiessä ottaa mukaan. Toisaalta ihan yksinkertainen tapaus. Uelzenin asema on pieni, joten vaihdossa ei ole suurta ongelmaa ja takaisin pääsee kuudelta tai kahdeksalta. Lähinnä halusin vaihtoajat tietooni, koska Uelzenin rautatieasema  [wikipedialinkki] on Hundertwasser rakennuksia kuten esim. Magdeburgin Grüne Zitadelle (kuva) (toinen). Kyseisen herran tekeleet ovat lievästi sanottuna massasta poikkeavia. Uelzenin vaihtoryysiksessä en joutanut juurikaan rakennukseen tutustumaan, mutta ainakin sen huomasin, että alkuperäisestä "normirakennuksesta" oli paljon jäljellä ja koristelu oli enemmänkin pinnallista. Ihan piristävä asema joka tapauksessa.

Vaihdoin onnistuneesti deutse baanan regional bahnista (firman hitain vaihtoehto) metronomin paikallisjunaan (ei niillä kai muita junia olekaan). Metronomia en ollut ennen käyttänyt, mutta suht. uudehko ja mukava kaksikerroksinen juna hyvillä kuulutuksilla. Lauantaina aamupäivällä juna oli tottakai aivan täynnä Hampuriin tahtovia. Nopeana vaihtajana onnistuin hankkimaan istumapaikan. Asemaa ei lähdetty kuvaamaan.

Metronom @ Hamburg Hbf

Hampurin päärautatieaseman edestä lähtee liikkeelle kaupungin pääshoppailukatu. Yhtenä vetonaulana on Europa passage, minkä pitäisi olla säväyttävän magnifico ja über ja niin edelleen. Olihan se iso ja käytävällä oli runsaasti ilmaa pään päällä, mutta ei se nyt oikein säväyttänyt. Kuitenkin hienompi kuin Koskikeskus.

Europa passage

Europa passagea vastapäätä sen sijaan on jotain säväyttävämpää. Yksi viidestä pääkirkosta: St. Petri. Ei sillä kirkko-ominaisuudella mitään, mutta tornissa on kaupungin korkein näköalapaikka. Tavallaan jännää, koska tiesin etukäteen, että eräässä toisessa kirkossa ja kolmannen kirkon raunioissa on molemmissa "kaupungin parhaat" näköalapaikat. Tämän kirkon näköaloista en sen sijaan tiennyt mitään ennen lukaisin (englanniksikin olleen) julistuksen kirkon ulkopuolelta.

St. Petri kukkakauppoineen

Itse kirkko ei tarjonnut mitään ihmeellistä. Melko vähän blingiä ja jokin modernihko taidenäyttely(!). Torniin pääsi kolmella eurolla ja ilmoittautumalla listaan. En tiedä mikä lieni listan funktio, mutta en huomannut ilmoittaa takaisin tultuani, että selvisin hengissä. Lista oli saksaksi ja juttelin tädin kanssa saksaksi, joten jäi kysymättä / ymmärtämättä listan teksteistä. Anyway, kolmella eurolla pääsi todella mielenkiintoiselle seikkailulle 123 metrin korkeuteen 544 rappusen muodossa. Hissiä ei ollut vaihtoehtona. Portaita oli monen tyylisiä ja ympäristö oli vähintään yhtä monimuotoista. Tähystyspaikkoja oli tasaisesti matkan varrella. Yllä olevasta kuvasta voinee havaita, että tornin katossa on pyöreitä ikkunoita. Samalla niissä näköalatasanteissa pystyi vähentämään vaatetusta. Kiivetessä tulee lämmin ja kaiken lisäksi lämmin ilma nousee ylöspäin. Tuuletus oli olematonta.

Positiivisena seikkana voisi todeta, että olin muutamaa päivää aikaisemmin saanut tilaamani polarisoivan filtterin 49 mm kierteellä oleviin objektiiveihini. On aina suorastaan loistava idea testata uusia "leluja"  ensimmäistä kertaa tositilanteessa, mutta hyvin tuo vaikutti vähentävän heijastuksia mm. tornin tähystysikkunoista kun sopivaan asentoon pyöritteli.

Rathaus & parvi Borussia Dortmundin faneja

Kuvan perusteella lienee sanomattakin selvää, että Hampurin kaupungintalo on jäätävän kokoinen ilmestys. Mutta sanoinpahan silti. Julmetun kokoinen.

Tupakointikiellosta muistutettiin jatkuvasti mitä monimuotoisemmin keinoin.

