sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Macroilua niitynreunassa 1/2

Animaalien kuvailu jatkuu viikonloppujen ratoksi. Viime viikonloppuna oli harvinaisen tyyni sää pääkaupunkiseudulla, joten pitkästä aikaa kunnon makrokitti mukaan ja pusikkoon sekä lauantaina että sunnuntaina. Tai tässä tapauksessa kevyen liikenteen väylän varteen ja siitä vähitellen eteenpäin... Ötököitä on kaikkialla kunhan pysähtyy hetkeksi tarkkailemaan.

Oma valintani makrokuvaukseen on kasa järjestelmäkamerahistoriaani: Pentaxin 100 mm DFA macro-objektiivi, Nikonin salama ja Sonyn a7ii runko. Objektiivi apertuurin säädön omaavalla adapterilla runkoon kiinni, salama manuaalimoodiin ja homma toimii.

Makroilu on yleensä hyvin manuaalista puuhaa, joten automaattisena pidin vain ISOn eli kennon signaalinvahvistuksen. Senkin vasta toisena päivänä kun valaistus vaihteli auringon paistaessa. Automaattisella se pyöri suurimman osan ajasta 400-800 luokassa. Käytettyä apertuuria en tiedä... adapteri ei kerro ja objektiivin apertuuri vaihtuu vähitellen pienemmäksi lähemmäs tarkentaessa. Suljinnopeus useimmiten jossain 1/200 tai 1/250 kohdilla, joista jälkimmäisestä kuvaan tulee ylös kapea tummahko palkki, joka on helppo leikata lopullisesta kuvasta pois. Flash sync nopeus lienee tuo 1/200.

Tällä kertaa jätin tieteellisillä nimillä kikkailun taakseni. Suomenkieliset nimet yritin silti etsiä kaikille, mutten aivan täysin onnistunut sen vajaan tunnin aikana kun netin ihmemaailmaa selasin.

Kukkakärpänen ahdekaunokissa.

Kauniisti nimetty hirvennenäsaivartaja näyttää nopealla vilkaisulla ihan kimalaiselta.

Jonkinlainen lude voikukan siemenissä kytiksellä.

Isohoikkakirvari päivänkakkarassa.

Krapulakärpänen imuttaa lehteä.

Lukki bongattiin asfaltilta juoksemasta ja suostui pysähtymään kuvaan.

Pieni kuoriainen heinän nokassa.

Piippopaksupää puna-apilassa välipalalla.

Piippopaksupään paksu pää sivuprofiilissa.

Heinäsirkka taiteilee pitkässä ruohikossa.

Heinäsirkka lähikuvassa.

Kotilon U-käännös.

Yksi tälläinen huono lentäjä taitaa edelleen olla törmäyksen jäljiltä jossain päin kameralaukkuani...

 Oranssien kuoriaisten K18 osastoa.

Muutaman millin pituiset perhoset lisääntymispuuhissa.

Kimalainen vaihtamassa kukintoa.

Kohti tuntemattomia seikkailuja!