sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Xi'an - Osa I: Muslimikortteli

Viime syyskuun eeppinen Kiinan pyörähdys alkoi alkulähteiltä. Xi'an on yksi Kiinan muinaisista pääkaupungeista ja samalla yksi maan vanhimmista kaupungeista: paikkakunnalla on historiaa yli 3100 vuotta. Mitään niin vanhaa ei ole säästynyt, mutta kaikenlaista ihmeellistä siellä on. Mukaan lukien täysin omasta poikkeava kulttuuri.

Kaupunkiin pääsee helposti lentäen ja keskustaan vie edullisesti useita busseja. Bussista ulos noustessa pääsee tutustumaan paikalliseen sähköskootterikulttuuriin: niitä riittää, myös jalkakäytävillä, koska siellä on kenties turvallisempaa kuin kadulla. Töötit soivat suunnilleen jatkuvasti, mikä on jännä ilmiö, koska pimeän tullen skoottereiden valoja ei laiteta päälle. Akkua siis säästetään näkyvyydessä, mutta ei kuuluvudessa. Kaupungin liikenne on kaikenkaikkiaan melko mielipuolista. Paljon hullumpaa kuin myöhemmin matkalla rannikkokaupungeissa.

Ensimmäiseen osaan päätin ottaa teemaksi vanhan kaupungin eli muslimikorttelin. Aloitetaan kuitenkin kaupungin muurin eteläportin tuntumasta hostellista, jossa on persoonallinen alakerta. Punainen, kuuma ja propellien äänien täyttämä. Ilmastointia ei ole ja patjat ovat todella kovat tatamit. Karatetreeneissäkin oli pehmeämmät alustat. Edullinen ja ystävällinen paikka kunhan on hyvä nukkumaan. En tainnut paljoa nukkua neljän yön aikana, mutta ehtiihän sitä myöhemminkin.

Jano's Backpackersin alakerta

Hostellin kissa

Muslimikortteli on ahdas ja matalasti rakennettu alue, jossa asuu noin 20000 asukasta. Katujen varsilla riittää katukeittiöitä ja haju on sen mukainen. Keittorasvojen poisto tapahtuu katuviemäreihin kaatamalla, joka ei ainakaan vähennä löyhkää. Kaikenlaista enemmän tai vähemmän alkuperäistä tavaa on myynnissä runsain mitoin. Valkonaamoja näkyi lähinnä vain ryhminä suuressa moskeijassa, jonka löytää katujen kätköistä basaarin vierestä. Eläväinen ja pahanhajuinen korttelirykelmä.

Muslimikorttelin kattoja Rumputornista nähtynä

Takovat muonaa

Kunnon lieskoilla kokkaavat

Vartaita paistovalmiina

Portti sivukadulle

Skootterimies ahtaalla kujalla

Skootterilla voi kuljettaa aivan mitä tahansa

Moskeijan "portti"

Moskeijan rukoussali

Kattokoristeita

Basaari

Obamao t-paita

Ahdasta on

Korttelin pääkatu illalla

Skootteri I

Skootteri II

Väkeä piisaa

Seuraavaksi vuorossa koko matkan kohokohta: päivämatka pyhälle vuorelle, Hua Shanille.