perjantai 16. toukokuuta 2014

Shanghai - Osa II: Korkeuksissa ja ympäriinsä


En muuten muistanut ensimmäisessä osassa mainita teeseremonioista. Jokaisen suositumman turistikohteen liepeiltä löytyy vähintään yksi englantia puhuva kiinalaisten ryhmä joka tulee juttelemaan niistä sun näistä ja ovat yleensä olevinaan turisteja itsekin. Lopulta selviää, että he ovat menossa lähistölle hienoon perinteiseen teeseremoniaan tai teefestivaalille ja pyytävät sinua mukaan. Kyseessä on klassinen shanghailainen huijaus, josta varoitetaan jokaisessa oppaassa. Seremonian lasku tulee olemaan valtava, joten siihen ei kannata osallistua. Tämä jatkuva lähentely teeasioilla alkoi nopeasti ottamaan päähän, joten päätin piruuttani lähteä yhden kaksikon mukaan katsomaan minne he minua oikeasti olisivat viemässä. Kohteena oli melkoinen murju noin viiden minuutin kävelymatkan päässä. Kaksikko oli ihmeissään kun tulivat koijatuiksi apinan sijasta. :)

Shanghain toinen päivä jatkuu Peoples Parkista.

Retrokyltti Peoples Parkin reunalla

Peoples Parkin jättilumpeita! (virallisemman nimitietouden puuttuessa)

Puistossa pyörimisen ja kahden teeseremoniaan pyytäneen huijariporukan jälkeen suuntasin länsimaista ja kiinalaista arkkitehtuuria yhdistelevän Shikumen arkkitehtuurin pariin Xintiandiin, josta kävellen Tianzifangiin. Väliin jäi jokin, jonka nimeä en muista... mutta siellä oli hyvää olutta tekevän Boxing cat breweryn pub. Joka tapauksessa nämä paikat on kehitetty ravintoloiden ja pienten kauppojen täyttämiksi tiiviiksi kävelyalueiksi. Jossain taisi lukea, että lifestyle alueiksi. Xintiandissa on Paulanerin panimoravintola, jossa käsittääkseni tarjotaan paikallisesti pantuja Paulanerin juomia. Paikka on kallis, mutta happy hourin aikaan saa kaksi yhden hinnalla. Xintiandi on hyvin "steriili" verrattuna Tianzifangiin, jonka kapeissa sokkeloissa on paljon enemmän ja pienempiä sekä persoonallisempia liikkeitä.

Kuja Xintiandissa

Boxing Cat Breweryn panimopubin hanoja

Mietteliäs herrasmies

Matkalla kohti Tianzifangia jossakin ranskalaiskorttelien kätköissä

Tianzifangin kapeilla kujilla

Lisää Tianzifangin kapeita kujia

Ilta oli jo sen verran pitkällä, että oli aika ottaa metro alle ja suunnata kohti Pudongin korkeuksia. Pullonavaajaan ei ollut jonoja ja hinta korkeuksiin pääsemiseksi oli muistaakseni noin 15 euroa. Helposti näkymien arvoinen paikka! Ainakin pimeän aikaan.

Shanghai World Finance Centre (492 m) tai tuttavallisemmin Pullonavaaja

Mahtavaa näkymää Bundin suuntaan 474 metrin korkeudesta

Tornin toisen puolen näkymää

Kolmantena päivänä suoritin pikakatsauksen erääseen metron varrella olevaan outlettiin, mutta hintataso oli melko järkyttävä ja mahdolliset alennukset selittävät kyltit vain kiinaksi, joten vetäydyin Tianzifangiin oluelle ja syömään ennen kaupunkisuunnittelumuseoon suuntaamista. Ehtisihän myöhemmin Guangzhoussa shoppailla. Museossa, tai kenties oikeammin näyttelyssä, kerrottiin Shanghain kehityksestä ja tulevaisuuden suunnitelmista. Parhaiten jäi mieleen aivan jäätävän kokoinen pienoismalli kaupungin keskustasta. Se oli ainakin yli kymmenen metriä suuntaansa ja vaihteli päivän ja yön välillä.

Aika söpöä oluen ottamista Tianzifangissa :)

"Parempi kaupunki, parempi elämä"

Pieni pala kaupungin pienoismallista kaupunkisuunnittelumuseossa

Loppuun vielä joitain sekalaisia otoksia satunnaisista pyörimisistä keskustan alueella.

Liput valotolpassa

Jotain vanhaa välissä

Kukkapenkki

Peoples Square ja Shanghai Museum

Mahtipontinen torni Grand Theatren takana


Kasveilla koristeltu seinä Bundilla

Psykedeelinen turistitunneli alittaa joen Bundin ja Pudongin välillä

Käärmes Pudongissa


Muutama päivä meni nopeasti Shanghaissa. Ihan jees paikka, mutta valitettavasti parhaiten jäi mieleen kaikenlaiset kaupustelijat ja huijarit, jotka näkivät yksin liikkuvan valkonaaman liikkuvana lompakkona ja toimivat sen mukaan. Kaikissa muissa reissun kohteissa oli paljon rauhallisempaa.  
Legenda jatkuu Suzhousta, mutta ennen sitä pitää päästä läpi Shanghain rautatieasemasta. Läheisestä rakennuksesta löytyvästä lipputoimistosta löytyi englanninkielinen tiski, joten junalipun sai ostettua helposti. Rautatieasemasta tuli mieleen lentokenttä kevyine turvatarkastuksineen ja odotusloungeineen. Ei tosin viranomaisiakaan kiinnostanut aivan joka pisteessä tarkistaa papereita vaikka kylteissä niin kerrottiin.

Shanghain päärautatieasema (lipunmyynti on toisaalla)

Keskipäivän junalippu Suzhouhun

Seuraavana Suzhou.