Rauchen verboten

Ylös saakka päästyäni bongasin todennäköisesti kaupungin korkeimman hämähäkkiyhdyskunnan. Hämikset olivat ikkunan ulkopuolella. Pörrääkö tuolla muka ötököitä verkkoon? Tornin sisäpuolella oli tilaa muutamalle ihmiselle sekä hiostavan kuumaa.

Korkeanpaikan hämis

Mönckebergstrasse

Binnealster

Yllä olevassa kuvassa vasemmassa yläkulmassa, lähellä rantaa, sijaitsee Finnlandhaus. Valkoinen "hikinauha" ja punaiset leijonalogot koristavat todennäköisesti naapuruston ruminta tornitaloa. Toisaalta se tullee veronmaksajille edullisemmaksi. Paraatipaikalla, mutta niin ruma talo, ettei siitä voi kaupungin korkeinta vuokraa periä, right? Tornissa pyörimisen aikana kello pyörähti yli kahdentoista. Äänestyspaikka avautui, joten piti palata takaisin maanpinnalle ja siirtyä kohti suomitaloa. Matkanvarrelle osui Rathaus jalkapallokansoineen. Riehakas joukko alkoi siirtyä poliisisaattueessa kohti stadionia. Osa sen sijaan sulatteli vielä ruokaansa.

City Döner Rathaus

Binnealsterilta Elbeen johtavan kanaalin reunalla oli väkeä viettämässä kaunista kevätpäivää sekä rappusilla, että vastarannan kahviloissa. Ja olihan siellä pari tyyppiä kuvaamassa kanavassa uivia sorsia...

Ei näin.

Tähän väliin voisi heittää kuuman foto tipin. Tavissorsasta (tai laajemmin ilmaistuna mistään muustakaan otukesta) ei hevillä saa mielenkiintoista kuvaa yläviistosta, koska jokainen on nähnyt ainakin miljoonaan kertaan ihan livenä aidon uiskentelevan sorsan siitä kuvakulmasta. Onhan se toki mukavaa ottaa seisaaltaan kuvia, mutta ei tosta nyt vaan seuraa mitään mitä edes 3v Hans-Jürgen tahtoisi nähdä.

Kanaalin toisella puolella on kahviloilla täytetty kävelykatu.

Alsterarkaden

Yllä sekä alla olevat kuvat on otettu sillan päältä. Sillan alla oli kanavaan rakennettu sulku. Korkeuseroa oli pikaisesti arvioiden vajaa pari metriä Binnelasterin puolen ollessa korkeammalla.

Alsterarkaden (oikea reuna) toiseen suuntaan

Matkalla suomitalolle kiersin Lombardsbrücken kautta ihmettelemässä näkymiä järven yli keskustaan.

Puistoa Lombardsbrücken vieressä

Kohti Rathausia

Konsulaatin kahdeksannen kerroksen ikkunasta oli näkymät kivan näköiseen puistoon, joten äänestämisen ja ruuan metsästyksen jälkeen päätin taapertaa sinne. Puisto on nimeltään Planten und Blomen. Voin suositella, vaikkei suihkulähteet sun muut vesijutut olleet vielä päällä. Esim. Japanilaisen puutarhan puro oli kuivana.

Radisson Blu

Puistossa sijaitsee myös Hampurin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kasvihuonetalo, missä on kasvillisuutta viidakosta kaktuksiin. Viidatkot ym. olivat ihan ok, mutta todellinen yllätys oli kaktusosasto. Valtavan kokoisia kaktuksia ja aavikkokasveja. Niitä on epäilemättä saanut kasvatella tovin jos toisenkin. Spectacularrrr!

Kakteenhaus

Puisto jatkuu pitkulaisena keskustaa kiertäen lähes Elbejoelle saakka, joten päätin edetä eteenpäin tuota viihtyisää puistoa pitkin.

Hamburgisches Verfassungsgericht

Harhauduin kuitenkin kuvaamaan suurta pensaasta ja kukkasista muotoiltua riikinkukkoa ja ajauduin siten puiston aidan toiselle puolelle. Puisto on aidattu, koska se suljetaan öiksi. Jouduin siis kulkemaan muutaman korttelin verran puiston ulkopuolella. Ei se mitn sillä matkalle osui jotain omituista.

Seinäpatsaat

Pääsin takaisin Planten und Blomeniin portista, joka mainosti Rollschuhbahnia eli rullaluistelubaanaa. Kyseinen baana oli parhaat päivänsä nähnyt. Viereinen kahvilakin oli suljettu.

Rollschuhbahn @ Planten und Blomen

Planten und Blomen

Puistosta pääsee sopivasti myös Hampurin kuuluisimman kadun päähän. Seuraava osa jatkuu Reeperbahnilta!

Part II <