torstai 29. toukokuuta 2014

Suzhou - Osa I: Matkalla moderniin

Shanghain jälkeen vuorossa kanaalien halkoma Suzhou maailmanperintöpuutarhoineen sekä moderni Suzhou Industrial Park. Tällä kertaa ohjelmaa paikallisoppaan avustuksella. Vanhan sananlaskun mukaan mitä tapahtuu Suzhoussa jää Suzhouhin, joten kuvamateriaalia ei kaikilta osin ole saatavilla ja legendaa ei luonnolisestikaan kerrota. ;)

Juna toi Shanghaista nopeasti ja mukavasti perille Suzhoun päärautatieasemalle vallihaudan rajaaman keskustan pohjoispuolelle, josta lähdin kävellen kohti keskustaa. Majoitus oli paikallisoppaan sohvalla ja opas itse oli töissä vielä muutaman tunnin. Keskustasta voisi myöhemmin kulkea tuoreella, kaupungin ensimmäisellä, metrolinjalla SIPin rajamaille juhlalliseen tuliaisten luovutusseremoniaan.

Suzhoun rautatieasema on mahtipontinen, kuten toki yli kymmenen miljoonan ihmisen prefektuurin pääkaupungissa kuuluukin olla. Suzhoun urbaanilla alueella on asukkaita suunnilleen Suomen asukasluvun verran. Wikipedian mukaan kaupunki on myös yksi Kiinan rikkaimmista. Teollisuutta löytyy.

Suurnopeusjunan perävalot Suzhoun aseman laiturilla 9

Suzhoun rautatieasema

Vallihaudalla on leveyttä

Leveän vallihaudan ylitettyäni edessä levittäytyi matalaa ja tiivistä asutusta. Näytti vanhalta, mutta ei kuitenkaan historialliselta. Saasteet ja aurinko vaativat veronsa rakennusten ulkoseiniltä.

Kanaalikaupungin ei-niin-hohdokas osa pohjoisessa

Virallisen näköistä markkinointia

Kanaalin puhdistuspartio työssään

Skootteri on keskustassa kätevä

Pingjiang kävelykadun reunustama kanaali lienee idyllisin ja samalla turistisin pätkä kanaalikaupunkia.

Suzhoun idyllisin kanaalinpätkä lienee Pingjiangin varrella

Samaa kanaalia

Was?

Google mapsin satelliittikuvista näkyy ainakin tätä kirjoittaessa eri zoomitasoilta sekä valmis kaupunginmuurin pätkä että rakennustyömaa, jossa ei muuria ei nähdäkseni ole. Historia lienee jälleen muodissa.

Museoksi jälleenrakennettu palanen muuria

Suzhoun itäpuolelle nousee Suzhou Industrial Park, joka on käytännössä kuin mikä tahansa moderni länsimainen kaupunki. Lasitorneja, paljon tilaa, englanninkielinen palvelu ja myös länsimaiset hinnat.

SIP - Moderni keskusta

Tyylikkäät katot

 !

Poliisin mökki

Leija lentää Jinjijärvellä

Leijanmyyjät rivissä

Pörröiset saksienlämmittimet?

SIPin monumentit (kioskit lisäävät juhlavuutta)

Julmetun kuumaa ja hikistä peliä tenniskentällä (kuva lämmittelystä)

Sadepäivä

Housutalo

Seuraavassa osassa (linkki) Suzhoun puutarhoja ja jotain niiden välimaastostakin.