torstai 23. kesäkuuta 2011

Amsterdam, part II


Rijksmuseum

Jatkoa Amsterdamissa pyörimiseen (linkki ensimmäiseen osaan).

Amsterdam on hyvä kaupunki kulttuuri-ihmisille sillä aikojen saatossa vapaahenkinen ilmapiiri on suosinut taiteilijoita. Museumpleinin (museoaukio) ympäristössä sijaitsee Amsterdamin tärkeimmät museot. Suurin ja mahtavin on Rijksmuseum (kansallismuseo), mutta näkemäni jonon perusteella Van Gogh museo oli suosituin. Tai hitaimmin väkeä sisään vetävä. Joka tapauksessa jalkakäytävää reunusti pitkä jono joka kerta kun museon ohitin aukioloaikojen aikaan.

Museum Plein, taustalla Concert Gebouw

Vaihtoehtoa museoihin löytyy lääkettä läheiseltä Leidsepleiniltä, joka on yksi kaupungin viihdekeskuksista.

American hotel

Korte Leidsedwarsstr.

Kaupungin keskustassa on hyvin vähän puistoja. Keskustan reunamilta, kanaalialueen ulkopuolelta, niitä sen sijaan alkaa löytyä. Viihdealueen (Leidseplein) ja museoalueen (Museum plein), joiksi ratikan kuulutukset niitä väittivät, välittömässä läheisyydessä sijaitsee 42 hehtaarin kokoinen ( = valtava) Vondelpark, joka on kansallinen monumentti. Rihkaman kaupustelu sun muut kansalaisten rentoutumista häiritsevät on kielletty. Puistossa on yksi hippien mukaan nimetty alue, mutten nähnyt siellä ainuttakaan stereotyyppistä hippiä. Ulkoilmalavalla oli livemusiikkia ja kahvila. Näytti vetävän väkeä katsomoihin. Lavaa pidemmälle en sitten viitsinytkään tätä pitkulamaista puistoa taapertaa.

Vondelpark

Ydinkeskustaan. Keskusaukio on nimeltään Dam. Sen läheisyydessä sijaitsee mm. hulppean näköinen ostoskeskus Magna Plaza, jonka liikkeet eivät vaikuttaneet olevan aivan halvimmasta päästä.

Magna Plaza (vasemmalla) Nieuwezijds Voorburgwallilla

 Magna Plaza sisältä

Itse Damia reunustavat kuninkaalinen palatsi, joka oli sisältä remontissa, uusi kirkko, jonka julkisivu oli remontissa, Madame Tussaudin vahakabinetti, joka ei ollut remontissa sekä kansallinen monumentti. Aukio oli hyvin suosittu esiintymispaikka katutaiteilijoille. Mahtaakohan heillä olla jonkinlainen varausjärjestelmä, sillä montaa musisoijaa ei samaan aikaan ollut vaan tuntuivat vuorottelevan.

Koninklijk Paleis Amsterdam

Alla olevassa kuvassa soittavat keräsivät rahaa pieneen vessanpönttöön ostaakseen isomman vessanpöntön. Todistivat aikaisempaa, nykyistä pienempää, pönttöä vilauttamalla, että edistystä tapahtuu. Kauppasivat samalla CD:tään. Hyvin vetivät, mutta levyä en sentään hankkinut.

Näille irtosi jopa rahaa

Kansallinen monumentti kerää runsaasti puluja sekä hengailevaa väkeä.

Nationaal monument

Hyppäys parin kanaalin päähän. Vuonna 1488 yhdeksi kolmesta kaupungin portista rakennettu De Waag on linnamainen ilmestys. Kaupungin muurit purettiin 1601, koska kaupungin laajentuminen vaati lisää tilaa. Tyylikkästä porttia ei purettu vaan se muutettiin paikaksi, jossa hyödykkeitä taikka raaka-aineita punnittiin ja verotettiin. Waag on vaaka suomeksi. Nykyisin rakennuksessa toimii ravintola / kahvila.

De Waag

Kanaaleita tosiaan piisaa...

Oudezijds Voorburgwal ja Oudezijds Achterburgwal yhtyvät

Huomasin junalla kaupunkiin saapuessani, että kanaaleita suurempaan jokimaisemaan taikka suvantoon oli rakenneltu laivan keulalta näyttävä rakennus. Kyseessä on tiedekeskus Nemo, joka on rakennettu autoliikenteen tunnelin aukon päälle. Laivan keulalta näyttävä nokka osoittaa joelle päin, joten suunta on oikea. Ei tosin mahtuisi itse joelle, koska välissä on vielä pieni pätkä kanavaa ja sen yli meneviä siltoja.

Nemo

Suvannosta löytyy muutamia pitkiä laitureita. Yksi oli tyhjillään, muissa oli isoja veneitä. Alla olevan kuvan taustalla näkyy kelluva kiinalainen ravintolapalatsi sekä Nikolauksen kirkko.

Pitkä laituri Nemon vieressä

 Geneerinen kanaalikuva, jottei totuus unohtuisi

 NEE, NEE, NEE, JA

Kaupungin ja Schipholin lentokentän välissä on liike-elämän keskus Zuidas. Kierrokseni siellä jäi hyvin lyhyeksi, kunhan kävin kurkkaamassa. Ilmoja ei pidellyt. Hirmukorkeita rakennuksia ei näkynyt, mutta ihan mielenkiintoista arkkitehtuuria, kuten Alankomaissa näyttäisi usein olevan tapana. Harmillisesti en älynnyt, että alueella sijaitsee ING-pankin omituinen rakennus, vaikka periaatteessa tiesin sen sijaitsevan Amsterdamissa. Ei vaan tullut mieleen siellä ollessani. Olisi ollut hieno nähdä livenä, mutta näitähän sattuu. Tuskin se kylmänä, tuulisena ja tihkusateisena hetkenä olisi kovin kummoinen ollut.

Zuidas business district

Siispä takaisin keskustaan vielä parin kanaalikuvan *haukotus* pariin, jotta totuus Amsterdamin luonteesta ei unohtuisi.

Kääntyy...

Käytännöllinen keino siirtyä paikasta toiseen

Erään Amsterdamin yliopiston rakennuksen seinässä julistettiin sanomaa.

Tähän lienee hyvä lopetella Amsterdamin osalta

Mutta ei siinä vielä kaikki Alankomaiden osalta. Den Haag on vuorossa seuraavaksi!